Psykolog Praksis Mentalt Overskud
Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby
+45 60100080
julie@mentaltoverskud.dk
Titlen på TV2 Plays nye serie siger alt. Debatten om unges mistrivsel er stadig på dagsordenen blandt de danske medier – og med god grund.
Når vi tænker på ungdommen, forestiller vi os ofte en tid med opdagelse, venskab, sjov og grænseløse muligheder. Men i dagens samfund står mange unge over for pres som aldrig før. Dokumentaren “Presset Ungdom” fra TV2 har kastet lys over det alarmerende niveau af mistrivsel blandt unge. Dette emne har vakt interesse i flere medier, og deres vinkel er blevet en vigtig del af diskussionen.
Når vi dykker ned i dokumentaren “Presset Ungdom”, bemærker vi, at disse faktorer er tæt forbundne med de unge’s oplevelser. Flere artikler, der refererer til denne dokumentar, påpeger den alvorlige bekymring for unges mentale sundhed.
For eksempel nævner anmelderen hos Filmmagasinet Ekko, at der er tale om en ”perfekthedskultur”, hvor ”konkurrencestaten siver ind i selvværdet og forstærkes af sociale mediers konstante mulighed for sammenligning”. Det er også billedet vi ser i vores praksis, hvor de unge taler om hvordan de oplever andre har det, som noget mere perfekt og lykkeligt end dem selv. Vi kan se hvordan sociale medier kan forstærke følelser af utilstrækkelighed. Den konstante strøm af billeder, historier og opdateringer kan gøre, at unge føler sig utilstrækkelige i forhold til deres jævnaldrende.
Hos Mentalt Overskud har vi dagligt henvendelser fra unge og deres forældre, som ønsker hurtigere hjælp til behandling af symptomer som angst, stress, overbelastning, ensomhed, ADHD udredning mm. Vi har undersøgt hvad forskningen har kastet lys over, når det kommer til årsager til unges mistrivsel i dag.
Hvad stiller man op som forældre lige nu og her?
Vi ved at psykoterapi kan hjælpe den unge med at sætte ord på følelser og tanker og dermed forstå sig selv og sine reaktioner bedre. Den unge kan lære at håndtere situationer på konstruktive måder, så de bedre kan cope med tilværelsen.
Forældrerådgivning kan være en meget god løsning til at få løsnet en “fastlåst” tilstand i familien. Måske er den unge lukket ned for dialogen, gør meget oprør mod jer som forældre, eller isolerer sig. Alt sammen normalt for teenage livet, men tager det for meget overhånd, er det relevant med intervention og rådgivning.
Der findes ikke én test, der kan stille diagnosen skærmafhængighed, men snart kan din læge screene for tilstanden, og din psykolog kan vurdere sammen med dig om det har taget overhånd. Især i stressede perioder af livet, eller i ferier kan det være let at flygte ind i Youtube, Instagram, TikTok eller andre sociale medier, fremfor at arbejde konstruktivt med problemerne i hverdagen.