Tics behandling

Der findes ikke én behandling, der virker for alle med tics. Behandlingen afhænger af den enkelte person og de symptomer, de oplever. Nogle mennesker med tics kan behandles med medicin, mens andre kan have gavn af terapi eller en kombination af behandlinger. Hos Mentalt Overskud kan du møde erfarne psykologer som kan vejlede og tilbyde terapi. Kontakt os og hør om mulighederne. 

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Hvad er tics?

Tics er kendetegnet ved at være en række symptomer – bevægelser eller lyde, som en person laver ufrivilligt. Personen har ikke kontrol over sin adfærd, og det kan være meget svært at indgå i sociale fællesskaber for en person med tics. Tics forekommer pludseligt, og kan være både smertefuldt mentalt og fysisk at leve med.

Hos en psykolog kan du få redskaber og viden om tics, og hjælp til at håndtere situationen, så du kan forbedre din livskvalitet.

Kontakt os for en gratis, uforpligtende 10 min. telefonsamtale om situationen, og hør om terapi er noget for dig.

Fakta om tics

Motoriske tics

Der findes to typer af motoriske tics: simple og komplekse. Motoriske tics henviser til de ukontrollerbare fysiek bevægelser en persone med tics kan have. Simple motoriske tics kan ligne almindelige bevægelser såsom ryk med en skulder, kast med hovedet eller øjenbevægelser. Komplekse motoriske tics kan være mere udtalte og “større” som fx løb, fagter med armene eller spytten.

Verbale tics

Der findes to typer verbale eller vokale tics. Simple vokale tics kan være at rømme sig meget, pifte, fløjte eller skrig. Komplekse vokale tics kan være ord eller sætninger, som ytres en eller gentagne gange. Ofte er de generende fordi de kan være provokerende eller imitere hvad andre siger.

Prætic fornemmelse

Prætic fornemmelse henviser til den kropslige følelse en person med tics mærker lige inden et tic. Det kan være et følelse af spændig eller pres et sted i kroppen, og forsvinder lige efter et tic er udtrykt.

Kilde: Sundhed.dk og Lægehåndbogen

Panikangst panikanfald psykologhjælp terapi autoriserede

Anbefaling - dokumentar om Lewis Capaldi "How Im feeling now"

På Netflix kan du se en dokumentar om sangeren Lewis Capaldi, som får diagnosen tourette. I dokumentaren kan du se hvordan hans tics kommer til udtryk, og høre om hvordan han oplever de, og håndterer dem. Se her: Netflix

Hvorfor får man tics?

Der er ikke én årsag til tics. Tics kan skyldes en række faktorer, herunder:

  • Genetik
  • Miljømæssige faktorer
  • Hjerneskade
  • Stofmisbrug
  • Stress

Hvorfor får jeg tics?

Mange børn får på et tidspunkt i løbet af deres opvækst vokale og eller motoriske tics. De fleste vokser fra deres tics i løbet af ungdomsårene, og mellem 80-90% har ikke længere tics, når de er fyldt 18 år.

Tics har en biologisk baggrund, og kan påvises ved at scanne hjernen. Vi ved i dag, at tics skyldes en ubalance i hjernen. Dog kan tics forværres, hvis man føler sig presset eller stresset.

Der kan være flere faktorer der spiller ind, når en person har tics. Det kan være arvelighed, fødselskomplikationer.

Tics ses ofte i sammenhæng med Tourette eller andre neurologiske lidelser. Ved Tourette har man en kombination af motoriske og vokale tics. Vi ved at der også kan være det man kalder “co-morbiditet” i forhold til ADHD, ADD, OCD mv., som betyder at vi ofte ser disse udfordringer sammen med tics og Tourette.

Kilde: Netdoktor.dk

Hvorfor kommer det så tit ved øjet?

Tics ved øjet er den mest almindelige type tics. De skyldes ofte en overaktivitet i det område af hjernen, der styrer bevægelserne i øjnene.

Fakta om tics

25-50% af personer med kroniske tics har også OCD

50-90% af personer med tics har samtidig ADHD

9-11% af personer med autisme eller gennemgribende udviklingsforstyrrelse har samtidig tics

Kan man komme af med tics?

Tics har forskellig varighed, intensitet og udtryk. Oplever du at de tics du har forstyrrer eller generer dig i forhold til din livsudfoldelse, eller er du pårørende til en person med tics, som du er bekymret for, vil vi opfordre dig til at søge hjælp. 

Er dine tics meget generende for dig, kan du udvikle angst, stress eller depression som følge af at leve med tics. Derfor er det vigtigt at undersøge om der kan være noget at gøre for at behandle tilstanden.

Behandling af tics

Vi ved at psykoedukation – det vil sige at modtage viden om tilstanden kan være med til at bedre situationen. Det kan være en stor lettelse at forstå hvad der foregår og hvordan det kan håndteres. At få information om hvordan omgivelser eller pårørende skal håndtere situationerne på bedst mulige måde, kan give ro på hverdagen. Det vil være individuelt hvad der virker, så derfor anbefales det, at der laves et skræddersyet forløb med fokus på individets liv og oplevelse samt type af tics.

Hos en psykolog kan du også lære at blokere tics, og håndtere tics på nye måder. En effektiv måde at arbejde med tics på i terapien er at få kortlagt underliggende årsager til at tics’ene opstår, få viden om tics generelt, få talt om hvad der gør dem værre – og ikke mindst hvad der hjælper. Selvom du ikke har svarene på disse spørgsmål, kan en udeforstående, professionel psykolog hjælpe med at gennemskue mulige mønstre eller triggers, og se tingene på nye måder. Kognitiv adfærdsterapi, meditation og andre øvelser kan have en tydelig effekt. Kontakt os for at høre om mulighederne.

onlineterapi psykolog

Hvordan kan vi hjælpe dig med behandling af tics?

Vi kan hjælpe dig med at finde den bedste behandling for dine tics. Vi tilbyder en række forskellige behandlinger, herunder medicin, terapi og tics træning. Vi kan også hjælpe dig med at håndtere de bivirkninger, der kan opstå i forbindelse med behandlingen.