EMDR terapi – behandling af traumer uden at genopleve alt i detaljer

Her på siden kan du læse om EMDR-terapi, som er en af de psykoterapeutiske metoder nogle af psykologerne hos Mentalt Overskud arbejder med. Du får en guide til metoden, så du kan overveje om denne type psykologbehandling er noget for dig. Få en dybere forståelse af, hvordan metoden kan hjælpe dig med at tackle psykiske udfordringer. Du er velkommen til at kontakte os for en tid hos en psykolog, som har denne metode som speciale. 

mental sundhed råd hjælp behandling terapi psykolog

Effektiv traumebehandling uden at genopleve alt i detaljer

EMDR står for Eye Movement Desensitization and Reprocessing, og er en internationalt anerkendt terapiform til behandling af traumer, PTSD og andre følelsesmæssige belastninger. Metoden er udviklet til at hjælpe mennesker med at bearbejde voldsomme oplevelser – uden at skulle tale om hver eneste detalje igen og igen. EMDR terapi bygger på en forståelse af, at uforarbejdede traumer kan sætte sig fast i nervesystemet og skabe symptomer som flashbacks, søvnbesvær, angst, lavt selvværd og følelsesmæssig overvældelse. Gennem kontrolleret aktivering af traumeminder og samtidig bilateral stimulation – fx øjenbevægelser, taktil stimulering eller lyde – skabes der mulighed for, at hjernen kan ’fordøje’ og afvikle minderne, så de ikke længere føles farlige eller styrende i hverdagen. Hos Mentalt Overskud tilbyder vi EMDR som en nænsom og effektiv tilgang til traumebehandling – både for børn, unge og voksne.

Hvad er formålet med EMDR?

Målet med EMDR terapi er at:

  • mindske eller fjerne symptomer på PTSD og traumer
  • hjælpe hjernen med at bearbejde uforløste oplevelser
  • reducere følelsesmæssig intensitet i traumeminder
  • genoprette tryghed, selvregulering og livsmod
  • styrke selvværd og fornemmelsen af indre sammenhæng

EMDR skiller sig ud ved, at der ikke er fokus på at ændre tanker eller adfærd, som i kognitiv terapi, men derimod på at aktivere hjernens naturlige helingssystem. Når det aktiveres under trygge rammer, kan gamle erindringer transformeres og miste deres følelsesmæssige styrke.

Hvem har gavn af EMDR?

EMDR er velegnet til både børn, unge og voksne, og anvendes bredt ved:

  • posttraumatisk stresslidelse (PTSD)
  • akutte og komplekse traumer
  • ulykker, overfald, naturkatastrofer, krig eller flugt
  • seksuelle eller fysiske overgreb
  • mobning, svigt eller tab
  • angst, fobier, præstationsproblemer
  • skam, selvkritik eller lavt selvværd

Mange søger EMDR, når klassisk samtaleterapi ikke har haft tilstrækkelig effekt, eller når der er behov for en metode, der kan arbejde mere direkte med det, der føles ubearbejdet eller ’fastfrosset’ i krop og sind.

Sådan foregår EMDR terapi

Et forløb med EMDR starter med en grundig udredning og stabiliseringsfase. Psykologen vil sikre, at du har de nødvendige ressourcer og redskaber til at kunne gennemføre EMDR sikkert og trygt. Når du er klar, identificeres et centralt minde eller oplevelse, der stadig skaber ubehag i nutiden. Under EMDR-sessionen fokuserer du på dette minde, mens du samtidig stimuleres bilateralt – fx ved at følge psykologens fingre med øjnene, mærke lette vibrationer i hænderne eller lytte til skiftevis lyd i ørerne. Denne kombination af fokus og stimulering aktiverer hjernens evne til at bearbejde og omstrukturere oplevelsen. Mange beskriver, at minderne ændrer karakter, mister intensitet, eller at nye indsigter og følelser opstår spontant. Forløbets varighed afhænger af traumets kompleksitet, men EMDR er ofte hurtigerevirkende end traditionelle samtaleterapier – særligt ved afgrænsede traumer.

vredeshåndtering psykolog terapi hjælp temperament emdr kognitiv terapi

EMDR hos Mentalt Overskud

Hos Mentalt Overskud tilbyder vi EMDR som en del af vores traumebehandlingstilbud. Vores psykologer har specialuddannelse i EMDR og stor erfaring med at tilpasse metoden til både børn, unge og voksne.

Vi ved, at det kan være sårbart at tage hul på traumebehandling, og vi lægger vægt på at skabe en tryg, respektfuld og tydelig ramme, hvor du føler dig mødt og støttet hele vejen. Vi anvender EMDR både som selvstændig metode og i kombination med andre terapeutiske tilgange som fx kognitiv terapi, psykodynamisk terapi, mentaliseringsbaseret terapi og CFT.

Hvornår er EMDR den rette metode?

EMDR egner sig særligt godt, når du:

  • har oplevelser, du ikke kan slippe, men heller ikke kan tale om
  • har gentagne flashbacks, mareridt eller kropslige traumesymptomer
  • føler dig fastlåst i gamle mønstre og følelser
  • ikke ønsker længerevarende traditionel terapi
  • ønsker at bearbejde tidligere traumer med en effektiv og evidensbaseret metode

EMDR kan stå alene, men kombineres ofte med andre metoder i et individuelt tilpasset forløb – alt efter dine behov og mål for terapien.

Psykologer der tilbyder EMDR-terapi hos Mentalt Overskud

Psykolog København

Psykolog Kaja

Psykolog Kaja Holmsberg Autoriseret psykolog med speciale i udredning af børn unge og voksne Jeg er autoriseret psykolog med mange

Læs mere »

Læs om vores andre psykoterapeutiske metoder her: