Psykolog Praksis Mentalt Overskud

Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby

+45 60100080

julie@mentaltoverskud.dk

Psykolog angst behandling

Angst behandling hos Mentalt Overskuds psykologer anvender effektive metoder som metakognitiv og kognitiv adfærdsterapi til at lave individuelt tilpassede forløb. Målet er at forstå dine tanker, følelser og adfærd samt at lære håndtering af angsten, så den ikke ødelægger din livskvalitet.

Læs og lær om angst

Afspil video om Psykolog angst
PPV psykolog

Individuel angst behandling

Alle mennesker er unikke, og vi ved at psykoterapi virker, når vi tilpasser den dig. Derfor hjælper vi dig med personligt match mellem dig og en psykolog hos os. Forskning viser, at det der betyder mest for at terapi virker, er relationen mellem psykolog og klient. Det tror vi på, og derfor kan du skifte psykolog hos os, hvis kemien ikke passer.

Angst test online

Der findes videnskabeligt dokumenterede psykologiske tests for screening af angst symptomer, og det er muligt at tage en angst test online her på siden. Det kan give en kort vurdering af dine samlede symptomer, og hjælpe dig med at beslutte dig for om angst behandling kunne være vejen fra for dig.

 • Tag en online angst test
 • Anonym og gratis
 • Svar på 2 min.

Angst typer

Der findes mange former for angst. Det kan være vigtigt for tilrettelæggelsen af din angstbehandling, at identificere hvilken type angst du kæmper med. Ved at stille dig en række spørgsmål, kan en psykolog vurdere hvilken slags angst, der er tale om, og hvordan den individuelle angst behandling skal foregå. Nogle af de mest almindelige angst typer er:

Social angst

Social angst er angst der opstår i sociale sammenhænge. Det kan både være angst på jobbet, i skolen, i fritiden fx til fester eller når du er sammen med venner eller familie. Læs mere om angst her

Præstationsangst

Præstationsangst er angst forbundet med at skulle præstere noget. Typisk kommer angsten i situationer, når vi overfor andre skal vise hvad vi kan; eksamensangst, sport og konkurrence, at holde tale, undervise eller holde foredrag. Læs mere om præstationsangst her

Eksamensangst

En eksamen er forbundet med præstation, og det med at blive bedømt lige efter er ekstra hårdt. Nogle bliver nervøse, mens andre får angst. Læs mere om eksamensangst her

Panikangst

Panikangst handler om at du i bestemte situationer pludselig bliver ramt af panik. Læs mere om panikangst her

Agoraforbi

Agorafobi handler om at frygte at være i offentligheden, på store åbne pladser. Læs mere om agorafobi her

OCD

OCD står får “obsessive compulsive disorder”. Ved denne angst type kan du opleve tvangstanker og tvangshandlinger, hvilket kan være meget stressende. Læs mere om OCD her

Hvorfor får jeg angst?

Svaret er: Du får angst, fordi din krop OPLEVER, at den er truet.

Det er individuelt hvad angst kommer af. Det kan både være fordi du har været for presset i længere tid, eller der kan være dybereliggende årsager til den. 

Angst er en naturlig reaktion på en oplevet fare. Angsten sikrer, at vi reagerer hurtigt og instinktivt og fx forsvarer os i kamp eller flygter, når vi føler os truede. Kroppen skelner ikke mellem reel fare – fx hvis et farligt dyr angriber os – og det man betegner som ”oplevet” fare som fx et angstanfald, der føles som om det kommer ud af den blå luft.

Det der som regel sker er, at personer med lidelsen reagerer på begivenheder eller i situation, som ikke almindeligvis udløser angst. Det vil sige at den naturlige angstreaktion er ude af proportion med den reelle fare.

Ofte har angst både et kropsligt og psykisk udtryk. De kropslige symptomer kan være fx hjertebanken, sveden, trykken for brystet, rysten og søvnproblemer. De psykiske symptomer kan have et forskelligt udtryk og intensitet. Det kan være bekymring, uro, tankemylder eller pludselige panikanfald. Mennesker med angsttilstande kan ofte godt rationelt forstå, at deres frygt er overdrevet, men alligevel være ude af stand til at bekæmpe den.

Angst behandling

Symptomer på angst

 • Hjertebanken, sveden og rysten
 • Svimmelhed og uro i kroppen
 • Mavesmerter, trykken i brystet og vejrtrækningsproblemer
 • Søvnproblemer
 • Sortnen for øjnene
 • Tørhed i munden og problemer med at synke
 • Kvalme og ondt i musklerne
 • Koncentrationsproblemer og irritabilitet

Statistik om angst

Forskning viser, at mellem 12-20% af befolkningen i løbet af et år lider af angst

(Sundhedsstyrelsen.dk)

ADD

10 gode råd til angst behandling

Vil du gerne igang med at behandle din angst i dag? Så kommer her 10 gode råd mod angst, som du kan gå igang med. Virker de ikke tilstrækkeligt, er du velkommen hos en af vores erfarne psykologer, som er eksperter i angst behandling.

 1. Sæt tempoet ned i dit liv, prioritér dine opgaver og sænk ambitionsniveauet
 2. Sæt tid af til egenomsorg, gåture i nature, meditation, rolige motionsformer, læsning
 3. Skær ned på skærmtid
 4. Forestil dig et rødt og hvidt ”STOP” skilt, når du mærker angsten kommer. Du kan også visualisere noget dejligt som en solnedgang
 5. Bring dig selv til nuet og bliv nærværende. Kig dig omkring, stop op og se på dine omgivelser. Mind dig selv om at situationen lige nu og her ikke er farlig
 6. Tal med andre om angsten – det kan være en ven, familie eller en psykolog
 7. Pas på dig selv. Giv dig selv pauser og vælg to eller flere hyggelige aktiviteter for dig selv hver dag – det kan være en kop te eller at skrive dagbog
 8. Sov så meget du kan om natten. Hvis det kniber med at falde til ro, så hvil med lukkede øjne og lyt til noget afslappende musik, podcast eller lydbog
 9. Undgå at isolere dig. Prøv at distrahere dig med aktiviteter og socialt samvær
 10. Få angst behandling hos en professionel psykolog, så får du det hurtigere bedre

Gratis meditation

Lyt til en gratis mindfullness meditation, som har evidensbaseret effekt dvs. bevist effektiv til at håndtere bl.a. stress, angst, depression og andre svære følelser. Metoden er desuden et godt redskab til at øge livskvaliteten.

Angstens onde cirkel

Angst behandling

Forklaring på angst

For mange er det svært at gennemskue hvorfor de har fået angst. En af de modeller psykologer ofte anvender i angst behandlingen er “angstens onde cirkel”. Den går ud på, at der kan være en begivenhed eller situation, som har sat angsten i gang. Det kan være en eksamen, en ulykke eller noget andet som for eksempel en stressende periode, sygdom, eller ændrede livsvilkår. Angstfølelsen kan hænge ved i kroppen og gøre dig bange og bekymret. Pulsen stiger, du bliver bekymret for dit hjerte – er du ved at få hjertestop?! Fordi symptomerne er fysiske, er det naturligt, at det er her din tanker ledes hen. De kropslige reaktioner kan føre til negative tanker om at du er svag, vil fejle eller at du ikke kan klare de udfordringer du møder. Det kan føre til at du undgår svære situationer, klappen går ned til en eksamen, du dropper sociale arrangementer og sådan kører det i ring. Den mest effektive metode til at behandle angst er at finde ud af hvornår og hvorfor du har fået angst og gradvist eksponere dig selv for alle de ting, som du har undgået. Det er ikke let, og ofte er det nødvendigt med hjælp fra en psykolog, som kan hjælpe dig med at tilrettelægge en god angst behandling tilpasset dig.

Angst behandling hos vores psykologer

Vi ved at angst behandling hos en universitetsuddannet psykolog har god effekt på angst. Overvejer du om dine symptomer skyldes angst eller noget andet, kan vi lave en screening af dine symptomer. På den måde kan vi sammen med dig vurdere om et samtaleforløb med fokus på behandling af angst, er det rette for dig. Mange prøver at cope med angst i lang tid alene, før de søger hjælpen. Det svarer lidt til at undgå et lægebesøg, selvom du føler dig ret sløj. Måske går det over, måske bliver det værre. Jo længere en angsttilstand varer uden relevant angst behandling, desto større sandsynlighed er der for, at tilstanden forværres, spreder sig til flere områder af tilværelsen eller bliver kronisk.

Terapi er en effektiv måde at tage kontrol over dit liv og lære at håndtere din angst. Vores psykologer er uddannet indenfor de mest effektive metoder indenfor angst behandling med videnskabeligt dokumenteret effekt. Derfor kan du være sikker på, at du ikke smider penge ud af vinduet på angst behandling, som ikke virker.

Angst behandlingen hos os er tilpasset dig og dine behov, det er et samarbejde, og vi guider dig hele vejen. Det skal føles tåleligt, at få hjælp og ikke alt for angstprovokerende. Vi holder dig i hånden hele vejen, og hører gerne dit input til hvad du oplever som værende hjælpsomt.

ptsd debriefing