Hvad er panikangst / panikanfald og behandling heraf?

Panikangst er en angstlidelse, der karakteriseres ved pludselige, intense panikanfald pga. angst. Panikanfaldene kan være meget skræmmende og kan være ledsaget af en række fysiske symptomer, såsom hjertebanken, åndenød, kvalme og svimmelhed.

Panikanfaldene kan opstå uanset hvor man er eller hvad man laver, og de kan vare i få minutter eller op til en time. De kan være så intense, at man føler, at man skal dø eller blive sindssyg.

Det er en meget almindelig lidelse, og omkring 2-3% af befolkningen i Danmark lider af det. Lidelsen er hyppigere hos kvinder end hos mænd, og den debuterer ofte i 20-30-års alderen.

Der er ikke én årsag til panikangst, men der er en række faktorer, der kan bidrage til udviklingen af angst, såsom:

  • Arvelige faktorer
  • Stress
  • Traumer
  • Misbrug af stoffer eller alkohol
  • Depression
  • Personlighedsforstyrrelser

Hvis du har stærke symptomer, er det vigtigt at søge hjælp hos en læge eller en psykolog. Der findes en række effektive behandlinger for panikanfald og panikangst, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) og medicin.

Tag en online angst test her

Panikangst
  • Anonym og gratis
  • Tager 2 min. og få svar med det samme

Hvor mange har panikangst?

2-3% af befolkningen har panikangst.

1% af dem har angsttypen agorafobi

Kilde: Sundhed.dk

Hvad er symptomerne?

Panikanfald er karakteriseret ved en pludselig, intens følelse af angst eller frygt. Anfaldene kan være meget skræmmende og kan være ledsaget af en række fysiske symptomer, såsom:

  • Svedtendens
  • Hjertebanken
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Smerter i brystet
  • Tankemylder
  • Svimmelhed
  • Tør mund
  • Frygt for at dø, miste kontrollen eller forstanden
  • Bekymringer og katastrofetanker

Hvorfor får man panikangst?

Der kan være flere forklaringer på hvorfor en person får panikangst. De mest almindelig kan være:

  • Overbelastning og stress tilstand gennem længere tid
  • Depression og andre psykiske problemstillinger (ofte ubehandlede) kan medføre angst og panikanfald
  • Personer med lidelsen er ofte meget opmærksomme på de fysiske fornemmelser de registrerer i kroppen, som de tolker som farlige
  • Personer med tendens til bekymring for eget helbred fx sygdomsangst eller dødsangst er i øget risiko for at udvikle panikangst
  • Panikangst kan være arvelig

Hvordan behandler man panikangst?

Vi ved at psykoterapi kan anvendes til at behandle panikangst. Ved at opnå viden om hvad der sker i krop og sind, giver kroppens signaler bedre mening, og det bliver lettere at berolige sig selv.

Behandling af panikanfald og panikangst indebærer øvelser i terapien som kan afprøves mellem sessionerne. Terapien tilrettelægges hos os på en måde, der vil føles tilpas udfordrende, men stadig tryg, så det ikke bliver for meget. Psykologen giver mentale strategier og redskaber til at håndtere panikanfaldene samt situationerne op til og bagefter.

Hvordan virker terapi på panikangst?

Sammen med en psykolog vil det være muligt at undersøge årsager og grunde til udviklingen af panikangst. I terapien kan du forvente at få:

1. Samtale med en udefra, som er professionel og ekspert i menneskelig psyke og adfærd

2. Mentale strategier til at håndtere panikangst

3. Psykoedukation om panikangst

4. Ideer og redskaber til at slippe eksamensangst

5. Selvindsigt og viden om psykiske tilstande, som du kan tage med dig i livet fremadrettet

selvværd lavt lave psykolog indre kritiker

Kan jeg gøre noget selv?

Hvad kan du selv gøre for at forebygge og håndtere anfald af panikangst?

Tal med en psykolog Hvis du kæmper med lidelsen, kan det være nyttigt at tale med en psykolog eller en terapeut. De kan hjælpe dig med at forstå din angst og udvikle mestringsstrategier.

Det er vigtigt at bemærke, at panikangst er en alvorlig lidelse, og at det er vigtigt at søge hjælp hos en læge eller en psykolog, hvis du oplever symptomer på panikangst. Der findes en række effektive behandlinger for panikanfald og panikangst, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) og medicin.

Hvordan kan jeg slippe for panikangst?

Når kroppen og psyken på samme tid går i panik eller kamp/flugt mode, så kan det være svært at overbevise sig selv om, at der ikke er fare på færde. Kroppen reagerer så intenst, at psyken tænker “der MÅ være noget galt!” Rigtig mange mennesker tager på skadestuen, eller kontakter lægen grundet panikanfald.

Vi anbefaler naturligvis også, at man bliver udredt somatisk, hvis man oplever fysiske symptomer, men er man sund og rask, så er tilstanden psykisk, og kan behandles hos en psykolog.

Kilde: Sundhed.dk

Hvordan stilles diagnosen?

Der findes ikke én test, der kan stille diagnosen panikangst. Diagnosen stilles på baggrund af en lægeundersøgelse og en samtale med lægen. Lægen vil stille spørgsmål om dine symptomer, din sygdomshistorie og din familiehistorie.

Psykolog Praksis Mentalt Overskud

Velkommen til Mentalt Overskud psykolog praksis i Lyngby. Vi er mange psykologer, som specialiserer os i at matche dig med den bedste psykolog, så du får den rigtige hjælp.

Søger du en god psykolog til individuel terapi, parterapi eller psykiatrisk udredning til børn, unge og voksne, er du kommet til det rette sted.

Forskning viser, at psykolog behandling er mest effektiv, når den er skræddersyet til dig. Derfor har psykologerne hos os forskellig metode, speciale og erfaring.

Søger du effektiv psykologhjælp til udredning af ADHD, autisme eller terapi og  behandling af angst, depression, stress, ensomhed eller andre udfordringer, som påvirker din mentale sundhed, kan du få hjælp af vores autoriserede psykologer.

Vi anvender evidensbaserede, psykologiske metoder med  dokumenteret effekt baseret på videnskabelig forskning.