psykolog PTSD

Natur og mental sundhed

af psykolog, Rebekka Louisa Drude Andersen

Hvordan virker natur på din mentale sundhed?

Krop og sind i balance

Vi mennesker har gennem hele vores evolutionshistorie tilpasset os til at være udenfor – altså indtil for (hvad der i et evolutionsperspektiv svarer til) et øjeblik siden. Men i dag bruger de fleste mennesker ca. 90% af deres tid i bygninger; altså er vi i et andet miljø end det vores kroppe og sanser er tilpasset efter. I byer er vi faktisk overstimulerede nærmest hele tiden; der er for meget lys på forkerte tidspunkter af døgnet, der er alt for mange høje lyde, temperaturen ændrer sig hele tiden mellem ude og inde, der er mange dufte af mad, skraldebiler, benzin, butikker, og der er ikke mindst rigtig mange andre mennesker at forholde sig til. Alt det gør, at menneskekroppe, der bor i byen, er mere hyperaktiverede, altså mere stressede, end mennesker der har mere og nemmere adgang til natur.

I naturen (naturligvis ikke al natur, fx nok ikke midt ude på Vesterhavet i januarstorm, men generelt) er vi mere tilpas sansemæssigt stimulerede. Mange vil opleve, at de får en ro i naturen, af samme grund; deres kroppe gearer ned. Det gør det nemmere at komme ”ned i kroppen”, og dermed komme i kontakt med sig selv og sine følelser.

Få kontakt med dig selv i naturen

Og hvad så når vi får bedre kontakt med os selv og vores følelser? Hvorfor er det værdifuldt? Jo, derfra kan det være at der popper ideer, tanker, lyster op, der pludselig får plads, når opmærksomheden ikke er på overarbejde. Jeg kan ikke fortælle dig, hvad der kommer til at ske for netop dig – men jeg vil gerne tage dig med ud i terapi i naturen, og hjælpe dig med at holde kontakten og opmærksomheden på det der sker lige nu.

Jeg kan dog fortælle dig, at andre fx har oplevet, at de slet ikke havde en vinterdepression. De havde en sidde-indenfor-i-et-halvt-år-depression, og da de først kom ud, opdagede de en hel verden af vinter, som de ikke kendte til, og som også åbnede for noget i dem selv.

terapi i naturen

Få ny indsigt i dig selv gennem naturens temaer

For det naturen nemlig også kan, er at den kan give os historier og temaer, vi kan relatere til. Som fx at træet er sig selv i alle årstider, selvom det ser forskelligt ud, og gør forskellige ting afhængig af årets gang – det er stadig det samme træ. Så nogen har oplevet at vinter-træet eller vinter-havet gjorde det okay, nærmest anerkendte eller billigede, deres ”indre vinter”. 

Den norske filosof Arne Næss skriver i sin bog Livsfilosofi, at fordi vi er natur kan vi først rigtig blive os selv, når vi anerkender og værdsætter naturen i alle dens aspekter – og dermed også ser dem med glæde i os selv.

Hvorfor glæde? Jo, fordi, som Næss også skriver, det er dejligt at opleve forbindelse, både til sig selv, andre mennesker, og til natur. Faktisk rapporterer mennesker, der oplever at de er en del af naturen højere trivsel, end mennesker, der ikke i lige så høj grad oplever at de er en del af naturen. Og generelt oplever de fleste sig som værende mere forbundet med naturen, når de bruger mere tid i den.

Kontakt

Hvis du vil bestille en tid til terapi eller har spørgsmål, så er du meget velkommen til at sende en besked til mig via formularen nedenfor. Jeg vil forsøge at svare dig indenfor to arbejdsdage.

Psykolog