PTSD (Posttraumatisk Stresstilstand)

Hvad er PTSD?

Definition:

  • PTSD (Posttraumatisk Stresstilstand) er en psykisk belastningstilstand, som kan opstå i forlængelse af ulykker, kriser, katastrofer eller langvarig psykisk overbelastning
  • Du får flashbacks, hvor du genoplever de kritiske situationer, du har været igennem
  • Du har ofte også mareridt om hændelserne

Hvad er symptomerne på PTSD?

  • Undgåelsesadfærd i forhold til situationer eller steder, der minder om de voldsomme hændelser
  • Mareridt
  • Flashback, hvor du genoplever situationerne
  • Angst
  • Søvnproblemer
  • Koncentrationsbesvær
  • Forholder til de nærmeste bliver påvirket
  • Humørsvingninger
  • Svært ved at huske
  • Øget alarmberedskab
PTSD symptomer

Hvor mange har PTSD?

1% af Danmarks befolkning har PTSD

10% soldater som har oplevet krig og katastrofer har PTSD

30% af personer som har oplevet voldtægt har PTSD

Tal fra Sundhed.dk

Tag en online PTSD test

  • Screening for symptomer på PTSD
  • Anonym og gratis
  • Tager 2 min. og få svar med det samme

Behandling af PTSD: Forskellige terapiformer og effektivitet

PTSD (Posttraumatisk Stresslidelse) er blevet udforsket med forskellige former for psykoterapi, og nogle af disse tilgange har gennemgået kontrolleret forskning. Blandt de mest undersøgte metoder er KAT (Kognitiv Adfærdsterapi), psykologisk stresskontrolbehandling, og EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Lad os se nærmere på disse behandlingsformer:

 

  1. KAT (Kognitiv Adfærdsterapi): KAT anvender kognitiv omstrukturering sammen med eksponering for traumatiske minder og udfordring af undgåelsesadfærd, der kan følge efter traumet. Nogle KAT-tilgange inkluderer også psykologisk stresskontrolbehandling som en supplerende metode. Specifikt kan traumefokuseret KAT, som f.eks. Foas “prolonged exposure” terapi, involvere patienten, der giver en detaljeret beretning om traumet i en af de første sessioner. Dette optages på bånd og gentages som hjemmeopgave.

 

  1. Psykologisk Stresskontrolbehandling: Denne behandlingsform sigter mod at hjælpe personer med at mestre angst og symptomer på øget arousal, såsom søvnproblemer, irritabilitet og sammenfaren. Dette opnås gennem teknikker som positive indre monologer, tankestopmetoder, afspændingsøvelser og åndedrætsteknikker.

 

  1. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing): EMDR er en metode, der kombinerer eksponering for traumatiske minder med en særlig teknik, hvor du følger psykologens fingerbevægelser eller anden bilateral sansefokusering, såsom øjenbevægelser. Dette hjælper med at reducere de følelsesmæssige reaktioner på traumeminderne.

 

Det er vigtigt at bemærke, at behandlingsformerne typisk er kortvarige, med en typisk varighed på 8-12 sessioner. Valget af behandlingsmetode afhænger af dine individuelle behov og præferencer. Effektiviteten af ​​disse terapier kan variere fra person til person, og det er vigtigt at finde den tilgang, der bedst passer til den enkeltes unikke situation.

Har du brug for at tale med en psykolog om PTSD?

Kan du genkende dig selv i beskrivelsen her på siden, vil vi anbefale, at du taler med en psykolog og får en tid hos egen læge. Vores psykologer har viden og erfaring med behandling af PTSD, samt med undersøgelse af andre grunde til at du oplever disse problematiske symptomer. Stress, angst og andre tilstande kan ligne PTSD, og det kan have betydning både for din egen forståelse af problemet, men også for behandlingen, at komme til bunds i hvad der er galt. Vi passer på dig, og du bliver ikke presset til at tale om noget, som du ikke har lyst til. Det kan tage tid at nærme sig en svær situation eller periode, og det er helt iorden at sige fra undervejs. Vores psykologer vil spørge ind til om det er okay at tale om, eller vi skal tale lidt mere omkring situationen. Sommetider kan det også være hjælpsomt, at tale om hvor meget du er påvirket i hverdagen, og lære brugbare strategier til at håndtere det du lever med.

Psykologisk debriefing: En effektiv behandlingsmetode efter traumatiske begivenheder

Psykologisk debriefing er en behandlingsmetode, der har fået bred anvendelse som en reaktion på eksponering for traumatiske oplevelser. Oprindeligt blev psykologisk debriefing introduceret som en specifik tilgang til at hjælpe indsatspersonale i forbindelse med deres arbejde i forhold til traumatisk begivenheder. Denne metode involverede gruppeinterventioner og en enkelt behandlingssession. Med tiden er metoden blevet adopteret i andre sammenhænge og er nu også anvendelig på individniveau. Det primære mål med psykologisk debriefing er at hjælpe en person med at bearbejde de emotionelle aspekter af en traumatisk begivenhed kort tid efter traumet har fundet sted. Formålet er at forebygge udviklingen af senere traumatiske reaktioner, herunder udviklingen af PTSD (Posttraumatisk Stresslidelse). På nuværende tidspunkt bruges begrebet ofte som en synony m med akut krisehjælp. Denne behandlingsmetode har vist sig at være en effektiv måde at støtte personer, der har været udsat for traumatiske oplevelser, og hjælpe dem med at håndtere de følelsesmæssige udfordringer, der kan opstå som følge af disse begivenheder.

Kontakt os i dag og få en uforpligtende 10 min. telefonsamtale om mulighederne for udredning og behandling af PTSD hos vores specialiserede psykologer.

Hvordan behandler man PTSD?

Vi ved at terapi kan hjælpe på PTSD. At få talt situationen igennem med en psykolog kan bearbejde hændelsen, som kan lande bedre i sindet. Det er også en god idé, at tale med sine nærmeste om situationen. Her vil det være godt at fortælle om hvilke tanker du havde og hvad du kunne mærke i kroppen samt de følelser du havde. Du kan også beskrive hvordan hændelsen påvirker din hverdag, og hvad du har behov for, så dine omgivelser tager hensyn til dig. De fleste mennesker vil opfatte det som en tillidserklæring, at du tør åbne op og fortælle om din sårbarhed. Mange vil gengælde din ærlighed, og fortælle om deres svære ting, og det vil bringe jer tættere sammen. Dine nærmeste venner og familie ved godt og kan mærke, hvis du ikke trives, og i mange tilfælde bliver de lettede over at høre fra dig. Uvisheden er mere skræmmende. Hvis det er en uoverskuelig opgave, kan du sammen med en psykolog få et overblik over din livssituation, og pårørende kan inddrages ved behov. Vi kan hjælpe med at formidle budskaber, så de lander godt og bliver forstået af familien.