psykolog PTSD

Gratis meditation

Hvad er meditation og mindfulness?

  • Mindfulness er evnen til at være til stede i nuet og være opmærksom på både krop og sind
  • Forskning viser, at meditation og mental træning har evidensbaseret effekt på tilstande som angst, stress, depression og andre svære følelser og situationer
  • Her på siden finder du gratis meditationer, som du frit kan lytte til
  • Psykologerne hos Mentalt Overskud har viden om mindfulness og meditation i forbindelse med at forbedre mental sundhed og håndtere svære følelser og livsomstændigheder. Du er meget velkommen til at booke en tid hos en psykolog via vores onlinebooking eller kontakte os pr. tlf.
psykolog

Mindfulness øger livskvaliteten

Meditationsøvelserne på denne side er udviklet på baggrund af en psykologisk metode, som hedder “Mindfull Self-Compassion” (udviklet af Paul Gilbert). Denne metode er en videreudvikling af kognitiv adfærdsterapi, som trækker på nyere viden om hjernen, evolution, tilknytningsteori og inspiration om buddhistisk praksis.

Metoden fokuserer på at vi skal lære at mærke vores følelser, og håndtere dem på en mere hensigtsmæssig måde samt berolige os selv.

Meditationerne og øvelserne her på siden er gratis, og du kan lytte til dem så ofte du har lyst til det.

Beroligende åndedræt

Hel krop meditation

Kærlig vejrtrækning

Pause med fokus på medfølelse

Træning i medfølelse for dig selv og andre

Mærk dine behov og ønsker

Beroligende berøring

Mentalt Overskud
Psykolog praksis

Vores psykologer tilbyder terapi til voksne, unge og børn. Søger du effektiv psykologhjælp til udredning og behandling af angst, depression, stress eller andre udfordringer, som påvirker din mentale sundhed, er du kommet til det rette sted.

Vi anvender evidensbaserede, psykologiske metoder med  dokumenteret effekt baseret på videnskabelig forskning.

Mindful Self-Compassion

En af metoderne vi anvender i vores psykologpraksis hedder Mindful Self-Compassion. Den er en videreudvikling af metoden kognitiv adfærdsterapi. Her kan du læse mere om hvad metoden går ud på og få viden om bl.a. menneskets tre følelsessystemer, som har stor betydning for vores mentale sundhed og trivsel samt adfærd.

psykolog udredning

Menneskets tre følelsessystemer

Trusselssystemet

Hjernens trusselssystem hjælper os med at overleve ved at opfange potentielle farer i verden, som truer vores eksistens. Vores krop og sind er udviklet til at håndtere pludselige farer og hændelser, og vurdere om det er tid til at flygte eller kæmpe. Vores trusselssystem kan blive aktiveret i mange situationer fx hvor vi føler os stressede eller udelukket fra et fællesskab. Følelser du kan opleve, når dette system aktiveres er fx: angst, stress, utryghed, usikkerhed.

Det motiverende system

Dit drive har du fra hjernens motiverende system. Det er lavet til at motivere dig og sikre din trivsel og glæde. Vi motiveres af at skaffe og finde goder, som beriger vores liv: fx mad, sex, venskaber, anerkendelse, materielle ting mm. Vi kan her føle engagement, forelskelse, begejstring og handletrang. Når vi hele tiden skal præstere og presse os selv fx i det moderne arbejdsliv, kan vi komme til at pendulere mellem trusselssystemet og det motiverende system. Det er her mange mennesker oplever symptomer på stress, angst, depression eller blot manglende livsglæde.

Det beroligende system

Dette system er relateret til det parasympatiske nervesystem og handler om mental og fysisk ro. Dette system kan aktivere gode hormoner som oxytocin og endorfiner. Systemet er med til at opretholde sindets balance, og er vi ikke nok i kontakt med dette system i os selv, kommer vi ud af balance. Følelser du kan opleve i dette system er: kærlighed, venlighed, rummelighed, beroligelse, trøst mm. Mange mennesker har ikke tilstrækkeligt med tid i dette system, og det betyder at mange af os er for pressede og får ikke koblet af. Kroppen og psyken kan derfor opleve, at den konstant er på flugt, og det er meget skadeligt for os i længden.  

(Kilde: Paul Gilbert)