Når en person dør, rammes af fysisk eller psykisk sygdom, påvirker det hele familien og de nærmeste omgivelser også. Din rolle som den støttende pårørende er essentiel undervejs i et sygdomsforløb. Vi ved at støtten fra omgivelserne har stor betydning for hvordan forløbet går, herunder helbredelse og at komme ud på den anden side eller i forhold til en sorgproces. Du kan hjælpe fysisk eller praktisk, men det er lige så vigtigt, at I kan tale om sygdommen fordomsfrit og med nysgerrighed. Det er noget af det mest befordrende for processen, uagtet om døden er det endelige udfald, en helbredelse er i sigte eller det er en sygdom I skal leve med resten af livet.
Det vil som regel være en stor psykisk belastning for dig at være en del af, og det er derfor vigtigt, at du passer ligeså godt på dig selv, som du måske har lyst til at passe på dine kære. Du kan have et lige så stort behov for at tale med en psykolog som den syge. Samtaleterapi kan både foregå sammen og være et rum du har for dig selv. I et trygt miljø med en professionel psykolog, bliver det muligt at tale om og vise følelser. Svære følelser er ikke altid nemme at sætte ord på, eller få tid til at mærke i en travl hverdag. Kontakten til dig selv og dit følelsesliv er dog afgørende for at du får passet godt på dig selv ud fra hvad du har behov for.
Hver 3. dansker er pårørende
23% børn og unge har en forælder eller bror/søster med psykisk sygdom
kilde: bedrepsykiatri.dk
Som pårørende kan du opleve et væld af følelser. Herunder kan du læse nogle af de mest almindelige reaktioner, men alle er forskellige, og de følelser du har, er også naturlige
Tag en stress test gratis her på siden
Som pårørende kan du føle skam over dine egne følelser, og du kan komme til at føle dig meget forkert. Når en af dine nærmeste er syge, kan du opleve en følelse af at miste retten til at tale om hvor svært det er for dig. “Jeg har jo ikke depression eller angst” – hører vi ofte personer i terapi sige. Gradvist åbnes op for de tunge følelser du som pårørende kan mærke, for du er som menneske selvfølgelig påvirket. At nogen er syge, og nogen er raske gør ikke, at det kun er den ene part, som må udtrykke svære følelser – faktisk er det meget centralt, at begge får lov til dette. Sommetider er det muligt at tale sammen, mens det andre gange kan være nemmere, at tale med en psykolog.
Samtaleterapi med fokus på strategier og håndtering af situationen – grænsesætning for dig, så du kan lade batterierne op i ny og næ
Sparring omkring hvordan hjælper du bedst, samtidig med at du passer på dig selv
Hjælpe med viderehenvisning til læge, psykiater eller andre instanser
Rådgivning ift. hvordan du håndterer dit job, leder og kollegaer – opgaver, udmelding, afgrænsning mv.
Som pårørende kan du gøre dig selv mere robust, så du kan håndtere situationen på den måde du ønsker.
Her er en række forslag, som pårørende ofte benytter
Alle mennesker gør de bedste de kan, med de midler de har og det gør du også. Så tilgiv dig selv.
Tilgiv dig selv for ikke at være der ligeså meget for din kære, som du føler du burde.
Tilgiv dig selv for at gå tidligt hjem fra arbejdet og at børnene får lov til at sidde lidt mere på skærmen end de egentlig plejer at må – du har ikke overskuddet til andet i øjeblikket.
Tilgiv dig selv for at se serier på Netflix hele sidste weekend– det var det du havde brug for de dage.
Tilgiv dig selv for at være lidt vred på verden og måske endda på den som er syg. Det er en meget naturlig følelse at have oveni i alle de andre følelser du mærker for tiden.
Acceptér at der er nogle ting du bare ikke kan ændre, og gør noget ved de ting i livet, du rent faktisk har mulighed for at gøre noget ved. Du skal nok komme over det og livet bliver ikke ved med at være sådan her hele tiden.
Husk! Ved kraftig turbulens falder iltmaskerne ned i flyets kabine. Tag først masken på selv, før du hjælper andre med at få deres på
Bliver det for overvældende at huske dig selv i den svære situation, kan du kontakte en psykolog hos Mentalt Overskud og få en dialog om din situation.