Presset Ungdom

Titlen på TV2 Plays nye serie, Presset Ungdom, siger alt. Debatten om unges mistrivsel er stadig på dagsordenen blandt de danske medier – og med god grund.

Når vi tænker på ungdommen, forestiller vi os ofte en tid med opdagelse, venskab, sjov og grænseløse muligheder. Men i dagens samfund står mange unge over for pres som aldrig før. Dokumentaren “Presset Ungdom” fra TV2 har kastet lys over det alarmerende niveau af mistrivsel blandt unge. Dette emne har vakt interesse i flere medier, og deres vinkel er blevet en vigtig del af diskussionen.

Når vi dykker ned i dokumentaren “Presset Ungdom”, bemærker vi, at disse faktorer er tæt forbundne med de unge’s oplevelser. Flere artikler, der refererer til denne dokumentar, påpeger den alvorlige bekymring for unges mentale sundhed.

For eksempel nævner anmelderen hos Filmmagasinet Ekko, at der er tale om en ”perfekthedskultur”, hvor ”konkurrencestaten siver ind i selvværdet og forstærkes af sociale mediers konstante mulighed for sammenligning”. Det er også billedet vi ser i vores praksis, hvor de unge taler om hvordan de oplever andre har det, som noget mere perfekt og lykkeligt end dem selv. Vi kan se hvordan sociale medier kan forstærke følelser af utilstrækkelighed. Den konstante strøm af billeder, historier og opdateringer kan gøre, at unge føler sig utilstrækkelige i forhold til deres jævnaldrende.

Forskning viser: Årsager til unges mistrivsel

Hos Mentalt Overskud har vi dagligt henvendelser fra unge og deres forældre, som ønsker hurtigere hjælp til behandling af symptomer som angst, stress, overbelastning, ensomhed, ADHD udredning mm. Vi har undersøgt hvad forskningen har kastet lys over, når det kommer til årsager til unges mistrivsel i dag.

  1. De sociale mediers indflydelse: De konstante sammenligninger, jagten på det ‘perfekte’ liv og cybermobning har ført til forhøjede stressniveauer og lavt selvværd.
  1. Akademisk Pres: Kravet om topkarakterer, den stigende konkurrence om universitetspladser, og frygten for fremtiden kan veje tungt på de unge.
  1. Forventningspres: Fra forældre, lærere og samfundet generelt kan der være en følelse af, at man konstant skal præstere.
  1. Isolation: Med den stigende digitalisering har face-to-face interaktioner taget et dyk, hvilket kan føre til følelser af ensomhed.
borderline personlighedsforstyrrelse

Psykologhjælp uden ventetid

Kontakt os hvis du er bekymret for din teenager og overvejer rådgivning eller terapi. Du kan booke tid direkte her på siden.

Guide: Sådan støtter du den unge

Hvad stiller man op som forældre lige nu og her?

  • Tilbring tid sammen med den unge, hvor du stiller åbne spørgsmål til deres interesser
  • Hold igen med gode råd og lyt i stedet alt hvad du kan
  • Vær til stede, i nærheden. Kig efter små tegn og tilnærmelser fra dit barn. Måske får du en SMS med et spørgsmål om “hvornår kommer du hjem?” eller noget i den stil. Det kan være en åbning. Gå let til værks med at tale om lettere emner så den unge føler sig tryg ved at åbne sig, når han/hun er klar
  • Lyt til din intuition – mærker du at det ikke er helt som det skal være, skal du tage affære.
  • Kontakt en professionel: tag en dialog med en psykolog om der kunne være behov for et samtaleforløb. Det er naturligt at unge ikke altid vil tale med deres forældre om alt, og at de har behov for et fortroligt rum til at vende deres tanker
  • Lav nogle hyggelige ting sammen. Ved at være mere sammen, styrker du relationen til dit barn, som øger sansynligheden for at de åbner sig. Når I har noget kvalitetstid sammen så prøv at være fordomsfri, slip kommentarer om opdragelse, regler og krav og vær åben og respektfuld overfor den unges perspektiv.

Hvordan behandler man en ung der mistrives?

Vi ved at psykoterapi kan hjælpe den unge med at sætte ord på følelser og tanker og dermed forstå sig selv og sine reaktioner bedre. Den unge kan lære at håndtere situationer på konstruktive måder, så de bedre kan cope med tilværelsen.

Forældrerådgivning kan være en meget god løsning til at få løsnet en “fastlåst” tilstand i familien. Måske er den unge lukket ned for dialogen, gør meget oprør mod jer som forældre, eller isolerer sig. Alt sammen normalt for teenage livet, men tager det for meget overhånd, er det relevant med intervention og rådgivning.

Tag en online test

  • Tag en af vores mange psykologiske online tests og find ud af om der kunne være behov for psykologhjælp
  • Anonym og gratis
  • Tager 2 min. og få svar med det samme

Trustpilot anmeldelser

Nogle af vores klienter vælger at give os en anmeldelse på Trustpilot, og det er vi rigtig glade for. Det er fortroligt, at gå til psykolog, så det er bestemt ikke noget vi presser på omkring. Alligevel er vi glade for de positive ord – TAK!

5 star trustpilot anbefaling bedste psykolog

Hvorfor skal du vælge en psykolog hos os?

Hver af vores psykologer bringer et unikt sæt af kompetencer og specialiseringer til bordet. Så uanset hvad du står overfor, kan vi matche dig med den rette specialist. Men det stopper ikke her; hvis du føler, at kemien ikke er rigtig, gør vi det nemt at skifte til en anden psykolog, fordi dit velbefindende er vores prioritet.

Det er enkelt: Vi tror på individuel tilgang. Det betyder, at uanset om du kæmper med ADHD, autisme, angst, depression eller andre psykologiske udfordringer, vil vores evidensbaserede metoder sikre, at du får den bedst mulige støtte. Vores terapeutiske tilgang anerkender forskelligheden i hver person og tilpasser behandlingen derefter.

Mentalt Overskud går ud over traditionel terapi. Vi tilbyder en gratis 10-minutters afklarende samtale for dem, der er usikre på, hvad det næste skridt skal være. Vi engagerer os i at oplyse, vejlede og støtte dig – uanset om du vælger at fortsætte med os eller søger vejledning andre steder.

Vi forstår vigtigheden af nem adgang i den digitale tidsalder. Derfor tilbyder vi online booking, diverse online terapiformer og et væld af ressourcer på vores hjemmeside, lige fra blogindlæg til podcasts, psykologiske tests såsom ADHD-test og selvhjælpsartikler.