4.0

psykolog five star trustpilot 5

Eksamensangst og behandling af

Hvad er eksamensangst?

Definition:

 • Eksamensangst handler om at være mere end almindeligt nervøs grundet en eksamen, test eller prøve
 • Tanken om at skulle præstere, bestå, blive få testet sine kompetencer kan give eksamensangst
 • Angst for eksamen kan gøre det vanskeligt eller umuligt at gennemføre de tests der skal til i skole, universitetsregi eller jobrelateret kontekst
 • En person med eksamensangst vil ofte forsøge at undgå eksamenssituationer eller forberedelse hertil, fordi det er forbundet med så stort et ubehag
 • En person med eksamens angst er bange for andres vurderinger ofte fordi de føler sig personligt bedømt, selvom det som regel er en faglig bedømmelse

Hvor mange har eksamensangst?

15-20% af unge har eksamensangst

Psykologeridanmark.dk

Hvad er symptomerne på eksamensangst?

 • Hjertebanken
 • Hukommensessvigt
 • Kvalme
 • Halsen snører sig sammen
 • Svimmelhed
 • Hyperventilere
 • Rysten
 • Kan ikke tale
 • Svedtendens
 • Rødmen
 • Tanker om at besvime, falde om eller miste kontrollen
mental sundhed råd hjælp behandling terapi psykolog

Hvordan virker terapi på eksamensangst?

Sammen med en psykolog vil det være muligt at undersøge årsager og grunde til udviklingen af eksamensangst. I behandlingen kan du forvente at få:

1. Samtale med en udefra, som er professionel og ekspert i menneskelig psyke og adfærd

2. Mentale strategier til at håndtere eksamensangst

3. Ideer og redskaber til at slippe eksamensangst

4. Indsigt i dig selv, og forståelse for hvorfor du har det, som du har det

eksamensangst

Tag en online angst test her

 • Anonym og gratis
 • Tager 2 min. og få svar med det samme

Nervøsitet eller eksamensangst?

Eksamener kan være ret vigtige fx for at gemmenføre folkeskole, gymnasium eller anden uddannelse. Derfor er det naturligt at føle spænding og nervøsitet op til en eksamen. Det kan være ganske ubehageligt, men de fleste personer klarer situationen. En person med eksamensangt kan have så stærke reaktioner, at det ikke kan lade sig gøre at gennemføre sin eksamen, eller oplever situationen så ubehagelig, at det ikke bliver muligt at tale eller indgå i faglige drøftelser, så personen ganske enkelt ikke består.

Hvorfor får man eksamensangst

 • Nogle af grundende til at personer får angst i forbindelse med eksamenssituationer kan være:
 • Dårlige erfaringer med eksamensituationer
 • Eksamen er af særlig stor betydning
 • Indre opstået pres om at skulle være perfekt, få en god karakter
 • Ydre pres i form af at eksamen er meget krævende og svær, eller omgivelserne har store forventninger til en

 

Hvordan behandler man eksamensangst?

 • Vi ved at behandling med psykoterapi kan hjælpe

 • Terapi kan give mentale redskaber og strategier til at håndtere de svære situationer, som gradvist vil føles lettere

 • Samtaler med en psykolog kan give svar og indsigt i hvorfor situationen har udviklet sig, så det er blevet meget svært eller umuligt at gå til eksamen

 • Sammen med psykologen bliver det muligt at slippe eksamensangsten i et trygt rum med god støtte

Kan jeg gøre noget selv?

 1. Tal med din lærer eller underviser og læg en god plan for eksamenssituationen
 2. Husk på din lærer eller underviser er helt vant til at stå i situationer med elever eller studerende, som finder eksamen svær – de har tips til hvad der virker og måske kan I tale om særlige hensyn til dig
 3. Start i et behandlingsforløb hos en psykolog, som har erfaring og viden om behandling af social fobi

Hvad kan jeg gøre for at undgå at få eksamensangst?

Det bedste at gøre er at gå til eksamen. Det lyder nok angstprovokerende, men det er den eneste måde du kan øve dig. Du får brug for de evner fremadrettet fx ved jobsamtaler, præsentationer på dit arbejde mv. Føles det helt uoverskueligt og umuligt, så kontakt en psykolog, der kan hjælpe dig med behandling af din eksamensangst.

Håndtering af Eksamensangst

10 Effektive Strategier fra Mentalt Overskud

Eksamensangst kan være en overvældende og stressende oplevelse for mange studerende. Tanken om at skulle præstere under pres kan forårsage en følelse af frygt og usikkerhed. Men frygt ikke! Hos Mentalt Overskud forstår vi vigtigheden af at kunne håndtere eksamensangst og opnå succes i dine prøver. I denne artikel vil vi præsentere 10 effektive strategier, der kan hjælpe dig med at tackle eksamensangst og opnå bedre præstationer.

Acceptér dine følelser og forbered dig mentalt

Det første skridt i håndtering af eksamensangst er at acceptere, at det er helt normalt at føle sig nervøs. Anerkend dine følelser og sørg for at forberede dig mentalt. Mentalt Overskud tilbyder en række teknikker, der kan hjælpe dig med at styrke din mentale tilstand og forbedre din selvtillid.

Planlæg din tid og skab en realistisk tidsplan

En vigtig faktor i at reducere eksamensangst er at have en velstruktureret tidsplan. Ved at planlægge din tid effektivt kan du undgå unødvendig stress og overbelastning. Vores psykologer kan hjælpe dig med at skabe overblik og få ro omkring situationen.

Øv dig på tidligere eksamensopgaver

En vigtig faktor i at reducere eksamensangst er at have en velstruktureret tidsplan. Ved at planlægge din tid effektivt kan du undgå unødvendig stress og overbelastning. Vores psykologer kan hjælpe dig med  tidsstyringsværktøjer og tips til at skabe en realistisk tidsplan.

Brug af afslapningsteknikker

Afslapningsteknikker som dyb vejrtrækning, meditation og progressiv muskelafspænding kan hjælpe med at lindre stress og angst forbundet med eksamener. På Mentalt Overskuds hjemmeside finder du guides, der kan hjælpe dig med at lære og implementere disse teknikker. Mindfullnessøvelser – gratis meditation

Skab en positiv og støttende atmosfære

Et støttende miljø spiller en afgørende rolle i håndteringen af eksamensangst. Omgiv dig med venner, familie eller studiegrupper, der kan give dig opmuntring og støtte under eksamensperioden. Finder du ikke støtten på hjemmefronten, kan du tro vores psykologer er klar til at bakke dig op, og være en støtte igennem eksamenstiden.

Fokusér på en sund livsstil

En sund livsstil kan bidrage til at mindske eksamensangst og øge dit mentale velbefindende. Sørg for at få tilstrækkelig søvn, motion og en afbalanceret kost under eksamensperioden. Skrider det alligevel lidt for dig, så være ikke urolig – vores psykologer kan støtte dig og holde dig lidt op på at behandle dig rigtig godt.

Visualisering og positiv egenomsorg

Visualisering og det at tale positivt om dig selv er effektive teknikker til at øge din selvtillid og reducere eksamensangst. Det lyder urealistisk men hvis du prøver det, så vil du opdage, at det virker lige så stille hen ad vejen – fake it til you make it. Kan du slet ikke finde den positive stemme frem, kan du med fordel få professionel behandling af en psykolog, og du er meget velkommen hos os.

Undgå at sammenligne dig selv med andre

Sammenligning med andre kan være skadeligt og forstærke eksamensangst. Husk, at alle har forskellige styrker og svagheder. Fokusér på dine egne fremskridt og mål. Mentalt Overskud kan hjælpe dig med at udvikle en positiv og selvkærlig indstilling. Via terapi kan du ændre den måde du tænker om dig selv og taler til dig selv. Det er en livsvarig ændring, som du kan have med dig hele livet.

Søg støtte fra en psykolog

Hvis eksamensangsten fortsætter med at være overvældende, kan det være en god idé at søge professionel hjælp. Mentalt Overskud har tilknyttet erfarne psykologer, der via behandling kan hjælpe dig med at håndtere og overvinde eksamensangst. Selvom det føles helt umuligt, så skal der ofte ret få samtaler til ved behandling af eksamensangst, før du kan mærke en positiv forskel.

Konklusion

Hvis eksamensangsten fortsætter med at være overvældende, kan det være en god idé at få professionel behandling af eksamensangst. Mentalt Overskud har tilknyttet erfarne psykologer, der kan hjælpe dig med at håndtere og overvinde eksamensangst. Selvom det føles helt umuligt, så skal der ofte ret få samtaler til ved behandling af eksamensangst, før du kan mærke en positiv forskel.