Psykolog Praksis Mentalt Overskud

Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby

+45 60100080

julie@mentaltoverskud.dk

Parterapi

I dag er parterapi blevet meget populært for par, der står over for udfordringer i deres forhold. Parterapi kan hjælpe et par med at opbygge et stærkere, mere forbundet forhold, så de kan håndtere konflikter på en konstruktiv måde, styrke deres kommunikation, identificere mønstre for negativ opførsel og forhindre, at disse mønstre vedvarer. Parterapi er en sikker og tryg proces, som giver par mulighed for at reflektere over deres liv og løse konflikter på en måde, der styrker det eksisterende forhold. Med parterapi lærer par ofte, hvordan de skal håndtere deres konflikter og komme tættere på hinanden på en sund og positiv måde.

Guide: 10 gode råd til at forbedre parforholdet

1. Tal med din partner om dine følelser og tanker, især de vanskelige
2. Lyt aktivt og opmærksomt til din partners synspunkter
3. Husk at det er vigtigt at holde dine løfter og følge igennem på aftaler
4. Tænk og lyt med åbenhed og respekt
5. Vær øvrigt opmærksom på dit eget adfærd og hvad det kan føre til
6. Undgå at tale negativt om eller nedgøre din partner
7. Find takt og tone med hinanden – sæt rammerne for en konstruktiv dialog
8. Find ud af hvad der gør jer glade, ligesom I skal have øje for hvad der trigger uenighed
9. Sørg for at forholdet får noget ”kvalitetstid” udover det daglige slid
10. Overvej at opsøge en parterapeut hvis I har svært ved at komme videre i jeres problemer

Har du og din partner svært ved at kommunikere?

At kommunikere, skabe forbindelse til hinanden og håndtere konflikter er noget mange har problemer med i deres parforhold. Parterapi kan hjælpe med at forbedre parforholdet og løse underliggende problemer. I parterapi hjælper professionelles psykologer par med at identificere og adressere negative mønstre og skabe positiv og effektiv forandring. I parterapien kan begge parter udtrykke deres tanker og følelser i et trygt og forstående atmosfære for at forstå hinandens perspektiver mere klart. Parterapi hjælper med at håndtere problemer, som forhindrer dem i at opnå et sundt og produktivt forhold samt hjælper dem med at finde nye måder at kommunikere på og bedre strategier til at løse problemer. Booke en tid i dag til parterapi hos en psykolog og tag det første skridt imod et mere kærligt og frugtbart parforhold.   

Det er urealistisk at man i et parforhold har det fantastisk hele tiden. Der vil være forskelligheder og mange anledninger til uenigheder eller konflikter. Psykologerne hos os vil tage godt imod jer som en enhed, men også sørge for I bliver hørt begge to. Vi vil derfor altid skræddersy et forløb til jer, hvor der også vil være mulighed for en individuel samtale begge to.

Betydningen af tilknytningsmønstre

Vi ved at parterapi er et af de mest effektive metoder, når det kommer til at hjælpe par med at komme videre i deres forhold. I de senere år har forskning vist, at forskellige tilknytningsmønstre har en betydelig indvirkning i et parforhold. Tilknytningsmønstre er de “skabeloner” mennesker danne i deres første leveår for relationen til andre mennesker. Der findes forskellige typer, og man kan have forskellige tilknytningsmønstre til forskellige primære omsorgspersoner. Personlighed spiller også ind, når tilknytningsmønstre dannes. De forskellige tilknytningsmønstre giver anledning til forskellige reaktioner og behov hos den enkelte. Parrets tilknytningsmønstre har således betydning for deres udfordringer, som parterapi kan hjælpe med at håndtere. For eksempel kan par, der har usikre tilknytningsmønstre, som angst eller undgåelse, have problemer med at bruge følelser positivt, udtrykke deres behov og stole på hinanden. Parterapi kan give den type par mulighed for at udtrykke sig, erkende hinandens perspektiver og støtte hinanden gennem udfordringerne.

borderline personlighedsforstyrrelse

Hvordan foregår parterapi?

Emotion Focused Terapi (EFT) er en terapeutisk metode, som er rettet mod at hjælpe personer med at ændre negative emotioner, som noget, der kan skabe en større selvforståelse og følelsesmæssig læring. Den første del af behandlingen er en procesanalyse, hvor parret lærer, hvordan man identificerer og udtrykker sine negative følelser. Dette følges af strategisk bearbejdning, hvor parret modtager feedback, vejledning og øve færdigheder for at ændre negative emotioner. I de senere stadier af EFT tilstræber terapi at hjælpe par med at finde meningsfulde måder at udtrykke deres reaktive emotioner på, der er realistiske og opfylder deres behov.

Anbefalet læsning om parforhold

parterapi

Bogen “Hold mig tæt” af Sue Johnson er en selvhjælpsguide til forbedring af dit forhold. Det bringer de seneste videnskabelige resultater, klinisk erfaring og kreative ideer sammen for at hjælpe par med at forbedre kommunikation, øge kærlighed og nærhed.

Bogens første del introducerer Emotionel Fokuseret Parterapi (EFT) og uddyber dets fem trin til tættere relationer.

Anden del indeholder særlige øvelser og øvelser, der styrker parforholdet. Til sidst rådgiver bogen par om at lave aftaler og planer for at forbedre relationen. Dette er en bog til par, der ønsker at få deres kærlighedsliv tilbage på sporet.

Bogen handler om vigtigheden af kærlighed og nærhed i et forhold. Johnson opfordrer par til at lære at genoplive, lære og fejre deres kærlighed og skabe langvarig, dyb kærlighed. Par skal udforske, forstå og ændre deres negative, forældede interpersonelle mønstre for at forny deres forhold.

Johnson kombinerer videnskabelige principper med et dejligt skrevet sprog, udtryksfulde anekdoter og konkrete værktøjer, som kan hjælpe par til at reparere deres forholds brud.

Psykolog kognitiv terapi