psykolog PTSD

Gaming afhængighed test

Screening redskab: Afhængighed af gaming
(udviklet af Dr. Doug Gentile)

 

Denne test er udviklet til at lave en hurtig screening i forhold til om du eller en af dine nærmeste har et problem med gaming afhængighed. Uanset hvad testen viser, skal du kontakte en sundhedsfaglig person, som fx en af vores psykologer, hvis du er bekymret for dit eller andres mentale velbefindende.

Info:

 • Tager 5 min

 • 11 spørgsmål

 • Anonym og gratis

 • Screening for tegn på gaming afhængighed

 • Besvar ud fra hvordan det har været det seneste år

Disclaimer:

 • Testen er kun vejledende

 • Kan ikke bruges til at diagnosticere dig selv eller andre

 • Tal med lægen eller en psykolog om dine symptomer, for at få en samlet vurdering

Guide:

 1. Besvar de 11 spørgsmål ud fra hvordan det har været det seneste år

 2. Svar på alle spørgsmålene

 3. Du får et svar på testen med det samme

1. 
Er du blevet mere optaget af gaming, spille videospil, læse om det og planlægge næste mulighed for at spille?

2. 
Bruger du mere og mere tid og evt. penge på gaming for at opnå den nødvendige spænding?

3. 
Har du forsøgt at begrænse tiden du bruger på gaming?

4. 
Hvis du svarede ja til det seneste spørgsmål, er det så lykkedes dig at sætte grænser for dig selv og holde dem?

5. 
Bliver du rastløs og irritabel, hvis du forsøger at trappe ned eller stoppe med gaming?

6. 
Hvis du tænker på det seneste år, har du så brugt gaming som en måde at flygte fra problemer eller svære følelser?

7. 
Har du løjet overfor familie eller venner omkring hvor meget du gamer?

8. 
Har du foretaget ulovlige handlinger, som fx at stjæle fra familie, venner eller andet, for at kunne købe ting relateret til din gaming?

9. 
Har du misligholdt pligter i hverdagen, for at tilbringe mere tid på gaming?

10. 
Har du brugt så meget tid på gaming, at det har påvirket din skole, lektier mv.? (fx udskudt ting, ikke afleveret til tiden, været for træt til at kunne fungere mv.)

11. 
Har du været nød til at bede om økonomisk hjælp fra familie og venner, fordi du har tilbragt for mange penge på gaming til udstyr, software eller gaming/internet omkostninger?

gaming afhængighed

Gaming afhængighed online test

Her på siden kan du tage en gratis test for, at finde ud af om du har nogle symptomer på gaming afhængighed. Tag testen nu og få svar med det samme. Med en test, kan du selv få en fornemmelse af, om du har problemer med gaming, eller er ved at udvikle problemer i den retning. Du kan også tage testen som pårørende, hvis du mistænker, at en af dine nærmeste har problemer med gaming. Testen besvares ud fra din vurdering af dine egne vaner og tanker eller den person du mistænker har udfordringer med videospil, computerspil eller andet.

Det er vigtigt at nævne, at selvom der er et problem, kan du ikke hjælpe andre med gaming afhængighed. De skal selv være motiverede for at ændre mønsteret. Undersøgelser viser, at skærm afhængighed kan for nogle mennesker være lige så afhængighedsskabende som stærke euforiserende stoffer, og det kan derfor være svært og næsten umuligt, at ændre vaner alene.

Testen siger ikke noget om dig som person, men alene om din hobby med gaming har taget overhånd.

Diagnosen gaming afhængighed

Med udgivelsen af den nyeste version af vores diagnosesystem ICD-11, er kommet en ny diagnose, som på dansk kommer til at hedde “gaming afhængighed”. Det er fordi vi er flere og flere mennesker, som bliver afhængige af skærm aktiviteter på en måde, hvor det forstyrrer vores liv og trivsel negativt.

Vi anbefaler, at du kontakter os, såfremt du kan nikke genkendende til flere af svarene i testen. Det er som med alle problemer: det bliver sværere at tage hul på, jo længere du venter. Er du allerede her på siden, er du bekymret, og det er grund nok til at opsøge hjælpen.

Der er forhold og faktorer som en fagperson tager med i vurderingen, som onlinetesten ikke indfanger. Selvom du har mange ja-svar i testen, er det langt fra sikkert, at du har gaming afhængighed på baggrund af den ene test. Både psykologer og læger kan stille diagnosen gaming afhængighed. Det er dog langt fra alle psykologer, der har den rette viden og erfaring med at undersøge for dette og lave den vurdering. Det har vi hos Mentalt Overskud. Det er altid værd at overveje hvad man vil med en udredning for ADHD. Nogen vil gerne vide besked for deres egen skyld, og andre ønsker at deres nærmeste får hjælp. Det er et personligt valg, som du alene kan beslutte.  Med en af vores psykologer, kan du drøfte disse emner, og planlægge et behandlingsforløb.

Læs mere om gaming afhængighed og behandling her.