Utroskab i parforholdet

Hvordan kommer man videre efter utroskab og svigt?

Utroskab er en af de mest smertefulde oplevelser, man kan have i et forhold. Det kan være svært at vide, hvordan man skal komme videre efter utroskab, og der er ikke noget entydigt svar. Det er dog vigtigt at huske, at du ikke er alene, og at der er hjælp at hente.

Vi mennesker kan være hurtige til at overbevise os selv om, at der er tale om ”småting”, efter vi har gennemgået en ubehagelig oplevelse. Det er en psykologisk mekanisme, der træder i kraft, som er til for, at psyken kan beskytte sig selv. Hvis vi kan overbevise os selv om, at noget ikke har betydning, kan vi, tilsyneladende i hvert fald, komme videre i vores liv. Når der er tale om utroskab, kan dette vise sig enten som en meget hurtig tilgivelse uden nogen følelser involveret eller en lige så følelseskold afslutning på forholdet, hvor man måske samtidig går i tiden efter og besynger ”hvor rart det er, at være single igen”. 

ADHD kvinde

Netop fordi der ikke er tale om småting, kan det være rart ikke at skulle bearbejde sådan noget som det her alene. Hos Mentalt Overskud har vi gode erfaringer med, at terapi kan hjælpe mennesker til at processere følelser forbundet med at være ofre for utroskab. Hvis du er interesseret i et terapiforløb hos en erfaren psykolog, kan du booke her på hjemmesiden. 

Svigt og ubearbejdede følelser

Der er gode grunde til at man kan få lyst til at undgå at bearbejde sine følelser. Det kan virke enormt, ja, upraktisk, at skulle dvæle ved dem. Så hvorfor ikke bare gøre netop sådan, at man skynder sig videre? Hvorfor ikke komme så hurtig som muligt tilbage til hverdagen og blot distrahere sig selv eller undertrykke sine følelser, skulle de endelig titte frem og genere?

Vi ved at når et traume ikke bliver bearbejdet, går det sjældent væk af sig selv. Lige modsat; Det får fornyet energi, og kan nu styre showet ”bag kulisserne”.

Eksempel: Forestil dig, at du er kommet til at lukke din kat inde i et af rummene i dit hus. Du kan høre den mjave, men det er koldt i din lejlighed, og du ligger så godt i din varme seng. Nu længere du venter med at rejse dig for at lukke den ud, nu mere vil den mjave – nu mere vil den fylde og larme – måske endda kradse i alle møblerne.

På samme måde forholder det sig med de signaler, vores krop og psyke sender os. De har noget vigtigt at sige, og hvis signalet ikke bliver lyttet til, bliver kommunikationssystemerne i vores organisme kompromitteret.

Psykisk smerte

Hvis nogen har været dig utro, især hvis det er nogen du havde kær, gør det rigtig , rigtig ondt. Hvis du kan mærke, at det gør ondt, fungerer dit indre signalsystem. Det gør ondt, men det er en hel naturlig smerte. Hvis du kan give dig selv lov til at mærke smerten, kan du høre hvad den har at sige, tage det til efterretning, og derefter, først derefter, komme videre.

Vi ved fra forskningen at traumer er sværere at bearbejde, når der er tale om en person tæt på én, som har forrådt én eller misbrugt éns tillid. Det rokker ved vores grundlæggende forståelse af verden. Hvordan kan jeg nogensinde stole på et andet menneske? Er mennesker grundlæggende manipulerende og onde? Hvis du giver dig selv lov til at mærke smerten, kan det være disse eller andre dystre spørgsmål, der præsenterer sig selv. Det er ikke småting. Men nu mere du distraherer dig selv eller undertrykker smerten, nu sværere vil det være at bearbejde smerten. 

skrevet af psykolog Markus Jacobsen

Hvad kan en psykolog hjælpe med?

Vi tager udgangspunkt i dig og dine behov – ingen forløb er ens hos os. Det er vigtigt, at vi lægger en plan for hvad der kunne være behov for lige netop tilpasset dig og jer. Nogle af de ting vi typisk fokuserer på er:

  • Afklarende samtale inden opstart af parterapi omkring hvad du har behov for at fokusere på lige nu

  • Professionel samtalepartner til at få nye perspektiver på dit liv, og på hvordan du kan navigere ift. dit parforhold

  • Parterapi med fokus på strategier og håndtering af de svære situationer

  • Parterapi hos en psykolog med ekspertise i menneskelig psyke og adfærd
PTSD

Hvor går grænsen?

Grænsen for, hvad der betragtes som utroskab, er forskellig fra person til person. Nogle mennesker tolererer måske mere end andre. Det er vigtigt at have en ærlig samtale med din partner om, hvad der er acceptabelt og uacceptabelt i jeres forhold.

Hvis du er usikker på, hvad din partner synes om utroskab, er det altid bedst at spørge dem. Det er bedre at være på den sikre side og undgå at gøre noget, der kunne såre dem.

Hvad kan du gøre, hvis du er utro?

Hvis du har været utro, skal du gøre op med dig selv om du ønsker at fortælle din partner om det. Nogle mener det er vigtigt at være ærlig over for din partner om, hvad der er sket. I så fald er det godt at være forberedt på at besvare alle deres spørgsmål og bekymringer. Det er også vigtigt at være villig til at arbejde på at genopbygge tilliden og forholdet.

Det kan være svært at komme sig over utroskab, men det er muligt. Det kræver hårdt arbejde og engagement fra begge parter. Hvis du og din partner er begge villige til at arbejde på det, kan I komme igennem det og få et stærkere og mere ærligt forhold end før.

Skilsmisse statistik

Flest par bliver skilt om efteråret

2019 blev ca. 35% skilt

2020 blev ca. 48% skilt

2021 blev ca. 41% skilt

Kilde: Danmarks Statistik

Hvilken adfærd har personer der har været utro?

Utroskab er en alvorlig overtrædelse af tilliden i et forhold. Det kan have en ødelæggende indvirkning på både den person, der er blevet utro, og den person, der er blevet såret.

Hvordan griber man det an?

Der er mange forskellige måder, hvorpå en person, der har været utro, kan reagere. Nogle personer kan være meget åbne og ærlige om det, der er sket. De kan tage ansvar for deres handlinger og forsøge at reparere skaden, som de har forvoldt. Andre personer kan være mere defensive og benægtende. De kan prøve at bortforklare deres handlinger eller placere skylden på andre.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert svar, når det kommer til, hvordan en person, der har været utro, reagerer. Den vigtigste ting er, at den person, der er blevet utro, er ærlig over for sig selv og sin partner om, hvad der skete. Det er også vigtigt, at den person, der er blevet såret, får lov til at føle sine følelser og bearbejde det, der er sket.

Vi har både en mandlig parterapeut og en kvindelig parterapeut. Alle er uddannede psykologer og har titlen Cand. Psych. 

Læs mere her på siden: 

Problemer i parforholdet

Parterapi

Parforhold

Svigt og utroskab

Parforhold og forældreskab