Psykolog Praksis Mentalt Overskud
Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby
+45 60100080
julie@mentaltoverskud.dk
Har du nogensinde følt, at du mangler selvtillid? At du ikke rigtig tror på dig selv og dine evner? Et godt selvværd er afgørende for vores mentale velvære og vores evne til at træde ind i vores fulde potentiale. Hos Mentaltoverskud.dk kan vores erfarne psykologer hjælpe dig med at styrke dit selvværd og opbygge en sund og positiv selvopfattelse. Vi ved, hvor vigtigt det er for dig at føle dig godt tilpas i din egen hud, og vores terapeutiske tilgang kan hjælpe dig med netop det.
Sådan øger du dit selvværd og opbygger en stærkere tro på dig selv
At øge dit selvværd handler om at arbejde med dig selv på et dybt niveau og genopbygge dit indre fundament. Det kræver tid, tålmodighed og engagement, men belønningen er en følelse af indre styrke og selvsikkerhed.
En af de første skridt mod at øge dit selvværd er at identificere og udfordre negative tanker og overbevisninger om dig selv. Måske har du længe haft en indre stemme, der fortæller dig, at du ikke er god nok eller ikke fortjener succes. Vores psykologer kan hjælpe dig med at vende disse negative tanker til positive og konstruktive tanker. Gennem terapeutiske samtaler og teknikker lærer du at erstatte selvbebrejdelse med selvaccept og selvkærlighed.
Dit selvværd spiller en afgørende rolle i dit mentale velvære. Når du har et sundt selvværd, oplever du større tilfredshed med dig selv og livet generelt. Du har lettere ved at håndtere udfordringer og modgang, da du tror på dine evner og styrker.
På den anden side kan et lavt selvværd føre til negative følelser som angst, depression og manglende motivation. Du kan føle dig fanget i negative tankemønstre og tvivle på dine egne evner. Det er her vores psykologer hos Mentalt Overskud kan hjælpe dig. Vi arbejder med dig for at forstå årsagerne til dit lave selvværd og hjælper dig med at opbygge en positiv og sund selvopfattelse.
Hver 5. dansker har lavt selvværd og en følelse af ikke at slå til
56% af os føler os kun gode nok, når vi har succes i alle livets forhold
33% af unge er bange for at skuffe deres forældre ved ikke at have succes nok
Op til 66% af unge kan på sociale medier føle, at deres venner og veninder har et bedre liv end dem
Kilde: Psykiatrifonden
At have et sundt selvbillede handler om at se dig selv i et positivt lys og anerkende dine egne værdier og styrker. Det handler ikke om at være perfekt, men om at have realistiske forventninger til dig selv og acceptere, at du er et unikt individ med dine egne kvaliteter.
Vores psykologer kan hjælpe dig med at udforske og styrke din selvopfattelse. Vi bruger forskellige terapeutiske tilgange og teknikker til at identificere negative mønstre og erstatte dem med positive. Gennem terapeutiske samtaler og øvelser kan du begynde at opbygge et sundt selvbillede og udvikle en kærlig og accepterende holdning over for dig selv.
Book en tid hos vores erfarne psykologer hos Mentalt Overskud og begynd din rejse mod et stærkere selvværd i dag. Vi er her for at støtte dig på vejen og hjælpe dig med at opdage dit fulde potentiale. Husk, at du fortjener at føle dig godt tilpas i din egen hud, og vi er her for at hjælpe dig med at opnå netop det. Book en tid nu og lad os sammen bygge dit indre fundament for en bedre fremtid.
Her kan du se de typiske tegn på lavt selvværd
Selvværd handler om grundlæggende tro på at du er værd at elske og har værdi.
Vi kommer alle til at kritisere os selv engang imellem, men kommer du ofte til at kritisere eller dømme dig selv negativt, kan det være tegn på lavt selvværd.
For at kunne udvikle et sundt selvværd, skal vi som mennesker føle og opleve, at vi er elsket og accepteret som vi er.
Skal du øge dit selvværd, skal du arbejde for at anerkende, acceptere og elske dig selv som du er. En vigtig del er desuden at kunne give sig selv medfølelse.
Tag dit selvværd gratis her på siden
Lavt selvværd kan stamme fra negative oplevelser i barndommen. Mobning i skolen, omsorgssvigt, fysisk eller psykisk vold fra forældre kan lede til at en person har negative grundholdninger til sig selv. Har du tidligt i livet følt dig utilstrækkelig og ikke god nok, kan du have svært ved at sortere kritiske udsagn fra, som andre kommer med – også selvom de er forkerte. Du kan føle, at det “går ind” hos dig og opfattes som sandhed.
Har du lavt selvværd, kan du have tanker såsom:
Især unge kan føle at deres værd er bundet op på hvordan de ser ud i forhold til andre fx på sociale medier.
Stressende livsbegivenheder, at leve i et hjem med mange konflikter og alvorlig sygdom kan give lavt selvværd.
Mange faktorer kan spille ind, når du skal arbejde på at øge og styrke dit selvværd
Vi ved at psykoterapi kan styrke selvværdet ved at øge indsigten i tanker, følelser og handlemønstre, som du kan ændre ved at lære nye strategier
Sætte sunde grænser for dig selv både i forhold til dig selv og andre mennesker
Øv dig i at lytte til din krops og psykes behov og signaler – og følg dem
Prioritere dine behov, overhold de aftaler du laver med dig selv
Øv dig i at give dig selv medfølelse og fokusér på mere egenomsorg
Fake it till you make it – øv dig i selvværdsopbyggende aktiviteter – du finder en masse online
Overvej om du tager for meget hensyn til andre på bekostning af dig selv, og beslut dig for noget andet
Selvværd grundlægges starten af livet, men kan ændres hele livet. Af størst betydning for udviklingen af et sundt selvværd er forholdet til forældre og andre personer i de tidlige barndomsår. For at kunne udvikle et godt selvværd, kræver det at vi som børn oplever, at vi accepteres og elskes betingelsesløst af vores forældre.
Børn med sundt selvværd har en oplevelse af, at deres forældre er kærlige og elsker dem, uanset om de er glade eller vrede. Kærligheden er ikke betinget af fx at barnet opfører sig pænt og ikke larmer.
Det er også muligt at få støtte til at udvikle en robusthed omkring sit selvværd, hvis man har kærlige bedsteforældre, eller møder nogle gode, opbakkende voksne i daginstitutioner, skole, SFO mv.
At have god selvtillid er noget andet end at have stærkt selvværd. Selvtillid handler om en persons kompetencer på et givent område i deres liv. En person kan have selvtillid omkring sine egenskaber på dette område, men have lavt selvværd.
Selvtillid er mere en ydre kvalitet knyttet til dine kompetencer
Selvværd er mere en indre kvalitet knyttet til hvad du tænker og føler om dig selv og dit værd
At blive mere selvsikker på et område, fører ikke nødvendigvis til mere selvværd – sommetider tværtimod. Arbejder du hårdt på studiet eller jobbet, så du slider dig selv op og bliver stresset, er det muligt, at du forbedrer dine kompetencer, men det sker på bekostning af dig selv og dit fysiske og mentale sundhed. Du får ikke sat grænser for dig selv, ergo siger du inddirekte til dig selv: “du er ikke noget værd, medmindre du har succes og toppræsterer”. Der er intet i vejen med at være ambitiøs eller arbejde for at nå et mål, men det må ikke ske på bekostning af dig som person, dine behov som menneske – mad, søvn, pauser, kontakt til andre osv.
Mange mennesker tænker, at det er lettere at blive dygtige til fx deres job, så de får ros og anerkendelse. Det føles rart, og kan give en midlertidig fornemmelse af at være god nok. Desværre er denne følelse ofte hurtigt ovre, og et nyt fix skal jagtes, et nyt mål skal nås. Et umætteligt behov for at præstere kan være drevet af et lavt selvværd – sådan er virkeligheden ikke. Du er god nok som du er, bare fordi du eksisterer. Det er vi alle.
Terapi hos en psykolog kan hjælpe med give strategier og redskaber til at ændre den måde du tænker, føler og behandler dig selv på. Især er det vigtigt at skabe balance i dagen, og lære sine behov og grænser at kende, for ikke at føle sig overbelastet og stresset.
Mange har igennem hele livet følt sig i tvivl om deres eget værd, og kan mærke det præger dem i negativ retning. Dårligt selvværd kan tære på livskvaliteten og stå i vejen for at leve det liv, som du dybest set ønsker, men ikke føler du kan leve eller fortjener. Terapi kan hjælpe dig med at optræne nye færdigheder og mestringsstrategier til at tage flere chancer, og ændre dine gamle destruktive tanke- og handlemønstre. Du skal være sammen med dig selv resten af dit liv – det er helt sikkert – og muligvis også det bedre argument for at investere i forholdet til dig selv. Som psykolog med specialiseret viden om menneskelig psyke og adfærd kan jeg love dig, at når du arbejder med forholdet til dig selv, vil du føle dig beriget i alle andre relationer også som sidegevinst.
Har du lavt selvværd vil dine tanker og følelser omkring dig selv være farvet i negativ retning. Du vil være mere optaget af at tænke på dine fejl og mangler, end at fejre dine styrker. Du kan føle dig helt slået ud af (selv konstruktiv) kritik eller feedback, fordi det kan trigge din grundlæggende utilstrækkelighedsfølelse endnu mere. Dit humør, tanker og følelser påvirker hinanden meget, så hvis du hele tiden tænker på dine fejl, vil du blive ked af det, og i dårligt humør.
Personer med lavt selvværd er i øget risiko for at udvikle tegn på angst, depression og stress. Hvis vi er usikre på om vi er gode nok, vil vi ofte også føle os usikre på andre, og om de vil os. Det kan både resultere i ensomhed, fordi vi går med vores tanker og følelser alene, men det kan også gøre, at vi mistolker andre. Hvis din veninde glemmer at ringe til dig, kan du måske føle, at det er fordi hun ikke synes, at du er god nok. Dårligt selvværd kan gøre os mere ensomme og have betydning for vores sociale færdigheder og tilknytning til andre mennesker.
At føle sig usikker på sig selv er en naturlig del af det at være barn og ung. Desværre ser vi en faldende trivsel blandt både børn og unge i dag. Psykiatrifonden har lavet en spørgeundersøgelse blandt unge, som viser nogle meget nedslående tendenser blandt unge i alderen 16-24 år:
56% føler sig kun gode nok, hvis de har succes på næsten alle livets områder
41% svarede ja til at topkarakterer på uddannelsen var en forudsætning for at de fik et godt liv
71% mener at de kan blive præcis det, de vil, så længe de tager sig sammen
66% føler at deres venner og veninder har et bedre liv end dem selv, når de kigger på de sociale medier
44% bekymrer sig om deres udseende er godt nok
31% deler sjældent eller aldrig deres nederlag og sorger med en eller begge forældre
Mange unge går alene med tanker om at føle sig forkerte, ikke gode nok, eller at de ikke passer ind. Mange deler ikke tilstrækkeligt hvordan de har det eller de problemer de står med. Flertallet af unge har den oplevelse, at succes i livet hviler på dem selv som individer, og med det ansvar følger en skyldfølelse hvis det ikke lykkes. Det er et kæmpe stort pres de unge står i med et alt for stort fokus på ydre faktorer som karakterer, udseende og uddannelse. Det er i den grad bekymrende, at undersøgelsen viser, at de unge føler sig alene med livets udfordringer, og at mange ikke rækker ud efter hjælp hos forældre, venner eller bruger fællesskabet.
Læs hele undersøgelsen her
Er du i tvivl om du har behov for en psykolog?
Hvilken hjælp skal jeg vælge?
Psykolog, pshykolog, psycolog, psykolo, psygolog – hvordan staver man til psykolog?
Få svar på alle spørgsmål om psykolog og terapi her på siden