4 ud af 5 stjerner på

psykolog trustpilot 5 stjerner terapi udredning børn unge og voksne

Stress - kører jeg i et for højt gear?

Stress er ved at være en folkesygdom. Der er rigtig mange mennesker, der oplever, at de befinder sig på grænsen af hvad, de kan klare – at de hele tiden er i fare for at gå ned med flaget. Men hvordan ved man, om man er ”for” stresset?

Er stress usundt?

For det første er stress ikke i sig selv usundt. Det kan være, du har en lang uge på arbejdet, hvor du løber rundt og kun lige når det, du skal, i tide – hvor du kommer bombet hjem og har meget lidt overskud til venner og familie. Sådan nogen uger har vi alle sammen en gang imellem. Livet byder på masser af udfordringer, og vi er biologisk indrettet til at kunne håndtere selv ret store udfordringer. Udfordringer der er så store, at vi overrasker os selv nogle gange. Men vi er også indrettet sådan, at vi er nødt til at restituere. Genoplade. Vi har ikke uendelig energi. Modet, lysten, til at angribe store opgaver, påtage sig et stort ansvar, kommer tit, når vi ved, at der er en sikker havn, vi kan trække os tilbage til, hvis det bliver for meget. Et trygt netværk bestående af venner og familie, som man kan slappe af og være sig selv sammen med, er uundværligt for et godt psykisk helbred. 

 

ADHD-test
Psykolog

Manglende balance

Der er rigtig mange, der oplever, at balancen mellem ”at være på” og at genoplade er svær at finde. Mange føler, de er nødt til at tage arbejdet med hjem, arbejde ekstra for at imponere chefen eller fremme karrieren
eller på anden måde gå på kompromis med den tid, de sætter af til at være sammen med deres nærmeste. Hvis du oplever, at du ikke får genopladet tilstrækkeligt i forhold til, hvor meget du arbejder, hvor meget ansvar du påtager dig, så kan du være i fare for at blive kronisk stresset, hvilket ER
usundt.

At stille sig selv de svære spørgsmål

Det kan være nødvendigt (selvom det ikke er nemt), at tage et alvorligt kig på hvordan, man har indrettet sit liv. Det kan også være at balancen simpelthen ikke er mulig at opnå inden for de rammer, der er blevet sat på arbejdspladsen, og så kan man være nødt til at genoverveje sine arbejdsforhold. Alt det her er vanskeligt og ikke særligt sjovt at skulle forholde sig til selv. Hvis du føler dig stresset hele tiden, kan det være en god ide at kontakte en professionel. 

Hos Mentalt Overskud har vi masser af erfaring med at hjælpe folk med at finde en god balance i livet, hvor arbejde og genopladning komplimenterer hinanden.

Skrevet af Markus Jacobsen, psykolog hos Mentalt Overskud