Stress-symptomer
Søger du på stress-symptomer online, er du sikkert bekymret for dig selv eller en af dine nærmeste. Du leder efter svar, og dem kan du finde her på siden. Psykologer møder ofte mennesker, der i længere tid har overhørt kroppens alarmsignaler. Mange kommer først til os, når symptomerne allerede har fået store konsekvenser for deres dagligdag og trivsel. Men hvad er stress egentlig, og hvordan genkender du symptomerne i tide? Læs mere her på siden og prøv vores anonyme gratis stress test online, eller bestil tid hos en psykolog.
Hvad er stress?
Stress opstår, når kroppen reagerer på belastninger, som overstiger vores evne til at håndtere dem. Kortvarig stress er naturligt og kan hjælpe os gennem svære situationer, men langvarig stress slider på både krop og sind.
Typiske symptomer på stress
Når stress bliver langvarig, viser kroppen en række tydelige signaler:
Fysiske symptomer: Træthed, hovedpine, muskelspændinger, hjertebanken og søvnforstyrrelser.
Psykiske symptomer: Rastløshed, nedtrykthed, irritabilitet, koncentrationsbesvær og følelsen af konstant uro.
Adfærdsmæssige ændringer: Isolation, overforbrug af stimulanser som kaffe, alkohol eller cigaretter samt øget sygefravær.
Årsager til stress
Stress opstår ofte på baggrund af arbejdspres, familiære udfordringer eller følelsen af manglende kontrol. Livskriser, økonomiske vanskeligheder og høje forventninger til os selv kan ligeledes udløse stress. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at hver femte dansker oplever alvorlige stress-symptomer mindst én gang i livet. Det understreger vigtigheden af tidlig intervention.
Har mine symptomer fysisk eller psykisk baggrund?
Mange mennesker er i tvivl om deres kropslige symptomer har psykisk eller fysisk årsag. Det er svært at skelne, når det føles som om både krop og sind er påvirkede. I dag Googler vi os frem til svar, og finder selv årsagsforklaringer på hvad vi oplever i henhold til tanker, følelser, krop og trivsel. Nogle personer er mere tilbøjelige til at mene det er fysiske forklaringsmodeller som fx at hjernen er stresset kan skyldes en uopdaget ADHD-diagnose eller en alvorlig sygdom eller overgangsalder. Andre tænker mere i psykologisk kontekst, og når de ikke kan sove eller har andre tegn på stress vil de mene at det skyldes forhold som bekymringer eller relationelle problemer. Ikke engang psykologer kan hurtigt afgøre om det skyldes det ene eller andet, men vi kan komme det nærmere i terapien, og ikke mindst lave en plan sammen med dig om hvordan du skal få det bedre.
Sådan kan en psykolog hjælpe dig
Som psykolog hjælper jeg med at skabe klarhed og indsigt i stressens mekanismer. I terapien arbejder vi sammen om at afdække årsagerne, identificere negative tankemønstre og udvikle strategier til at håndtere presset bedre. Vi kan også arbejde med mindfulness-teknikker, som har vist sig særligt effektive i stressbehandling.
Råd til pårørende
Hvis én af dine nærmeste lider af stress, kan du gøre en stor forskel:
- Vær lyttende og tålmodig.
- Hjælp med at sætte realistiske grænser
- Tilbyd praktisk hjælp i hverdagen
- Opmuntre til at søge professionel hjælp
- Undgå at bagatellisere deres oplevelse
FAQ: Ofte stillede spørgsmål om stress
Hvordan ved jeg, om jeg har stress? Hvis du oplever flere af ovenstående symptomer i længere tid, bør du reagere.
Kan stress føre til depression? Langvarig stress øger risikoen for depression og angst.
Hvor lang tid tager stress-behandling? Varigheden varierer individuelt, men typisk mellem få uger til flere måneder.
Er medicin nødvendig? Ofte nej. Terapi og livsstilsændringer er normalt førstevalget.
Hjælper motion mod stress? Ja, fysisk aktivitet mindsker kroppens stressrespons.
Hvordan påvirker stress mit helbred? Stress kan føre til hjerte-kar-sygdomme, diabetes og nedsat immunforsvar.
Kan børn få stress? Ja, børn kan også opleve stress og behøver støtte fra voksne.
Er stress smitsomt? Stress kan indirekte smitte gennem påvirkning af omgivelserne.
Kan jeg forebygge stress? Ved at skabe balance i hverdagen og sætte grænser kan stress ofte forebygges.
Kan stress behandles online? Ja, mange har god effekt af onlineterapi mod stress.
Udbrændthed: En konsekvens af længerevarende ubehandlet stress
Når stress-symptomer ignoreres over en længere periode, kan det udvikle sig til udbrændthed. Udbrændthed karakteriseres ved en følelse af total udmattelse, følelsesmæssig afstandtagen og manglende motivation. Det er vigtigt at reagere hurtigt på symptomerne og søge hjælp, da udbrændthed kan være sværere at komme sig over end almindelig stress.
Stress med angst og depression
Hyppigt forbundet med langvarig stress. Når kroppen konstant befinder sig i alarmberedskab, øges risikoen for at udvikle angsttilstande og depression. Symptomer som vedvarende tristhed, manglende glæde ved tidligere interesser og en intens frygt for fremtiden kræver professionel hjælp. En psykolog kan hjælpe med at afdække underliggende årsager og tilbyde konkrete strategier til at vende udviklingen.
Mindfulness og stressreduktion
Effektive redskaber til stresshåndtering. Mindfulness handler om at være opmærksom og nærværende i øjeblikket, hvilket kan hjælpe med at reducere kroppens stressniveau betydeligt. Teknikker som meditation og vejrtrækningsøvelser er effektive værktøjer, der giver dig mulighed for at genvinde ro og skabe balance i en hektisk hverdag. Find vores gratis mindfulness øvelser her
Læs mere her på siden:
Kontakt psykologerne hos Mentalt Overskud
- få svar indenfor kort tid
Hvis du vil bestille en tid hos en psykolog eller har spørgsmål, så er du meget velkommen til at sende en besked her. Vi vender altid tilbage til dig, oftest samme dag.
OBS lægehenvisning kan ikke bruges hos os. Se mere info om sundhedsforsikring psykologhjælp

Mentalt Overskud er en psykolog praksis i København på Strøget ved Rådhuspladsen, Kongens Lyngby centralt ved Lyngby Station samt online. Vi tilbyder terapi og udredning til børn, unge, voksne, par og familier. Vi specialiserer os i at matche de personer vi hjælper med den rette psykolog – både i forhold til psykologens erfaring, metode og personlighed.
FIND OS HER
LYNGBY
Lyngby Hovedgade 98,
2800 Kongens Lyngby
Telefon: +45 60100080
E-mail: kontakt@mentaltoverskud.dk
KØBENHAVN
Frederiksberggade 26, 2. sal, 1459 København K.
Telefon: +45 60100080
E-mail: kontakt@mentaltoverskud.dk