4.0

psykolog five star trustpilot 5

Hvorfor er jeg så vred?

Depression er en meget udbredt psykisk tilstand, som har en negativ indvirkning på den måde du føler, tænker og opfører dig på. Man kan have forskellig grad af depression: mild, moderat, svær eller meget svær. Depression kan lede til en række følelsesmæssige og fysiske udfordringer. Depression kan gøre, at du har svært ved at klare din hverdag, eller få dig til at føle, at livet ikke er værd at leve.

Depression er ikke en svaghed, og du kan ikke bare “tage dig sammen”. Det kræver behandling. Vi ved depression kan behandles med terapi og evt. også medicin.

Symptomer på depression

 • Følelser af tristhed, tomhed eller meningsløshed
 • Vredesudbrud, kort lunte selv over små ting
 • Manglende interesse eller lyst til ting du plejer at nyde fx sex, fritidsaktiviteter eller sport
 • Søvnproblemer, fx ikke at kunne sove eller sove for meget
 • Træthed og manglende energi, så selv små opgaver føles krævende
 • Ændret appetit, vægttab eller vægtøgning, cravings efter mad
 • Følelse af angst, rastløshed eller stress
 • Langsom tænkning, tale eller bevægelse
 • Få mindreværdsfølelse eller skyldfølelse
 • Selvbebrejdelser
 • Overtænkning
 • Fokus på fortiden
 • Problemer med at tænke, koncentrere sig, tage beslutninger eller huske
 • Uforklarlige smerter i kroppen
 • Tanker om død eller selvmord
 • Selvmordsforsøg eller selvmord
PTSD

"Så slemt er det heller ikke..."

Det er en sætning vi psykologer hører meget ofte, når folk henvender sig med depressive symptomer. De synes det svinger lidt frem og tilbage, gode dage, dårlige dage, gode perioder, dårlige perioder. Det kan være forvirrende, og mange får overtalt sig selv om og om igen om at “det hele nok skal gå væk af sig selv”. Det er forståeligt at depressive symptomer er noget man har lyst til at ignorere, og håbe det går over snart. Desværre kan denne strategi have modsat effekt. De dårlige tanker og tristheden vil fylde mere, hvis du prøver at ignorere den. Der er en årsag til at du føler som du gør, og det skal tages alvorligt.

selvværd lavt lave psykolog indre kritiker

Hvad kan vi hjælpe med?

 • Indledende samtale om din situation og om terapi kan være hjælpsomt for dig

 • Samtaleterapi med fokus på strategier og håndtering af depressionssymptomerne

 • Rådgivning til pårørende til en person med depression – hvordan hjælper du bedst, samtidig med at du passer på dig selv

 • Hjælpe med viderehenvisning til læge, psykiater eller andre instanser

 • Rådgivning ift. hvordan du håndterer dit job, leder og kollegaer – opgaver, udmelding, afgrænsning mv.

Video om depression

Hvordan virker terapi på depression?

Psykoterapi kan hjælpe med give strategier og redskaber til at håndtere depressionssymptomerne. Især er det vigtigt at skabe balance i dagen, og lære sine behov og grænser at kende, for ikke at føle sig overbelastet og stresset.

Det kan være en stor lettelse, at kunne tale frit om sine vanskeligheder hos en psykolog med viden om psykiske forstyrrelser. I terapien kan vi tage hul på tanker og følelser, temaer og bekymringer, så du ikke skal gå med det alene. Mange kan få en følelse af at de er “svage” eller bare skal tage sig sammen. Sådan er det ikke. Det er modigt at bede om hjælp, for det indebærer, at du ser problemerne i øjnene og tager ansvar for dit mentale helbred.

Terapien vil fokusere på hvorfor du har fået en depression, udløsende og/eller vedligeholdende faktorer, som har betydning for at du har fået depressionssymptomer. Der vil også bliver sat fokus på, hvordan du kommer ud af din depression med brugbare strategier, som passer til dit niveau, så det bliver overkommeligt, selv hvis du ikke har ret meget overskud.

Hvorfor Bliver Man Ensom? psykolog

Depression kan være forklædt som vrede

En ting er sikkert – dine omgivelser kan mærke, at noget ikke er som det plejer. Mange mennesker med depression prøver at skjule hvordan de har det, men det lykkes sjældent særligt godt. Du kan være i en situation, hvor dine ressourcer slipper op, og du kommer til at skuffe andres forventninger, hvis du er nød til at sige fra – endda til vigtige ting. Dine nærmeste kan mærke der er noget galt, men de kan komme til at misforstå situationen, hvis de ikke kender til dybereliggende årsag til at du skuffer dem. Det kan føre til endnu flere selvbebrejdelser og skyldfølelse, og isolere dig endnu mere fra venner og familie. Det kan også være du får kortere og kortere lunte, råber eller får temperamentsudbrud, så dine pårørende bliver forskrækkede eller vrede på dig. Det er en af de mest smertelige ting ved depression, at det kan vise sig i form af vrede. Og når du faktisk har allermest brug for omsorg og støtte, trækker folk sig fra dig, eller du trækker dig fra dem, for at passe på dem. Det kræver ofte professionel hjælp at få det bedre, og kan du ikke tage skridtet for dig selv, kan det være motivation i sig selv at gøre det for din familie.

ensomhed

Øget risiko for depression

Depression forekommer oftest i 20’erne og 30’erne, men kan komme nårsomhelst i livet. Flere kvinder diagnosticeres med, men det kan skyldes, at flere kvinder søger hjælp end mænd.

Vi har identificeret faktorer, som øger risikoen for at få en depression. De inkluderer:

 • Langvarig stress kan udløse depression
 • Traumatiske begivenheder, omsorgssvigt, psykisk/fysisk vold
 • Misbrug af alkohol og stoffer
 • Alvorlig sygdom som kræft, hjertelidelse, kroniske smerter
 • Særlige personlighedstræk såsom lavt selvværd, at være afhængig af andre, selvkritisk eller pessimistisk
Psykolog København
Udtalelse fra tidligere klient

"Jeg HAR en depression, men jeg ER ikke min depression"
- hos psykologen fik jeg redskaber til at komme ud af min depression, og jeg har fået min livskvalitet igen
psykolog anbefaling den bedste psykolog angst stress depression adhd
John Doe
Christian

Depression test online

Tag en depression test gratis her på siden

 • få svar på om du har tegn på depression
 • tager 2 minutter
 • fortrolig og privat
 • svar med det samme

Hverdagen som depressiv

For de fleste mennesker er det sådan, at symptomerne er så alvorlige, at de giver anledning til problemer med dagligdagsaktiviteter så som arbejde, skole, sociale aktiviteter eller forholdet til andre mennesker. Personer med depression kan føle sig meget ulykkelige og skidt tilpas uden rigtig at vide hvorfor. Det er en smertefuld tilstand, som mange mennesker ofte går alene med for længe. 

Hvad er svært, når man har en depression?

Facts om depression

500.000 danskere har i løbet af livet en svær depression

Der kan være flere årsager til man får en depression såsom langvarig stress eller overbelastning

Depression ser meget forskellig ud fra person til person. Det har både noget at gøre med hvor god man er til at skjule hvordan man har det overfor andre mennesker. Nogle mennesker med depression har måske svært ved at mærke deres følelser, eller har for travlt, og så er det ikke sikkert de selv tænker over at de er deprimerede. Hvis man har haft det skidt meget længe, kan det være svært at huske eller forestille sig, at man kan få det på en anden måde. Heldigvis kan man det – vi ved at terapi hjælper på depression, og uanset om du er i tvivl om du har en depression  eller blot er presset eller andet, så kan det hjælpe at vende situationen med en professionel.

Typer af depression

 • Mild
 • Moderat
 • Svær
 • Meget svær

Hos lægen kan du få vurderet om du har en depression. Lægen stiller spørgsmål, som du besvarer. Sammen kan I tale om dine muligheder i forhold til at få det bedre. Det kan være sygemelding fra studie eller job. Hvis lægen mener din depression er moderat til meget svær, så kan I have en dialog om medicinsk behandling. Hvis du tænker på eller planlægger at tage dit eget liv, skal du have mere hjælp. Du skal ikke være alene, og det er vigtigt, at du aftaler med lægen en god plan for at du ikke kommer til at handle på dine tanker om selvmord.

Hvordan behandles depression?

Der er flere måde at behandle depression på  Søger du hjælp hos en psykolog, kan det være første skridt i den rigtige retning til at få det bedre,. Vi ved at både terapi og medicin kan indgå i behandlingen.

Medicin mod depression

Det er op til din læge eller psykiater at vurdere, om din depression har en sværhedsgrad, hvor det vil være gavnligt med medicinsk behandling. Den dialog tager du med lægen, og terapien foregår hos en psykolog. For nogle mennesker er det nok at vide besked om at de har en depression, men ønsker ikke medicinsk behandling. For andre er det en stor hjælp med medicin, for at få hverdagen til at hænge sammen indtil de har det bedre. Begge dele er helt iorden, og der er respekt fra vores psykologers side i forhold til at du er med til at vælge den rette vej for dig.

Årsager til depression?

Der kan være mange årsager til depression, og du vil i samtaler med en psykolog få en forståelse for hvorfor du har fået en depression. Vi ved at de faktorer, der kan spille ind, når man er deprimeret kan være:

 • Biologiske faktorer – arvelighed, og hjernens kemi
 • Hormoner – kan have en betydning for depression
 • Stress og overbelastning – kan resultere i depression
 • Psykiatrisk diagnose – autisme, ADHD, personlighedsforstyrrelse, skizofreni er et udpluk af de psykiatriske diagnoser, hvor depression samtidig kan forekomme

Depression hos børn og unge

De mest hyppige tegn og symptomer på depression blandt børn og unge er de samme som hos voksne, men der kan være nogle forskelle.

 • Hos yngre børn kan symptomer på depression vise sig ved at barnet virker trist, mere irritabelt, klæbende, har ondt allevegne, nægter at gå i skole, eller at barnet taber sig i vægt.
 • Hos teenagere kan symptomer vise sig som tristhed, kort lunte, den unge kan virke meget negativ eller føle sig værdiløs. Der kan også være følelser af vrede, at føle sig misforstået og være meget sensitiv. Den unge kan begynde at drikke eller ryge hash, for at dulme de svære tanker og følelser. Der kan være en adfærd med at spise eller sove for meget. Den unge kan miste interessen for sociale aktiviteter, fritidsaktiviteter, skole og have tendens til at isolere sig selv. Sommetider kan den unge også være selvskadende.

 

Forebyggelse af depression

Vi ved at der er noget du kan gøre for at forebygge depression, men det mest optimale er, at du får din egen skræddersyede plan hos en psykolog. Det kan være en svær kamp at kæmpe, hvis depressionen allerede har lidt fat i dig, at gøre alt muligt selv. Her er dog nogle råd til forebyggelse af depression:

 • Tilbring tid i naturen – vi ved at natur har en beroligende effekt på vores nervesystem
 • Undgå stress – sig fra, bed om hjælp, skru ned for ambitionerne
 • Dyrk motion – 2 gange 20 min. pr uge eller mere kan reducere stresshormoner i kroppen, og udløse lykkehormoner
 • Fortæl andre hvordan du har det – du skal åbne dig op og fortælle andre hvordan du har det
 • Søg hjælp tidligt – selvom du er i tvivl om du har behov, så hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det kan have stor betydning i forhold til hvor hurtigt du kan få det fint igen 

 

autisme udredning børn

Er du bekymret for dit eget eller en andens liv?

Så skal du ikke tvivle, men handle. Er det akut, skal du ringe 112 og beskrive situationen til den fagperson, som du kommer i kontakt med. Er du i tvivl om hvordan du hjælper dig selv eller en af dine nærmeste med depression bedst, kan du ringe til Livslinien på tlf. 70 201 201 – læs mere på Livsliniens hjemmeside.

Hvis du er et barn eller en ung, som er bekymret for en ven eller veninde, der har det svært, skal du sige det til en voksen, som du har tillid til. Det kan være en forælder, lærer, familiemedlem. Selvom du har lovet vedkommende ikke at sige noget videre, skal du i dette tilfælde gøre det alligevel. Hvis du siger det til en voksen, er der bedre chancer for din ven/veninde får hjælp, og du skal ikke bære det ansvar alene.

Kontakt

Hvis du vil bestille en tid til terapi eller har spørgsmål, så er du meget velkommen til at sende en besked her.  Vi vender altid tilbage til dig, oftest samme dag.

psykolog uden ventetid