Mentaliseringsbaseret terapi – skab klarhed i følelser, tanker og relationer

Her på siden kan du læse om den psykoterapeutiske metode mentaliseringsbaseret terapi. Du får en guide til metoden, spå du kan overveje om mentaliseringsbaseret terapi er noget for dig. Få en dybere forståelse af, hvordan mentaliseringsbaseret terapi kan hjælpe dig med at tackle psykiske udfordringer. Du er velkommen til at kontakte os for en tid hos en psykolog, som har denne metode som speciale. 

mental sundhed råd hjælp behandling terapi psykolog

Introduktion til Mentaliseringsbaseret terapi

Compassion Fokuseret Terapi (CFT) er en evidensbaseret terapimetode, der har vist sig at være effektiv i behandlingen af en bred vifte af psykiske problemstillinger. CFT blev udviklet af de britiske psykologer Fonagy og Bateman og har til formål at udvikle evnen til at forstå egne og andres tanker, følelser og intentioner for at forbedre relationer og følelsesregulering.

I denne artikel vil vi udforske, hvordan mentaliseringsbaseret terapi fungerer, hvad du kan forvente som klient hos en psykolog, der praktiserer mentaliseringsbaseret terapi, og hvorfor denne metode er så effektiv.

Hvad er mentaliseringsbaseret terapi?

Mentaliseringsbaseret terapi (MBT) er en evidensbaseret psykoterapeutisk metode, der fokuserer på at udvikle evnen til at forstå egne og andres tanker, følelser og intentioner. Denne evne kaldes mentalisering og er grundlæggende for vores sociale samspil og følelsesregulering. Evidensbaseret betyder, at man har forsket i effekten af metoden, og har kunnet påvise, at den virker.  

Hvordan fungerer mentaliseringsbaseret terapi?

MBT blev oprindeligt udviklet til behandling af borderline personlighedsforstyrrelse, men har vist sig effektiv ved en række andre psykiske vanskeligheder, særligt hvor der er udfordringer med følelsesregulering og relationer til andre mennesker. Centrale principper i mentaliseringsbaseret terapi: Fokus på at øge mentaliseringsevnen – at kunne forstå egne og andres mentale tilstande, arbejde med evnen til at regulere følelser og håndtere affekter, udvikling af sikker tilknytning gennem terapeutisk alliance, træning i at identificere misforståelser og reparere dem i relationer, integration af tanker, følelser og adfærd for at skabe sammenhængende selvoplevelse.

vredeshåndtering psykolog terapi hjælp temperament emdr kognitiv terapi

Hvordan foregår mentaliseringsbaseret terapi?

I mentaliseringsbaseret terapi vil din psykolog arbejde sammen med dig for at øge din mentaliseringsevne gennem:

  • Udforskning af situationer hvor mentaliseringen er brudt sammen, såkaldte mentaliseringssvigt
  • Træning i at genkende og benævne forskellige følelsestilstande hos dig selv og andre
  • Arbejde med at forstå hvordan dine handlinger påvirker andre, og hvordan andres handlinger påvirker dig
  • Udvikling af evnen til at “stå i midten” – at kunne reflektere over situationer uden at blive overvældet af følelser
  • Øvelser i at sætte sig i andres sted og forstå forskellige perspektiver
  • Fokus på her-og-nu interaktioner i terapien som et levende eksempel på relationelle mønstre

Hvad er mentalisering?

Mentalisering er evnen til at forstå og tolke både egne og andres tanker, følelser, intentioner og motivationer. Det lyder simpelt, men under pres – fx i følelsesmæssigt intense situationer – kan evnen til at mentalisere bryde sammen. Eksempelvis kan en person med mentaliseringssvigt hurtigt misforstå andres intentioner som fjendtlige eller afvisende, hvilket kan føre til konflikter eller selvskade. MBT hjælper med at genopbygge denne evne.

Hvad siger forskningen?

MBT er en evidensbaseret terapiform, der har vist markant effekt i kliniske studier:

  • Øget mentaliseringsevne
  • Mindsket selvskade og hospitalisering
  • Forbedret emotionel regulering
  • Øget livskvalitet og bedre sociale relationer

Et studie fra 2008 viste, at patienter med borderline, som modtog MBT, havde færre tilbagefald og bedre funktionsniveau end kontrolgruppen, der fik standardbehandling.

Fonagy mentaliseringsmodel

Hvad kan du forvente i mentaliseringsbaseret terapi hos en psykolog?

Et MBT-forløb er typisk kendetegnet ved ugentlige sessioner. Nogle forløb varer længere afhængigt af kompleksitet og behov. MBT kræver specialuddannede terapeuter, der kan skabe en tryg, stabil og undersøgende ramme – uden at presse patienten ud over deres kapacitet til refleksion.  Med tiden opnår klienten: bedre relationer, mindre følelsesmæssig kaos, øget selvindsigt og livsglæde. 

Ofte stillede spørgsmål (FAQs)

  1. Hvad koster et mentaliseringbaseret terapiforløb? Du kan se vores priser her.
  2. Kan man kombinere MBT med medicin?
    Ja, MBT kan kombineres med psykofarmaka ved behov, især ved samtidige lidelser som depression eller angst.
  3. Er MBT kun for borderline-patienter?
    Nej, MBT anvendes også ved andre lidelser som angst, PTSD og spiseforstyrrelser.
  4. Hvad er forskellen mellem MBT og kognitiv terapi?
    MBT fokuserer primært på mentalisering og relationer, mens kognitiv terapi fokuserer på tanker og adfærd.
  5. Er der MBT til børn og unge?
    Ja, MBT-A (for adolescents) er en tilpasset version til unge med tilsvarende fokus på mentalisering og relationer. 
ADD cft terapi psykolog angst stress depression følelser

Få hjælp til at finde den bedste psykolog og metode

Hos Mentalt Overskud gør vi meget ud af at matche klienter med den bedste psykolog. Vi anbefaler en psykolog ud fra din personlige fortælling, for at sikre mere effektiv terapi. Ud fra din beskrivelse af hvorfor du kontakter os, ved vi præcist hvilken psykolog og metode, der er behov for. De psykologer vi har tilknyttet som ved mest om mentaliseringsbaseret terapi, har mange års erfaring. Ved at danne et stærkt, fortroligt og fordomsfrit bånd med din psykolog, kan du i tryghed kan arbejde med den smerte, du oplever i livet. 

psykolog terapi sygeforsikring danmark autoriseret online kursus ADHD ADD

Hvad får man ud af mentaliseringsbaseret terapi?

Mentaliseringsbaseret terapi giver dig langt mere end blot symptomlindring. Det er en dybtgående proces, der skaber varige forandringer i måden, du forstår dig selv og andre på. MBT terapi kan føre til: Styrket selvindsigt: MBT hjælper dig med at forstå dine egne følelser, tanker og reaktioner på en mere nuanceret måde. Det skaber klarhed over, hvorfor du handler, som du gør, og hvad der udløser bestemte emotioner. Forbedrede relationer: Ved at blive bedre til at forstå andres perspektiv og intentioner, forbedres dine sociale og nære relationer. Du lærer at håndtere konflikter mere konstruktivt og skabe mere tillidsfulde forbindelser. Mindre følelsesmæssig kaos: MBT styrker din evne til affektregulering, så du bedre kan navigere i stærke følelser uden at blive overvældet. Det mindsker impulsive handlinger og følelsesmæssige udsving. Reduktion i selvskadende adfærd: Mange oplever færre episoder med selvskade, selvmordstanker eller destruktiv adfærd, fordi de opnår nye strategier til at forstå og håndtere følelsesmæssigt pres. Øget psykologisk robusthed.

Hvordan foregår MBT?

Et typisk MBT-forløb kan både være individuelle såvel som gruppebaserede sessioner. Terapien er struktureret og fokuserer på aktuelle sociale situationer, hvor din mentaliseringsevne kommer under pres. Fokus i samtalerne er:

  1. Forståelse af følelsesmæssige reaktioner
  2. Genkendelse af tankemønstre
  3. Refleksion over andres perspektiv
  4. Forebyggelse af impulshandlinger og selvskade
  5. Du lærer at sætte ord på indre oplevelser og udforske dem i trygge rammer – uden at blive overvældet af følelser.

Effektiv psykolog behandling med mentaliseringsbaseret terapi

Mentaliseringsbaseret terapi kan være særligt gavnlig ved: Personlighedsforstyrrelser, særligt borderline personlighedsforstyrrelse, relationelle vanskeligheder og konflikter, udfordringer med følelsesregulering og impulsivitet, problemer med selvværd og identitet, traumer og tilknytningsvanskeligheder, spiseforstyrrelser, depression og angst med relationelle komponenter og familiekonflikter og forældresamarbejde. 

Psykologer der tilbyder mentaliseringsbaseret terapi hos Mentalt Overskud

Psykolog København

Psykolog Kaja

Psykolog Kaja Holmsberg Autoriseret psykolog med speciale i udredning af børn unge og voksne Jeg er autoriseret psykolog med mange

Læs mere »
Autoriseret psykolog Camilla børn unge familier parterapi

Psykolog Camilla

Psykolog Camilla Blicher Benche Autoriseret Cand. Psych. Jeg er uddannet Cand. Psych. fra Københavns Universitet i 2009 og autoriseret af

Læs mere »
autoriseret psykolog stress angst depression

Psykolog Mikkel

Psykolog Mikkel Krog-Toft Nørrevig Autoriseret Cand. Psych. Jeg er født i 1970, blev psykolog i 2009 og autoriseret i 2012. Jeg

Læs mere »
børnepsykolog ungepsykolog uden ventetid

Psykolog Maria

Psykolog Maria Kivikoski Autoriseret Cand. Psych. Jeg er autoriseret psykolog Cand. Psych. og har en specialistuddannelse inden for mentaliseringsbaseret terapi

Læs mere »