Hvad er panikangst og panikanfald?

Panikangst er en psykisk lidelse, der indebærer pludselige og intense anfald af frygt og ubehag, kendt som panikanfald. Disse anfald kommer ofte uventet og kan føles overvældende både fysisk og psykisk. Under et panikanfald kan kroppen reagere, som om der er en reel trussel, selvom der i virkeligheden ikke er fare til stede. De mest almindelige symptomer kan være hjertebanken, svedeture, svimmelhed, åndenød og en følelse af at miste kontrollen. Psykisk kan man opleve en stærk frygt for at dø, blive sindssyg eller miste kontrollen. 

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Undgåelse kan forværre tilstanden

Mange med panikangst undgår situationer, hvor de tidligere har oplevet panikanfald, som f.eks. offentlige steder eller sociale arrangementer, hvilket kan påvirke hverdagen og livskvaliteten betydeligt. Det er vigtigt at forstå, at disse oplevelser er reelle og almindelige for mange med panikangst, og at dine oplevelser deles af andre. Bestil en tid hos en af vores erfarne psykolog til behandling af angst.

Hvor mange har panikangst?

Panikangst rammer cirka 2-3% af den danske befolkning på et tidspunkt i livet og forekommer hyppigere blandt kvinder end mænd. De første anfald forekommer ofte i ungdommen eller i den tidlige voksenalder. Mange søger dog først hjælp, når lidelsen påvirker hverdagen betydeligt.

Kilde: Sundhed.dk

Årsagerne bag panikangst

Panikangst kan udvikle sig af flere årsager, og det er ofte en kombination af genetiske, biologiske og psykosociale faktorer. Hvis du har nære familiemedlemmer med angst, er risikoen for selv at opleve panikangst større. Livsomstændigheder som stress, tab, misbrug eller traumer kan også udløse panikangst. Forskning viser, at personer med panikangst kan have en overaktiv frygtrespons i hjernen, hvilket betyder, at kroppen reagerer kraftigt, selv ved milde stresspåvirkninger. 

Det er naturligt at føle skyld eller skam, men panikangst opstår ikke på grund af noget, du har gjort forkert. At forstå, hvordan disse faktorer spiller ind, kan hjælpe dig til at reducere selvbebrejdelser og følelsen af, at der er noget “galt” med dig. Når du forstår din angst bedre, giver det hele mening igen, og du kan lære redskaber til at styre angsten. 

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Hvad er symptomerne?

Panikanfald er karakteriseret ved en pludselig, intens følelse af angst eller frygt. Anfaldene kan være meget skræmmende og kan være ledsaget af en række fysiske symptomer, såsom:

  • Svedtendens
  • Hjertebanken
  • Uvirkelighedsfølelse
  • Smerter i brystet
  • Tankemylder
  • Svimmelhed
  • Tør mund
  • Frygt for at dø, miste kontrollen eller forstanden
  • Bekymringer og katastrofetanker

Tag en online angst test her

  • Anonym og gratis
  • Tager 2 min. og få svar med det samme
Panikangst panikanfald psykologhjælp terapi autoriserede

Hvorfor får man panikangst?

Der kan være flere forklaringer på hvorfor en person får panikangst. De mest almindelig kan være:

  • Overbelastning og stress tilstand gennem længere tid
  • Depression og andre psykiske problemstillinger (ofte ubehandlede) kan medføre angst og panikanfald
  • Personer med lidelsen er ofte meget opmærksomme på de fysiske fornemmelser de registrerer i kroppen, som de tolker som farlige
  • Personer med tendens til bekymring for eget helbred fx sygdomsangst eller dødsangst er i øget risiko for at udvikle panikangst
  • Panikangst kan være arvelig

Hvordan kan terapi hjælpe mod panikangst?

Hos Mentalt Overskud bruger psykologerne terapeutiske tilgange, som er effektive mod panikangst, blandt andet kognitiv adfærdsterapi (CBT). CBT hjælper dig med at identificere og ændre de tankemønstre og adfærd, der vedligeholder angsten. En vigtig del af terapien er eksponeringsterapi, hvor du gradvist konfronteres med de situationer, der udløser angst, i et trygt miljø.

Gennem terapi lærer du konkrete teknikker til at reducere angstniveauet, håndtere symptomerne og opnå en bedre følelse af kontrol over panikanfaldene. Mange oplever, at de med tiden kan undgå panikanfald eller mindske deres hyppighed betydeligt. 

Tryghed og anonymitet

Hos Mentalt Overskud prioriterer vi fuld anonymitet og fortrolighed. Alle oplysninger, du deler, behandles med respekt for din privatliv, og vi har høje standarder for datasikkerhed. Vi forstår, at det kan være en sårbar proces at søge hjælp, og du har fuld kontrol over, hvem der har adgang til din historie.

Praktisk information om terapien

Et typisk terapiforløb for panikangst består af 7-15  samtaler afhængigt af dine behov og målsætninger. De første møder bruges til at opbygge en tryg relation og en forståelse af, hvad der udløser din angst. Herefter vil vi arbejde med forskellige strategier, der kan hjælpe dig med at håndtere panikanfaldene og forebygge dem fremover. 

Vi tilpasser altid forløbet individuelt, så du kan tage tingene i dit eget tempo. Dette betyder, at vi løbende justerer terapien for at sikre, at du føler dig godt tilpas og klar til at tage næste skridt.

Mulighed for at få svar på spørgsmål inden start

Hos Mentalt Overskud har du mulighed for at få besvaret alle dine spørgsmål, inden du starter et forløb. Vi tilbyder en uforpligtende telefonsamtale eller mulighed for at skrive til os via e-mail eller chat, så du kan få svar på alt, hvad der er vigtigt for dig, inden du beslutter dig. Her kan du tale direkte med en psykolog eller en kontaktperson, som vil hjælpe dig med at finde den rette vej frem. 

Behandling af panikangst

Behandling af panikangst indebærer samtaleterapi hos en psykolog med viden om angst. Ofte anvendes metoden kognitivterapi med at ændre negative tankemønstre, som bidrager til angst, mens eksponeringsterapi giver gradvis eksponering for de situationer, der udløser angsten. På den måde kan personen langsomt opnå kontrol og tryghed i situationer, der ellers ville udløse panik. 

Hvordan påvirker panikangst hverdagen?

Panikangst kan påvirke dagligdagen markant, da frygten for nye anfald kan føre til undgåelsesadfærd og isolation. Personer med panikangst undgår ofte steder eller situationer, der tidligere har udløst anfald – for eksempel offentlig transport eller sociale sammenkomster. Denne undgåelsesadfærd kan begrænse sociale relationer og skabe udfordringer i forhold til arbejde og uddannelse. Mange oplever desuden et kontroltab, som kan føre til lavt selvværd og depression. 

Med den rette behandling kan personer med panikangst lære at håndtere deres symptomer og genvinde kontrollen over deres liv. Mange oplever markante forbedringer i deres livskvalitet, når de arbejder med strategier, der hjælper med at mindske risikoen for panikanfald.

stresshåndtering arbejdsrelateret stress samtale erhvervspsykolog

Hvordan virker terapi på panikangst?

Sammen med en psykolog vil det være muligt at undersøge årsager og grunde til udviklingen af panikangst. I terapien kan du forvente at få:

1. Samtale med en udefra, som er professionel og ekspert i menneskelig psyke og adfærd

2. Mentale strategier til at håndtere panikangst

3. Psykoedukation om panikangst

4. Ideer og redskaber til at slippe eksamensangst

5. Selvindsigt og viden om psykiske tilstande, som du kan tage med dig i livet fremadrettet

Trustpilot anmeldelser

Terapi er et personligt og anonymt valg, men vi er glade for at vores klienter har haft glæde af behandlingen og har lyst til at dele den positive oplevelse med andre. Vi er stolte af vores tilbud som favner alle aldre og de fleste psykologiske udfordringer vi mennesker oplever i løbet af livet. Tag kontakt i dag for en uforpligtende dialog om hvorvidt terapi er noget for dig. 

5 star trustpilot anbefaling bedste psykolog

Hvornår og hvor skal man søge hjælp?

Hvis du eller en nær person oplever vedvarende panikanfald eller angst, der påvirker hverdagen, er det vigtigt at søge professionel hjælp. Hos Mentalt Overskud tilbyder vi specialiseret behandling til personer med panikangst. Vores psykologer skræddersyr behandlingsforløbet for at sikre, at det passer til netop dine behov.

Kontakt os i dag for mere information om vores behandlingsmuligheder og for at tage de første skridt mod ro og tryghed i hverdagen. 

Psykologerne hos Mentalt Overskud har hjulpet mange mennesker med angst, og vi har gode resultater med at mindske symptomer og reducere angst hos personer med panikangst. Mange tidligere klienter har oplevet markante forbedringer i deres livskvalitet og beskriver, hvordan de har fået styrken og redskaberne til at håndtere panikanfald. Med den viden kan du bevare håbet om, at du også kan opnå en bedring og vise, at det er muligt at leve et liv med større ro og tryghed. 

FAQ om panikangst

  1. Hvad er forskellen på panikangst og generaliseret angst? Panikangst er præget af pludselige, intense panikanfald, mens generaliseret angst indebærer vedvarende bekymringer og angst om flere områder af livet.
  2. Kan panikangst behandles uden medicin? Ja, terapi har dokumenteret effekt til behandling af panikangst  uden brug af medicin. Medicin kan dog være en ekstra støtte for nogle.
  3. Hvordan kan jeg støtte en nærtstående med panikangst? Vær tålmodig og støttende, og undgå at presse dem til angstudløsende situationer. Opfordr dem til at opsøge professionel hjælp.
  4. Kan panikangst påvirke arbejdslivet? Ja, frygten for panikanfald kan begrænse deltagelsen i møder og sociale arrangementer. Behandling kan dog hjælpe med at håndtere angsten.
  5. Hvad er eksponeringsterapi, og hvordan virker det Eksponeringsterapi indebærer gradvis eksponering for angstudløsende situationer, hvilket hjælper med at reducere angst og gøre situationerne mindre skræmmende. 

 

Hvordan kan jeg slippe for panikangst?

Når kroppen og psyken på samme tid går i panik eller kamp/flugt mode, så kan det være svært at overbevise sig selv om, at der ikke er fare på færde. Kroppen reagerer så intenst, at psyken tænker “der MÅ være noget galt!” Rigtig mange mennesker tager på skadestuen, eller kontakter lægen grundet panikanfald. De er bange for at der er noget alvorligt galt fysisk. 

Vi anbefaler naturligvis også, at man bliver udredt somatisk, hvis man oplever fysiske symptomer, men er man sund og rask, så er tilstanden psykisk, og kan behandles hos en psykolog.

Kilde: Sundhed.dk