Psykolog Praksis Mentalt Overskud

Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby

+45 60100080

kontakt@mentaltoverskud.dk

Præstationsangst

Overvind præstationsangst med skræddersyet terapi

Præstationsangst kan føles som en uoverkommelig barriere, der forhindrer os i at nå vores fulde potentiale. Psykologerne hos Mentalt Overskud tilbyder skræddersyede terapeutiske tilgange for at hjælpe dig med at overvinde din præstationsangst og genfinde din selvtillid. Vi tager fuldt ansvar for samtalen, hvor du ikke skal præstere andet end at møde op til samtalen.

Hvad er præstationsangst?

Præstationsangst opstår, når frygten for at fejle, kritik eller ikke at leve op til egne eller andres forventninger bliver så overvældende, at den hæmmer din evne til at præstere. Denne angst kan påvirke en bred vifte af situationer, fra arbejdspræstationer til sociale begivenheder.

Præstationsangst er en angst følelse vi kan få, når vi skal præstere. Det kan føles som “liv eller død” situationer; Eksaminer, sportsbegivenheder, taler foran forsamlinger.  Følelsen handler om at der er meget på spil, og vi frygter det vi gør, ikke er godt nok. Vi kan alle blive nervøse, eller få sommerfugle i maven, men desværre kan følelsen også overmande os, og vi undgår måske helt den situation, hvor angsten fremkaldes. Præstationsangst er relateret til andre angstformer som social angst og socialfobi hvor vi er bekymrede for ikke at kunne leve op til andres forventninger. 

Hvis præstationsangst forhindrer dig i at leve det liv, du ønsker, er det tid til at tage det første skridt mod forandring. Kontakt Mentalt Overskud i dag for at lære mere om, hvordan en psykolog kan støtte dig gennem din rejse mod bedre livskvalitet og ro.

Hvad frygter mennesker mest?

At miste

At blive dømt af andre

At fejle

At få succes

At miste kontrollen

At holde tale

Ensomhed

Årsager til præstationsangst

For at overvinde præstationsangst er det vigtigt at forstå, hvad der forårsager disse følelser. Årsagerne kan variere fra person til person og inkluderer alt fra tidligere negative oplevelser til et højt niveau af selvforventninger.

Terapeutiske tilgange til præstationsangst

Hos Mentalt Overskud anvender psykologerne en række psykoterapeutiske metoder tilpasset individuelt, herunder:

Disse metoder er designet til at identificere og ændre de negative tankemønstre og adfærd, der bidrager til din angst.

Guide: Sådan tackler du præstationsangst

 1. Mindfullness: Mindfullness er en teknik til at lære at leve i nuet. Når vi har angst, er opmærksomhedsfeltet som sagt snævret ind til en håndfuld ubehagelige ting. Tankerne kører med hundrede kilometer i timen. og de kredser om det samme hele tiden. At være ”mindfull” vil sige at brede sin opmærksomhed ud til alt, hvad man kan sanse i et givent øjeblik. Hvis du kan finde ud af at holde denne ”brede” opmærksomhed, kan det være du oplever, det har en angstdæmpende effekt. Der er ikke plads til at beskrive denne teknik i dybden her, men information om konkrete øvelser er nemme at finde.
 2. Opdel hvad du har kontrol over og hvad du ikke har kontrol over: Angst er sjælden tilfreds med at vi er ”rimelig sikre” på, at det kommer til at gå godt, når vi skal præstere. Den diskriminerer ikke mellem, hvad du kan styre, og hvad du ikke kan styre. Du kan prøve at gøre det tydeligere for dig selv ved at lave en liste med hvilke dele af præstationen, du kan styre og hvilke, der er op til tilfældighederne. Hvordan dine kolleger fx vil se ud i ansigterne, når du laver en præsentation på dit arbejde, vil kun delvis have at gøre med, hvor god din præsentation reelt er. Det kan også være mange af dem sidder og gaber fordi det er mandag morgen. Det smarte ved at have denne meget klare opdeling er, at du kan vide med dig selv, at du har gjort alt, hvad du kan, hvis du har forholdt til alt, hvad du kan styre – Hvilket kan have en angstdulmende effekt.
 3. Vær rimelig over for dig selv: Mange af os forventer mere af os selv, er hårdere ved os selv, end vi nogensinde kunne finde på at være ved andre. Prøv at have det for øje, når du adskiller det, du kan styre fra det, du ikke kan styre. Det kan være, du tænker: ”Jeg kan styre, at det går perfekt”. Ville du nogensinde forvente af en anden, at de havde så meget kontrol over en situations udfald? I nogen sammenhæng?
vredeshåndtering psykolog terapi hjælp temperament

Håndtering af præstationsangst

Angst er et biologisk og psykologisk system, som er formet af naturlig selektion til at kunne hjælpe os med at håndtere farer. Men det er ikke et perfekt system. Hvis man kan lære sig selv at kende forskel på hvornår angst er hjælpsom, og hvornår det er usundt, har man allerede hjulpet sig selv meget. Angstsystemet er faktisk ikke interesseret i om vi er lykkelige eller ej – om vi er psykisk sunde eller ej. Så hvis du er har en kæmpestor eksamen eller sportsstævne om tre måneder, som du går og er angst for hver dag, er det fordi angsten vil blive ved med at ”piske” dig til at læse op eller træne hårdere – Den ubehagelige tilstand, som kan være motiverende på den korte bane, kan være ødelæggende for livskvaliteten, hvis den tager overhånd. At skifte perspektiv, at lære at kunne acceptere at vi i sidste ende ikke er fuldt ud herrer over vores skæbner, kan være svært – Især hvis der vitterligt er meget på spil i den givne situation. Men nogle gange er der flere ulemper end fordele ved at blive pisket af angsten. Der findes forskellige teknikker, du kan prøve, hvis angst fylder for meget i dit liv.

Behandling af præstationsangst

Vi ved at psykoterapi kan være en effektiv løsning på præstationsangst. Ved at kombinere forståelse for bagvedliggende årsager til angsten, kan du forstå dine følelser og reaktioner bedre. Det i sig selv giver en ro. Herefter bliver det muligt at eksponere sig selv for de angstfyldte situationer, og håndtere dem på nye måder. Det hele tilrettelæggess individuelt af dig og din psykolog i trygge rammer.

Psykoterapi er én af de bedste ting, du kan forære sig selv, hvis angst fylder meget i dit liv. Hos Mentalt Overskud har vi gode erfaringer med, at det er muligt for mennesker at blive herrer over deres angst eller som minimum får et andet perspektiv på den, så den er til at leve med. Der er ingen grund til at du skal kæmpe den kamp alene.

Lad os skabe en fremtid uden præstationsangst

Sammen kan vi arbejde mod en fremtid, hvor præstationsangst ikke længere styrer din evne til at præstere og trives. Lad os hjælpe dig med at genfinde din styrke og selvtillid. 

midvejskrise kvartlivskrise krise akut psykolog

Irrationelle tanker

Hvorfor får vi præstationsangst? Det kan virke upraktisk, irriterende og irrationelt, at føle præstationsangst. Vi ved godt med vores logik, at vi ikke dør af at holde en tale – alligevel kan det føles sådan. Her opstår konflikten: angstfølelsen kæmper imod hjernen logik, og det er frustrerende.

Hvorfor bliver vi så bange, når vi skal præstere noget vigtigt? Symptomerne kan gøre, at vi ryster som et espeløv, og det virker som om vi er ved at dø af et hjerteanfald! Svaret er: det er ikke irrationelt – vores psyke fortæller os, at vi er i livsfare, det handler om angst.

Hvad er angst?

Angst er en tilstand vi kommer i, når vi skal beslutte os for enten at tage kampen op over for den udfordring, vi står foran, eller flygte. Kroppen og hovedet gør sig selv så ”vågne”, som det er muligt at blive; Åndedrættet bliver hurtigere, blodet løber fra fordøjelsessystemet ud i musklerne, så vi kan kæmpe bedre, og til hovedet, så vi kan tænke hurtigere. Opmærksomhedsfeltet snævrer sig ind således, at vi kun forholder os til det essentielle, det allervigtigste, det allerfarligste i den situation, vi befinder os i. Angst tvinger os også, i kraft af at være en ret ubehagelig tilstand, til at holde fokus fuldt ud på problemet, der skal løses, før vi føler, vi kan give os i kast med noget andet – noget enhver, der fx har prøvet at have en ”afslappet dag med vennerne”, inden en stor eksamen vil kunne nikke genkendende til. Så selvom angst er ubehageligt kan det på den måde tit få bedre præstationer frem i os.

Gratis psykolog samtale med Liza

Ring eller skriv en mail til autoriseret psykolog Liza Villadsen, hvis du ønsker hjælp til at vælge den bedste psykolog til dig, eller få svar på spørgsmål om terapi eller udredning hos os.

Sygeforsikring Danmark psykolog

Liza Villadsen

Autoriseret Cand. Psych. og ledende psykolog hos Mentalt Overskud

Hvorfor skal du vælge en psykolog hos os?

generaliseret angst behandling

I tvivl om du har brug for psykologhjælp? Få 10 min. gratis, afklarende samtale omfor at afdække dit behov for psykologhjælp og lægge en plan.

Psykologerne tilpasser terapien til dig. – Vi har ikke en “one size fits all”. Forskning viser, at det er relationen mellem dig og din psykolog, der har størst betydning for om terapien har effekt.

Vi hjælper dig med at finde den rette psykolog, som passer til de udfordringer du har. Terapoí skal tilpasses dig, for at have størst effekt.

God kemi med din psykolog er central. Derfor kan du skifte psykolog hos os, så du kan føle dig tryg og taler med en psykolog, som du har tilllid til.

Din psykolog i Lyngby kan hjælpe med...

ADHD
Angst
 • Angst behandling
 • Online angst test
 • Generaliseret angst
 • Præstationsangst
 • Eksamensangst
 • Social angst
 • Fobi
 • Panikangst
 • Agorafobi
 • Misofoni
 • Social fobi
 • Sygdomsangst
 • BDD (Body Dysmorfic Disorder)
 • Dødsangst
 •  
Autisme
 • Autisme behandling
 • Aspergers syndrom
 • Social færdighedstræning
 • Psykoedukation
 • Sociale spilleregler
 • Small Talk
Familieproblemer
Fobier
Jalousi
Krise og sorg
Kroniske smerter
 • Kroniske smerter voksne
 • Specialiseret terapi udviklet til personer med kroniske smerter
 • ACT (Acceptance and Commitment Therapy)
Misofoni
 • Behandling af misofoni
 • Metode udviklet til angst og vrede samt irritabilitet
 • Behandling af lydfølsomhed
 • Afspænding
 • Trænind i accept og tolerance
OCD
 • OCD behandling
 • Tvangstanker
 • Tvangshandlinger
 • Orden og symmetri
 • Bakterier og beskidte omgivelser
 • Vrede og seksuelt indhold
 • Skade sig selv
 • Skade andre
Parterapi
Perfektionisme
Psykiatri og diagnoser
PTSD
 • Behandling af PTSD
 • EMDR traumebehandling
 • Bearbejdning af traumatiske hændelser
 • Traumer grundet overbelastning, ulykke eller sygdom
Lavt selvværd
Spiseforstyrrelser
Stress
Særlig sensitiv
Søvnproblemer
Udredning
Vrede og temperament
 • Vredeshåndtering
 • Forstå din vrede
 • Kort lunte kan blive længere
 • Lær at styre vreden, så den ikke styrer dig
Psykolog supervision

Psykolog praksissens fredfyldte lokaler

Global, evidensbaseret psykologisk screening for angst, depression, stress, ADHD og selvværd. Gratis, tager få minutter, få  svar med det samme. 

Mentalt Overskud

Psykolog Lyngby

Kontaktoplysninger:

Tlf. 60 10 00 80

Mail: kontakt@mentaltoverskud.dk

Adresse: Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby.