4.0

psykolog five star trustpilot 5

Kompleks PTSD

Forståelse af kompleks PTSD: En dybere indsigt i traumers kompleksitet

Nogle traumatiske oplevelser resulterer i udfordringer, der går ud over, hvad der typisk beskrives i en traditionel PTSD-diagnose. Dette sker, når vi står over for, hvad eksperter kalder “komplekse traumer”. Disse traumer opstår enten tidligt i livet, udspiller sig over længere tid, nogle gange i årevis, eller de kan være gentagne traumatiske begivenheder, der finder sted på forskellige tidspunkter i ens liv. Sådanne komplekse traumer fører ofte til mere omfattende udfordringer end dem, der ses ved en almindelig PTSD.

Hvor mange har PTSD?

1% af Danmarks befolkning har PTSD

10% soldater som har oplevet krig og katastrofer har PTSD

30% af personer som har oplevet voldtægt har PTSD

Tal fra Sundhed.dk

Udredning for PTSD og kompleks PTSD

Hvis du mistænker, at du eller nogen, du kender, lider af PTSD eller muligvis kompleks PTSD, tilbyder vi udredning og behandling. Udredningen inkluderer kliniske interviews og brugen af spørgeskemaer til at få de nødvendige oplysninger. Kontakt os for yderligere oplysninger. En udredning indenfor PTSD området har ofte en varighed på 3-4 timer som består af en indledende samtale, et par udredningssamtaler og en tilbagemeldingssamtale.

Hvad er symptomerne på PTSD?

 • Undgåelsesadfærd i forhold til situationer eller steder, der minder om de voldsomme hændelser
 • Mareridt
 • Flashback, hvor du genoplever situationerne
 • Angst
 • Søvnproblemer
 • Koncentrationsbesvær
 • Forholder til de nærmeste bliver påvirket
 • Humørsvingninger
 • Svært ved at huske
 • Øget alarmberedskab
parterapi find psykologhjælp autoriseret parterapeut mandlig parterapeut

Tag en online PTSD test

 • Tjek dine symptomer på PTSD lige her på hjemmesiden
 • Anonym og gratis
 • Tager 2 min. og få svar med det samme

Hvordan behandles kompleks PTSD?

Vi ved at terapi kan hjælpe på PTSD. At få talt situationen igennem med en psykolog kan bearbejde hændelsen, som kan lande bedre i sindet. Det er også en god idé, at tale med sine nærmeste om situationen. Her vil det være godt at fortælle om hvilke tanker du havde og hvad du kunne mærke i kroppen samt de følelser du havde. Du kan også beskrive hvordan hændelsen påvirker din hverdag, og hvad du har behov for, så dine omgivelser tager hensyn til dig. De fleste mennesker vil opfatte det som en tillidserklæring, at du tør åbne op og fortælle om din sårbarhed. Mange vil gengælde din ærlighed, og fortælle om deres svære ting, og det vil bringe jer tættere sammen. Dine nærmeste venner og familie ved godt og kan mærke, hvis du ikke trives, og i mange tilfælde bliver de lettede over at høre fra dig. Uvisheden er mere skræmmende. Hvis det er en uoverskuelig opgave, kan du sammen med en psykolog få et overblik over din livssituation, og pårørende kan inddrages ved behov. Vi kan hjælpe med at formidle budskaber, så de lander godt og bliver forstået af familien.

Terapi psykoterapi psykolog mental sundhed løsninger håb positiv livskvalitet

Hvordan adskiller kompleks PTSD sig fra almindelig PTSD?

Her kan du læse om hvordan  kompleks PTSD adskiller sig fra almindelig PTSD. Det er værd at bemærke, at for at modtage en diagnose af kompleks PTSD, skal man også opfylde de kriterier, der er fastlagt for almindelig PTSD. Hvis man ikke opfylder disse kriterier, kan man ikke diagnosticeres med kompleks PTSD.

Symptomer ved kompleks PTSD inkluderer:

1. Problemer med følelsesmæssig regulering: Dette omfatter to typer af følelsesmæssige udfordringer. Den første involverer intense følelsesmæssige reaktioner i situationer, hvor andre reagerer mere behersket. Det kan tage lang tid at vende tilbage til en rolig tilstand efter sådanne reaktioner. Der kan også være en øget sårbarhed over for følelsesmæssige sår, samt vanskeligheder med at kontrollere vrede.

Den anden type manifesterer sig som en tendens til at “lukke ned” følelsesmæssigt. Det kan føre til en begrænset evne til at føle glæde og lyst. Når en person konfronteres med situationer, der minder om deres traumer, kan de opleve dissociation, hvor de midlertidigt mister kontakten med virkeligheden.

2. Lavt selvværd: Selvbilledet kan ofte være præget af tanker om egen uværdighed, skyldfølelse og skam.

3. Svære relationer: Kompleks PTSD påvirker også ens evne til at opretholde sunde relationer. Dette kan inkludere problemer med at opbygge tillid til andre, frygt for at blive forladt eller forrådt, vanskeligheder med nærhed og intimitet, samt udfordringer med at sætte grænser i tætte relationer.

selvværd psykolog

ICD-11 ny version af diagnose manual

I den kommende revision af den internationale diagnoseklassifikation, ICD-11, forventes en ny diagnose at blive introduceret: “Kompleks PTSD”. Denne betegnelse blev først foreslået af den anerkendte amerikanske psykiater og traumespecialist, Judith Herman, tilbage i 1992. Selvom den præcise formulering af denne diagnose endnu ikke er offentliggjort, forventes den at indeholde visse fælles træk med den eksisterende PTSD-diagnose.

Hvorfor skal du vælge en psykolog hos os?

psykolog anbefaling den bedste psykolog angst stress depression adhd

At jonglere en krævende karriere med personlig udvikling kan være en udfordring. Derfor tilbyder vi fleksible tidsbestillinger, der passer ind i din kalender, inklusive aftensessioner og muligheder for weekendterapi. Vores mål er at sikre, at din vej til bedring ikke skal være en kilde til yderligere stress.

Vores klinik er specialiseret i behandling af PTSD, og vores terapeuter er uddannede og erfarne i de nyeste og mest effektive behandlingsmetoder. Du kan være sikker på, at du får den ekspertise, du har brug for.

Vi forstår, at ventetiden på at starte terapi kan være frustrerende. Vores klinik har en politik, der sikrer korte ventelister, så du hurtigt kan påbegynde din rejse mod helbredelse. Vi værdsætter din tid og dit behov for at få hjælp, når du har brug for det.

Kemien mellem dig og din terapeut er afgørende for et succesfuldt terapiforløb. Vi tilbyder en indledende konsultation, hvor du kan møde din potentielle terapeut og sikre, at I er det rette match, før du forpligter dig til et behandlingsforløb.

Vælg den rette hjælp første gang

Når du skal vælge en psykologskal du vælge en partner i din behandling, der forstår og respekterer dine unikke behov. Du skal vælgen fagperson, der er her for at støtte dig gennem hvert skridt på vejen mod et liv med større mental overskud og velvære. Tag det første skridt i dag og lad os hjælpe dig med at finde vejen frem.

Guide til valg af psykolog til udredning og terapi

Gennemsigtighed i forsikrings- og betalingsmuligheder

Det er vigtigt, at du oplever at der er fuld gennemsigtighed omkring omkostninger og hjælp til at forstå, hvad din forsikring dækker. Hvis du selv betaler, skal du tale med din psykolog om hvor meget det i alt vil koste for dig, og det skal være tydeligt, inden du starter på en udredning for PTSD. Det skal sikre, at du føler dig tryg i processen, og ikke overbelaster dit budget.

Økonomisk forpligtelse uden overraskelser

Investering i din mentale sundhed er vigtig, og det skal være så tilgængeligt som muligt. Derfor skal du finde et sted hvor priser for både enkeltsessioner og udredningspakker faste og transparente, så du kan planlægge din økonomi uden bekymringer.

Realistiske forventninger til terapiens forløb

Find en psykolog som tror på ærlig og åben kommunikation omkring, hvad du kan forvente af din terapi. Ved den første konsultation skal I sammen sætte realistiske mål og diskutere behandlingens varighed og forventede resultater.

Fleksibilitet med online sessioner

For dem, der rejser meget eller foretrækker bekvemmeligheden ved hjemmet, er det en fordel at finde et sted som tilbyder online terapisessioner. Dette sikrer, at du kan fortsætte dit terapiforløb, uanset hvor du er.

Skab en tryg atmosfære

Find et sted som gør noget ud af at skabe et trygt og støttende miljø, hvor du kan føle dig komfortabel med at dele og arbejde gennem dine udfordringer. Du skal have en oplevelse af, at fortrolighed og forståelse er i højsædet.

Kontinuerlig støtte og opfølgning

Det er vigtigt med kontinuitet i behandlingen. Vi anbefaler du finder en psykolog, der er omhyggelig med regelmæssig opfølgning og support mellem sessionerne, så du aldrig føler dig alene på din rejse mod bedring.

Hos Mentalt Overskud finder du psykologer, der kan hjælpe med udredning og terapi særligt målrettet personer med kompleks PTSD og PTSD. 

selvværd psykolog

ICD-11 ny version af diagnose manual

I den kommende revision af den internationale diagnoseklassifikation, ICD-11, forventes en ny diagnose at blive introduceret: “Kompleks PTSD”. Denne betegnelse blev først foreslået af den anerkendte amerikanske psykiater og traumespecialist, Judith Herman, tilbage i 1992. Selvom den præcise formulering af denne diagnose endnu ikke er offentliggjort, forventes den at indeholde visse fælles træk med den eksisterende PTSD-diagnose.