4.0

psykolog five star trustpilot 5

Social angst

Social angst er mere end blot nervøsitet eller generthed i sociale situationer. Det er en overvældende frygt, der kan lamme dig og forhindre dig i at leve et fuldt og meningsfuldt liv. Her på siden kan du læse om symptomer på social angst, få strategier og redskaber til håndtering af social angst og se vores online tests til at screene symptomer. Vi tilbyder evidensbaseret psykolog behandling face2face eller online terapi, og du er velkommen til at kontake os, ringe, sende mail eller bestille tid til angst behandling direkte her på siden. 

Hvad er social angst?

Social angst er en intens frygt eller angst for en eller flere sociale situationer, hvor du kan føle, at andre kigger på dig og vurderer dig. Dette kan omfatte alt fra at tale i offentlige til mere dagligdags interaktioner som at spise på en restaurant.

Social angst er ikke blot en følelse af nervøsitet eller ubehag i sociale situationer. Det er en tilstand, der kan lamme din dagligdag og gøre simple ting som at handle ind eller deltage i sociale arrangementer til en udfordring.

Her på siden kan du læse om social angst: symptomer, strategier og guide til pårørende og meget mere.

psykolog uden ventetid

Individuel social angst behandling kort ventetid

Alle mennesker er unikke, og vi ved at psykoterapi virker, når vi tilpasser den dig. Derfor hjælper vi dig med personligt match mellem dig og en psykolog hos os. Forskning viser, at det der betyder mest for at terapi virker, er relationen mellem psykolog og klient. Det tror vi på, og derfor kan du skifte psykolog hos os, hvis kemien ikke passer.

Er du plaget af tanken om, hvad andre mener om dig? Er du så bekymret, at du undgår sociale begivenheder? Du er ikke alene. Mange i Danmark lider af social angst. Læs videre for at forstå denne tilstand bedre og finde ud af, hvordan du kan tackle den. Du kan også bestille en tid online og få psykolog behandling indenfor 1 uges tid, og så kan 2024 være året hvor du investerer i dit mentale helbred. 

5 star trustpilot terapi psykolog

Vi er glæder os over at vores klienter deler deres positive oplevelser med behandlingen hos os

Hvorfor får jeg angst?

Angst opstår, når din krop føler sig truet, selvom truslen ikke nødvendigvis er reel. Årsagerne til angst varierer fra person til person og kan skyldes langvarigt stress eller mere komplekse, underliggende faktorer.

Angst fungerer som en indbygget alarmmekanisme, der aktiveres, når vi føler os i fare. Denne mekanisme får os til at handle hurtigt og instinktivt, enten ved at forsvare os eller flygte. Det interessante er, at kroppen ikke differentierer mellem en faktisk trussel, som et angreb fra et farligt dyr, og en “følt” trussel, som et uforklarligt angstanfald.

Personer, der lider af angstlidelser, har en tendens til at reagere på situationer, der normalt ikke ville fremkalde angst. Dette betyder, at deres indbyggede alarmmekanisme er overfølsom og reagerer uforholdsmæssigt i forhold til den faktiske risiko.

Angst manifesterer sig både fysisk og mentalt. Fysiske symptomer kan inkludere hjertebanken, overdreven sveden, tryk i brystet, rystelser og søvnforstyrrelser. De mentale symptomer varierer i form og intensitet og kan omfatte bekymringer, uro, tankemylder eller pludselige panikanfald. Selvom personer med angst ofte er klar over, at deres frygt er urealistisk, kan de have svært ved at kontrollere den.

midvejskrise kvartlivskrise pårørende mor kvinde mand psykolog

Angst test online

Der findes videnskabeligt dokumenterede psykologiske tests for screening af angst symptomer, og det er muligt at tage en angst test online her på siden. Det kan give en kort vurdering af dine samlede symptomer, og hjælpe dig med at beslutte dig for om angst behandling kunne være vejen fra for dig.

  • Tag en online angst test
  • Anonym og gratis
  • Svar på 2 min.

Gratis meditation

Gratis psykolog samtale

Ring eller skriv en mail til os, hvis du ønsker hjælp til at vælge den bedste psykolog til dig, eller få svar på spørgsmål om terapi eller udredning hos os.

Psykolog angst

Julie Aasbjerg Andersen

Autoriseret Cand. Psych. og indehaver af Mentalt Overskud

En guide til håndtering af social angst

Trin 1: Finde ud af hvad der udløser angsten

Det første skridt i at håndtere social angst er at identificere, hvad der udløser din angst. Er det offentlig tale, møder eller sociale sammenkomster?

Trin 2: Find hvilke redskaber som virker for dig

Lær og praktiser afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning eller progressiv muskelafslapning for at hjælpe med at kontrollere symptomerne.

Trin 3: Gradvis eksponering

Start med mindre skræmmende sociale situationer og arbejd dig op til mere udfordrende scenarier. Dette hjælper med at bygge din selvtillid.

Trin 4: Søg professionel hjælp

Hvis din social angst er alvorlig, kan professionel hjælp være nødvendig. Vores psykologer er eksperter i menneskelig adfærd og psyke, og kan tilbyde værktøjer og strategier, der er mere målrettede og effektive.

Sammenhæng mellem angst og kontrol

Mange mennesker med social angst føler, at de har mistet kontrollen over deres liv. Det er vigtigt at forstå, at kontrol er en illusion. I stedet for at fokusere på kontrol, fokuser på at håndtere din angst og de situationer, der udløser den. I stedet for at forsøge at kontrollere sin sociale angst, kan det i terapien virke meget effektivt at slippe kontrollen og mærke følelserne – selvom det kan virke angstprovokerende. Du er i trygge hænder hos vores erfarne psykologer, og vi kan håndtere og kender de fleste situationer rigtig godt. Kontakt os og hør nærmere om mulighederne for behandling af social angst.

Angstens onde cirkel

Angst behandling

Symptomer på social angst

– Overdreven sveden

– Rysten eller skælven

– Hjertebanken

– Undgåelse af øjenkontakt

– Følelse af at være bedømt eller kritiseret

Læs også om andre angst typer her:

Statistik om angst

Forskning viser, at mellem 12-20% af befolkningen i løbet af et år lider af angst

(Sundhedsstyrelsen.dk)

Hvad betyder mine symptomer?

Prøv en eller flere af vores online psykolog tests helt gratis uden tilmelding. Du kan her i ro og mag få en fornemmelse af, hvad dine symptomer kan pege i retning af. Husk at tests ikke kan stå alene, og det altid vil være det bedste at tale med en professionel sundhedsperson om din mentale trivsel og sundhed.

Kulturelle faktorer og bias i relation til social angst

Kulturelle normer og forventninger kan også spille en stor rolle i, hvordan social angst manifesterer sig. I nogle kulturer kan udadvendthed og socialt engagement ses som idealer, hvilket kan gøre livet særligt udfordrende for dem med social angst.

Tidens trends: Perfektionisme og "Hustle Culture"

Nutidens samfund lægger stor vægt på succes og produktivitet, ofte refereret til som “hustle culture.” Dette kan føre til en følelse af utilstrækkelighed og forværre social angst, da man konstant føler presset til at præstere.

For at forstå og behandle social angst effektivt i dagens samfund, er det vigtigt at tage højde for disse nuancer. Behandlingsmetoder som kognitiv adfærdsterapi kan tilpasses for at inkludere disse moderne udfordringer, og mindfulness kan være særligt effektivt til at navigere i de konstante strømme af information og social sammenligning.

midvejskrise kvartlivskrise pårørende mor kvinde mand psykolog
ADHD-test

Social angst: Forstå symptomerne og find dig selv igen

Er du plaget af tanken om, hvad andre mener om dig? Er du så bekymret, at du undgår sociale begivenheder? Du er ikke alene. Mange i Danmark lider af social angst. Læs videre for at forstå denne tilstand bedre og finde ud af, hvordan du kan tackle den.

Symptom tjek liste - kan du kende disse tegn?

Fysiske reaktioner: Du kan opleve symptomer som hjertebanken, sveden, rødmen, og endda kvalme i sociale situationer.

Selvkritik: Du kan have en indre dialog, der konstant kritiserer og nedgør dig selv.

Overbekymring: Du kan tilbringe meget tid på at tænke over, hvordan andre opfatter dig.

Undgåelse: Du kan finde dig selv i at undgå situationer, hvor du føler, at du vil blive bedømt eller kritiseret.

Social angst i dag - teknologi og sociale medier

I en tid, hvor sociale medier og teknologi spiller en stadig større rolle i vores liv, er det vigtigt at forstå, hvordan disse faktorer kan påvirke social angst.

Sociale medier og teknologi kan på den ene side fungere som en buffer, der gør det lettere for folk med social angst at interagere med verden. På den anden side kan den konstante sammenligning med andre på sociale medier forværre symptomerne på social angst. Det kan virke fristende at doomscrolle i stedet for at arbejde på at komme ud i den virkelige verden og interagere med andre. Blot det at vi undgår at konfrontere den angst vi oplever, kan desværre forstærke den. Terapi kan hjælpe med at vende den onde cirkel, så du finder balancen mellem skærmtid, og dit ”rigtige liv” sammen med dem du holder af.

Psykologernes ekspert råd til pårørende

  • Udvis forståelse: Læs op på social angst for at forstå, hvad dit barn, partner eller ven går igennem.
  • Vær støttende: Undgå at presse personen til situationer, der kan udløse deres angst.
  • Kommunikation er nøglen: Åben og ærlig kommunikation kan hjælpe med at lette byrden af social angst.

Gratis meditation som redskab til at reducere angst

Lyt til en gratis mindfullness meditation, som har evidensbaseret effekt dvs. bevist effektiv til at håndtere bl.a. stress, social angst, depression og andre svære følelser. Metoden er desuden et godt redskab til at øge livskvaliteten.

ACT acceptance and commitment therapy psykolog angst depression

3 gode råd mod social angst

Tæm din indre kritiker: Lær at udfordre dine negative tanker med positive bekræftelser – fake it til you make it! Ja den er god nok – du behøver ikke tro på det, men du kan narre din hjerne. Øvelse gør mester

Brug vejrtrækningsteknikker: Enkle vejrtrækningsteknikker kan hjælpe dig med at berolige dit sind. Prøv med at trække vejret ind, mens du tæller til 4 og puste ud mens du tæller til 4.

Skift fokus: Prøv at fokusere på andre ting i din omgivelse, når du føler angst.

Angst tilstande du kan læse om her på siden

Social angst

Social angst er angst der opstår i sociale sammenhænge. Det kan både være angst på jobbet, i skolen, i fritiden fx til fester eller når du er sammen med venner eller familie. Læs mere om angst her

Præstationsangst

Præstationsangst er angst forbundet med at skulle præstere noget. Typisk kommer angsten i situationer, når vi overfor andre skal vise hvad vi kan; eksamensangst, sport og konkurrence, at holde tale, undervise eller holde foredrag. Læs mere om præstationsangst her

Eksamensangst

En eksamen er forbundet med præstation, og det med at blive bedømt lige efter er ekstra hårdt. Nogle bliver nervøse, mens andre får angst. Læs mere om eksamensangst her

Panikangst

Panikangst handler om at du i bestemte situationer pludselig bliver ramt af panik. Læs mere om panikangst her

Agoraforbi

Agorafobi handler om at frygte at være i offentligheden, på store åbne pladser. Læs mere om agorafobi her

OCD

OCD står får “obsessive compulsive disorder”. Ved denne angst type kan du opleve tvangstanker og tvangshandlinger, hvilket kan være meget stressende. Læs mere om OCD her

Hvorfor skal du vælge en psykolog hos os?

jalousi terapi psykolog

I tvivl om du har brug for psykologhjælp? Få 10 min. gratis, afklarende samtale omfor at afdække dit behov for psykologhjælp og lægge en plan.

Psykologerne tilpasser terapien til dig. – Vi har ikke en “one size fits all”. Forskning viser, at det er relationen mellem dig og din psykolog, der har størst betydning for om terapien har effekt.

Vi hjælper dig med at finde den rette psykolog, som passer til de udfordringer du har. Terapoí skal tilpasses dig, for at have størst effekt.

God kemi med din psykolog er central. Derfor kan du skifte psykolog hos os, så du kan føle dig tryg og taler med en psykolog, som du har tilllid til.