4.0

psykolog five star trustpilot 5

Presset Ungdom

Titlen på TV2 Plays nye serie, Presset Ungdom, siger alt. Debatten om unges mistrivsel er stadig på dagsordenen blandt de danske medier – og med god grund.

Når vi tænker på ungdommen, forestiller vi os ofte en tid med opdagelse, venskab, sjov og grænseløse muligheder. Men i dagens samfund står mange unge over for pres som aldrig før. Dokumentaren “Presset Ungdom” fra TV2 har kastet lys over det alarmerende niveau af mistrivsel blandt unge. Dette emne har vakt interesse i flere medier, og deres vinkel er blevet en vigtig del af diskussionen.

Når vi dykker ned i dokumentaren “Presset Ungdom”, bemærker vi, at disse faktorer er tæt forbundne med de unge’s oplevelser. Flere artikler, der refererer til denne dokumentar, påpeger den alvorlige bekymring for unges mentale sundhed.

For eksempel nævner anmelderen hos Filmmagasinet Ekko, at der er tale om en ”perfekthedskultur”, hvor ”konkurrencestaten siver ind i selvværdet og forstærkes af sociale mediers konstante mulighed for sammenligning”. Det er også billedet vi ser i vores praksis, hvor de unge taler om hvordan de oplever andre har det, som noget mere perfekt og lykkeligt end dem selv. Vi kan se hvordan sociale medier kan forstærke følelser af utilstrækkelighed. Den konstante strøm af billeder, historier og opdateringer kan gøre, at unge føler sig utilstrækkelige i forhold til deres jævnaldrende.

Forskning viser: Årsager til unges mistrivsel

Hos Mentalt Overskud har vi dagligt henvendelser fra unge og deres forældre, som ønsker hurtigere hjælp til behandling af symptomer som angst, stress, overbelastning, ensomhed, ADHD udredning mm. Vi har undersøgt hvad forskningen har kastet lys over, når det kommer til årsager til unges mistrivsel i dag.

 1. De sociale mediers indflydelse: De konstante sammenligninger, jagten på det ‘perfekte’ liv og cybermobning har ført til forhøjede stressniveauer og lavt selvværd.

 

 1. Akademisk Pres: Kravet om topkarakterer, den stigende konkurrence om universitetspladser, og frygten for fremtiden kan veje tungt på de unge.

 

 1. Forventningspres: Fra forældre, lærere og samfundet generelt kan der være en følelse af, at man konstant skal præstere.

 

 1. Isolation: Med den stigende digitalisering har face-to-face interaktioner taget et dyk, hvilket kan føre til følelser af ensomhed.
borderline personlighedsforstyrrelse

Guide: Sådan støtter du den unge

Hvad stiller man op som forældre lige nu og her?

 • Tilbring tid sammen med den unge, hvor du stiller åbne spørgsmål til deres interesser
 • Hold igen med gode råd og lyt i stedet alt hvad du kan
 • Vær til stede, i nærheden. Kig efter små tegn og tilnærmelser fra dit barn. Måske får du en SMS med et spørgsmål om “hvornår kommer du hjem?” eller noget i den stil. Det kan være en åbning. Gå let til værks med at tale om lettere emner så den unge føler sig tryg ved at åbne sig, når han/hun er klar
 • Lyt til din intuition – mærker du at det ikke er helt som det skal være, skal du tage affære.
 • Kontakt en professionel: tag en dialog med en psykolog om der kunne være behov for et samtaleforløb. Det er naturligt at unge ikke altid vil tale med deres forældre om alt, og at de har behov for et fortroligt rum til at vende deres tanker
 • Lav nogle hyggelige ting sammen. Ved at være mere sammen, styrker du relationen til dit barn, som øger sansynligheden for at de åbner sig. Når I har noget kvalitetstid sammen så prøv at være fordomsfri, slip kommentarer om opdragelse, regler og krav og vær åben og respektfuld overfor den unges perspektiv.
Hvorfor Bliver Man Ensom? psykolog

Hvordan behandler man en ung der mistrives?

Vi ved at psykoterapi kan hjælpe den unge med at sætte ord på følelser og tanker og dermed forstå sig selv og sine reaktioner bedre. Den unge kan lære at håndtere situationer på konstruktive måder, så de bedre kan cope med tilværelsen.

Forældrerådgivning kan være en meget god løsning til at få løsnet en “fastlåst” tilstand i familien. Måske er den unge lukket ned for dialogen, gør meget oprør mod jer som forældre, eller isolerer sig. Alt sammen normalt for teenage livet, men tager det for meget overhånd, er det relevant med intervention og rådgivning.

Hvordan stilles diagnosen?

Der findes ikke én test, der kan stille diagnosen skærmafhængighed, men snart kan din læge screene for tilstanden, og din psykolog kan vurdere sammen med dig om det har taget overhånd. Især i stressede perioder af livet, eller i ferier kan det være let at flygte ind i Youtube, Instagram, TikTok eller andre sociale medier, fremfor at arbejde konstruktivt med problemerne i hverdagen.

Tag en online test

 • Tag en af vores mange psykologiske online tests og find ud af om der kunne være behov for psykologhjælp
 • Anonym og gratis
 • Tager 2 min. og få svar med det samme