Terapi hos Mentalt Overskud

Introduktion

At kæmpe med følelsesmæssige eller psykologiske udfordringer kan være overvældende. Det er vigtigt at finde den rette terapi for at tackle disse problemer og sikre dit velbefindende. Denne guide udforsker forskellige terapiformer tilgængelige i København, så du kan finde den perfekte løsning til at forbedre din mentale sundhed. 

Hvad kan jeg bruge terapi til?

Her på siden kan du læse om terapi og solid videnskabelig evidens for, at det virker!

Hos Mentalt Overskud tilbyder vi skræddersyet terapi, der hjælper dig med at håndtere og overvinde psykiske og følelsesmæssige udfordringer. Vores psykologer benytter en bred vifte af terapeutiske metoder, som tilpasses dine specifikke behov. Uanset om du kæmper med ADHD, angst, depression, stress eller andre mentale problemer, er vi her for at støtte dig i din rejse mod mere mentalt overskud. Det er noget vi alle gerne vil opnå, og terapi er en af de gode løsninger til at få mere energi og livskvalitet. 

cft terapi psykolog angst stress depression følelser

Hvad er terapi?

Terapi er en proces, hvor du sammen med en terapeut arbejder på at forstå og håndtere dine følelser, tanker og adfærd. Målet er at forbedre din mentale trivsel og livskvalitet gennem strukturerede samtaler og forskellige terapeutiske teknikker. Terapi kan hjælpe dig med at lære mere om dig selv, bearbejde svære oplevelser og udvikle sunde coping strategier.

Psykolog københavn

Hvordan foregår en terapi proces?

Terapi er en proces, hvor du sammen med en terapeut arbejder på at forstå og håndtere dine følelser, tanker og adfærd. Målet er at forbedre din mentale trivsel og livskvalitet gennem strukturerede samtaler og forskellige terapeutiske teknikker. Terapi kan hjælpe dig med at lære mere om dig selv, bearbejde svære oplevelser og udvikle sunde coping strategier.

Definition af terapi

Terapi, med oprindelse i det græske ord “therapeia”, involverer behandlingsmetoder, der sigter mod at adressere fysiske og mentale sundhedsproblemer. Terapier varierer bredt i tilgang og anvendelse og målretter specifikke tilstande og mål. Denne guide undersøger forskellige typer psykologisk terapi, deres fordele og teknikker og tilbyder en omfattende oversigt for at hjælpe dig med at forstå, hvilken terapi der kan være rigtig for dig. 

Hvorfor gå i terapi hos Mentalt Overskud?

  1. Erfarne psykologer: Vores psykologer har alle flere års erfaring med terapi, og de er nøje udvalgt ud fra både kompetencer og empatiske evner
  2. Individuelt tilpasset behandling: Vi tilbyder terapi, der er skræddersyet til dine unikke behov og udfordringer.
  3. Bred vifte af metoder: Vi anvender en række terapeutiske tilgange, herunder kognitiv adfærdsterapi, metakognitiv terapi, compassion-fokuseret terapi og meget mere.
  4. Trygt og fortroligt miljø: Vi skaber et sikkert rum, hvor du kan føle dig tryg og åben under terapien.
  5. Personlig anbefaling af psykolog og mulighed for skift: Vi vælger selv vores frisør, mekaniker og ægtefælle – så selvfølgelig skal vi også vælge vores egen psykolog. Kemi er central for at terapi har effekt, så hos os kan du skifte psykolog, hvis du ikke synes det fungerer.

Tidsbestilling

Du kan booke tid til terapi direkte her på siden, ringe til os eller skrive en mail. Du kan også benytte kontaktformularen nederst på denne side.

Når du har fået tid

Du får en bekræftelse på din tid på den mail du har indtastet. I mailen får du praksisk info, vejviser samt direkte nummer på din psykolog. Hvis du ikke allerede har talt med os, vil den psykolog du har aftale hos ringe til dig, og bekræfte tid, og her er også mulighed for at stille spørgsmål. Du må ikke være i et aktivt misbrug, hvis du skal starte i terapi hos os. 

Du møder op til din aftale

Når du møder op på dagen for din aftale, tager du plads i venteværelset. Det er en fordel, at du har fået lidt at spise og drikke samt har klaret toiletbesøg i god tid inden det aftalte tidspunkt. Psykologen henter dig i venteværelset, og I går sammen til psykologens praksis, hvor testen foregår.

Selve terapien går igang

Du sidder overfor psykologen i et lokale, som mest ligner en lille, hyggelig dagligstue. Psykologen fortæller alt du behøver at vide om rammerne for terapien, inden I går igang. Samtalen varer cirka 50 min. Når du starter i terapi, har psykologen ansvaret for at stille de rette spørgsmål, så du behøver ikke forberede noget, men du må gerne, hvis du har behov for det.  

Første samtale

Typisk spørger psykologen lidt ind til dig og dit liv, og det er helt normalt at blive berørt, ligeså vel som ikke at blive det. Der er ikke noget “rigtigt” og “forkert”. Inden du går har du ofte et lille overblik over hvad I kan arbejde med fremadrettet. Stil gerne spørgsmål og del åben hvad du tænker, og hvad du har brug for, hvis du ved det. Uanset er du i trygge hænder hos vores psykologer.

Forløbet

Forløbet kan være ret forskelligt, og det er helt okay. Nogle mennesker ønsker at gå i terapi hver uge i årevis, mens andre ønsker et par enkelte samtaler. Det er ofte, at personer der går i terapi kan være overraskede over det store udbytte. Det glæder os hver gang, for vi kan rigtig godt lide at hjælpe folk med at hjælpe sig selv 🙂 

Videnskabelig evidens for at terapi har effekt

Der er omfattende videnskabelig evidens, der understøtter effektiviteten af terapi til behandling af en række psykiske lidelser. Forskning viser, at forskellige former for terapi kan føre til betydelige forbedringer i mental sundhed og trivsel.

Effekt af Kognitiv Adfærdsterapi (KAT)

Kognitiv adfærdsterapi (KAT) er en af de mest undersøgte og dokumenterede terapiformer. En omfattende meta-analyse publiceret i The British Journal of Psychiatry fandt, at KAT havde en markant positiv effekt på symptomerne hos personer med depression. Analysen viste, at KAT var mere effektiv end mange andre terapiformer og sammenlignelige med antidepressive mediciner med hensyn til at forbedre depression​ Kilde: Cambridge University Press & Assessment.

Compassion-Fokuseret Terapi (CFT)

Compassion-fokuseret terapi (CFT) er en relativt ny, men lovende terapiform. Forskning publiceret i Clinical Psychology & Psychotherapy viser, at CFT kan forbedre selvværd og reducere symptomer på depression og angst ved at styrke patientens evne til at have medfølelse med sig selv Kilde: (Cambridge University Press)

Prøv vores gratis online test: Har jeg brug for terapi

Hvis du er i tvivl om du har brug for terapi, eller bare godt kan lide psykologiske online tests, finder du her på siden en masse af dem under menu punktet “Test dig selv”. 

Her finder du også en test, der måske kan gøre dig lidt mere afklaret omkring hvorvidt du har brug for terapi

ensomhed psykolog behandling terapi sygesikring danmark

FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål om terapi

Hvor lang tid varer et terapiforløb?

Varigheden af et terapiforløb varierer afhængigt af dine specifikke behov og mål. Nogle oplever forbedringer efter få sessioner, mens andre har brug for længerevarende terapi for at opnå dybere forandringer.

BOOK TID HER

Hvordan ved jeg, om terapi virker for mig?

Du kan vurdere terapiens effektivitet ved at reflektere over dine oprindelige mål og se, om du oplever positive ændringer i dine tanker, følelser og adfærd. Mange klienter rapporterer forbedret stresshåndtering, bedre relationer og en generel øget livskvalitet.

BOOK TID HER

Er alt, hvad jeg fortæller min psykolog, fortroligt?

Ja, psykologer har tavshedspligt, hvilket betyder, at de ikke deler oplysninger om dig uden dit samtykke.

 

Kan terapi hjælpe med angst og depression?

Ja, terapi er en effektiv behandling for både angst og depression. Terapien hjælper dig med at identificere årsagerne til dine følelser og udvikle strategier til at håndtere dem.

Hvad koster en terapitime?

Prisen for terapi varierer afhængigt af den enkelte terapeut og sessionens varighed. Hos Mentalt Overskud kan læse om alle vores priser HER

Hvordan håndterer jeg følelsen af skam over at søge terapi?

Det er helt normalt at føle skam over at søge hjælp, men det er vigtigt at huske, at det at søge terapi er et tegn på styrke. Det viser, at du tager ansvar for dit mentale helbred og ønsker at forbedre dit følelsesmæssige velvære.

Er terapi online lige så effektivt som fysisk fremmøde?

Ja, online terapi kan være lige så effektivt som fysisk fremmøde. Det kommer meget an på hvad den enkelte er mest komfortabel med. 

Det tilbyder fleksibilitet og bekvemmelighed, hvilket gør det lettere for mange at få adgang til den nødvendige støtte.

Hvor lang tid varer et terapiforløb?

 Varigheden af et terapiforløb varierer afhængigt af dine specifikke behov og mål. Nogle oplever forbedringer efter få sessioner, mens andre har brug for længerevarende terapi for at opnå dybere forandringer.

Hvad er målet med terapi?

 Målet med terapi er at forbedre en persons mentale, følelsesmæssige eller fysiske velvære gennem forskellige behandlingsmetoder. Terapi sigter mod at hjælpe individer med at håndtere og overvinde psykiske problemer, forbedre deres livskvalitet og udvikle sunde mestringsstrategier.

Hvordan vælger jeg den rette psykolog?

At vælge den rette psykolog får du heldigvis hjælp til hos Mentalt Overskid. Processen involverer at overveje deres kvalifikationer, erfaring og din personlige komfort med dem. Det er essentielt at finde en, du stoler på og føler dig tryg ved at tale med. En god psykolog bør være empatisk, lyttende og dygtig inden for deres fagområde.

Hvad hvis jeg ikke føler mig tryg ved min psykolog?

Det er vigtigt at føle sig tryg ved sin psykolog. Hvis du ikke gør det, er det okay at finde en anden psykolog, der bedre matcher dine behov. En god terapeutisk relation er afgørende for succesfuld terapi. Vi sørger for et hurtigt og uproblematisk skift mellem psykologerne hos os med god overlevering af dine oplysninger, så du ikke skal starte helt forfra et andet sted. 

Hvad kan jeg forvente i min første terapitime?

Den første session indebærer typisk en diskussion om din baggrund, aktuelle problemer og mål for terapien. Det er også en mulighed for at vurdere, om terapeuten passer til dig. Terapeuten vil stille spørgsmål for at forstå dine behov og begynde at udvikle en behandlingsplan.

Er terapi kun for mentale sundhedsproblemer?

 Nej, terapi kan adressere en bred vifte af problemer, herunder fysisk genoptræning, stresshåndtering og forbedring af livsfærdigheder. Terapi kan hjælpe med både psykiske og fysiske aspekter af sundhed og trivsel.

Kan terapi hjælpe med sorg og tab?

Absolut, terapi kan give værdifuld støtte og mestringsstrategier til at navigere i sorgprocessen. En terapeut kan hjælpe dig med at bearbejde dine følelser, finde mening i din oplevelse og støtte dig i at komme videre.

Kan terapi hjælpe med alvorlige mentale sundhedsproblemer?

Ja, terapi kan være meget effektiv til behandling af alvorlige mentale sundhedsproblemer, ofte i kombination med medicin. Terapi kan hjælpe med at håndtere symptomer, forstå årsagerne til problemerne og udvikle strategier til at forbedre din livskvalitet. Nogle ting egner sig til terapi med besøg i en privat praksis som vores i Mentalt Overskud, mens andre egner sig bedre til psykiatrien eller en privat psykiatrisk klinik, hvor der er læger og psykiatere til at hjælpe også. 

Brug din sundhedsforsikring hos en autoriseret psykolog

Hos en autoriseret psykolog kan du ofte bruge din sundhedsforsikring. Kontakt dit forsikringsselskab og undersøg hvordan du er dækket. I mange tilfælde kan du få tilskud hos en psykolog du selv vælger. Det anbefaler vi altid, da alliancen og kemien mellem dig og din psykolog har stor betydning for terapiens udbytte. Vi har kort ventetid, og svarer hurtigt tilbage på henvendelser – ofte kan du få tid indenfor 7 dage, og vi svarer samme dag eller dagen efter. 

Medlem af Sygeforsikring Danmark?

Er du medlem af Sygeforsikring Danmark, kan du ofte få refunderet en del af honoraret, hvis du får behandling hos en autoriseret psykolog. Se betingelser på deres hjemmeside

psykolog sygeforsikring danmark tilskud

Den positive effekt af terapi

Terapi kan have en dybtgående og positiv indvirkning på mange aspekter af dit liv. Her er nogle af de mest bemærkelsesværdige fordele, som terapi kan tilbyde:

Bedre mental sundhed

En af de mest umiddelbare fordele ved terapi er forbedringen af din mentale sundhed. Gennem forskellige terapeutiske metoder kan du lære at håndtere angst, depression, stress og andre mentale udfordringer mere effektivt. Dette kan resultere i en betydelig reduktion af negative symptomer og en generel forbedring af dit velbefindende.

Øget selvforståelse og selvbevidsthed

Terapi hjælper dig med at få en dybere forståelse af dig selv, herunder dine tanker, følelser og adfærdsmønstre. Denne øgede selvbevidsthed kan føre til større personlig vækst og en bedre evne til at håndtere livets udfordringer. Ved at forstå de underliggende årsager til dine følelser og reaktioner kan du arbejde på at ændre uhensigtsmæssige mønstre og udvikle sundere vaner.

Positiv effekt på dine relationer

En vigtig del af terapi er at arbejde med dine relationer. Gennem terapien kan du lære bedre kommunikationsfærdigheder, forbedre din evne til at sætte grænser og opbygge sundere og mere meningsfulde relationer. Dette gælder både for personlige forhold som familie og venner og for professionelle relationer på arbejdspladsen.

Forbedret livskvalitet

Samlet set kan terapi føre til en markant forbedring af din overordnede livskvalitet. Når du arbejder gennem dine psykiske udfordringer og lærer nye færdigheder til at håndtere livet, kan du opleve større tilfredshed, glæde og en følelse af mening i dit liv. Dette kan også føre til bedre fysisk helbred, da mental sundhed og fysisk sundhed er tæt forbundet.

Effektive coping strategier

En vigtig komponent af terapi er at udvikle effektive coping strategier til at håndtere stress, angst og andre udfordringer. Disse strategier kan omfatte mindfulness, kognitiv omstrukturering, problemløsning og afslapningsteknikker. At have disse værktøjer til rådighed kan gøre det lettere for dig at navigere i vanskelige tider og bevare din mentale balance.

Godt selvværd og selvaccept

Terapi kan hjælpe dig med at opbygge et bedre selvværd og en dybere selvaccept. Mange mennesker kæmper med negative selvopfattelser og selvkritik, som kan være ødelæggende for deres mentale sundhed. Gennem terapi kan du lære at udfordre og ændre disse negative tanker og i stedet udvikle en mere positiv og støttende indre dialog.

Vi sætter pris på feedback

Vi ser feedback som en positiv ting – uanset hvad det drejer sig om. Vi ønsker at tilbyde den bedste psykologbehandling, og vi tager alle input alvorligt. Det er en stor og vigtig opgave, at tilbyde terapi og udredning til personer, og vi føler os etisk forpligtede til kontinuerligt at forbedre og kvalitetssikre vores praksis. 

“Indledningsvis havde vi som forældre mulighed for at mødes med psykologen, og give vores syn på “sagen”, herunder informerer psykologen os om rammer og retning for samtaleterapien for vores datter, hvilket var både rart og givende. Vores datter -og vi – har været meget glad for forløbet, herunder har hun fået nogle gode værktøjer, som kan bruges, hvis behovet opstår. Vores datters 3 ord på forløbet; trygt, nærværende og hjælpsomt”

Statistik om terapi i Danmark

Stress og psykiske lidelser

Danmarks Statistik og Sundhedsstyrelsen rapporterer om en stigende tendens i forekomsten af stress og psykiske lidelser. Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2021 føler mange danskere sig stressede, og der er en betydelig andel af befolkningen, der lider af psykiske lidelser som depression og angst.

Disse statistikker og data giver et klart billede af den aktuelle situation omkring brugen af terapi og psykologhjælp i Danmark.

Kilder: Sundhedsstyrelsen   Danmarks Statistik og Psykiatrifonden

Antal personer der modtager psykologhjælp

Ifølge Psykiatrifonden modtager cirka 77.500 danskere årligt psykologhjælp med offentligt tilskud. Dette tal har været relativt stabilt i de seneste år.

Data fra Danmarks Statistik viser, at der i 2020 var en lille nedgang på 1 % i antallet af personer, der modtog psykologhjælp med tilskud, hvilket kunne være påvirket af COVID-19-pandemien. 

Demografiske fordelinger og regionale forskelle

Der er en markant forskel i kønsfordelingen blandt dem, der modtager psykologhjælp. Kvinder udgør 73 % af modtagerne, mens mænd udgør 27 %. Mænd, der modtager psykologhjælp, er generelt lidt yngre end kvinderne. 

En undersøgelse fra VIVE viser, at der har været en stigning i psykologkonsultationer i alle landets regioner fra 2010 til 2021. Region Midtjylland oplevede den største stigning med 35 %, mens Region Hovedstaden havde den mindste stigning på 6 %.

Hvordan kan samtale i et lukket rum med en psykolog ændre noget i mit virkelige liv?

Mange mennesker stiller spørgsmålet om, hvordan samtaler i et lukket rum med en psykolog kan føre til reelle og varige ændringer i en persons liv. Her er en dybdegående forklaring baseret på både psykologisk forskning og praktisk erfaring.

Forståelse og indsigt

En af de primære måder, hvorpå terapi kan ændre en klients liv, er gennem øget selvforståelse og indsigt. Gennem samtalerne hjælper psykologen klienten med at udforske deres tanker, følelser og adfærdsmønstre. Denne proces kan afsløre dybereliggende årsager til problemer, som klienten måske ikke var bevidst om før. Ifølge American Psychological Association (APA) kan denne indsigt være en vigtig første skridt mod forandring, da den giver klienten en dybere forståelse af deres egne reaktioner og valg.

Udvikling af mestringsstrategier

Terapi er ikke kun en samtale; det er en aktiv proces, hvor klienten lærer konkrete mestringsstrategier til at håndtere stress, angst, depression og andre udfordringer. Gennem kognitiv adfærdsterapi (CBT) kan klienten eksempelvis lære at identificere og ændre negative tankemønstre, som påvirker deres daglige liv negativt. Forskning har vist, at CBT er effektiv til behandling af en række mentale sundhedsproblemer og kan føre til vedvarende ændringer i adfærd og følelsesmæssig regulering

Følelsesmæssig forløsning og bearbejdning

At tale om traumatiske eller vanskelige oplevelser i et sikkert og støttende miljø kan være meget terapeutisk. Processen med at dele følelser og oplevelser med en empatisk lytter kan hjælpe med at lette følelsesmæssig belastning og fremme følelsesmæssig heling. WHO har understreget betydningen af tidlig intervention og psykologisk støtte for at mindske langvarige psykologiske effekter af traumer

Opbygning af robusthed

Terapi kan hjælpe klienter med at opbygge resiliens, som er evnen til at komme sig efter modgang og håndtere fremtidige udfordringer. Ved at udvikle sundere coping-mekanismer og styrke deres psykiske robusthed kan klienter bedre navigere gennem livets op- og nedture. Dette kan føre til forbedret livskvalitet og en stærkere følelse af selvværd og selvkontrol.

Ændring af relationer og kommunikative færdigheder

Mange af de problemer, som klienter bringer til terapi, involverer relationer med andre mennesker. Gennem terapi kan klienter lære nye måder at kommunikere på, sætte sunde grænser og løse konflikter. Dette kan have en direkte positiv indvirkning på deres relationer med familie, venner og kolleger. Ifølge forskning fra Psykiatrifonden oplever mange mennesker forbedrede sociale relationer som en direkte følge af terapi.

Praktisk anvendelse af terapeutiske teknikker

Teknikker lært i terapirummet kan anvendes i klientens daglige liv. For eksempel kan mindfulness-teknikker lært under terapi hjælpe klienten med at håndtere stressende situationer mere effektivt. Disse praktiske værktøjer er designet til at blive brugt uden for terapirummet og kan føre til betydelige livsforbedringer.

 Konklusion

Terapi kan føre til dybtgående og vedvarende ændringer i en klients liv ved at fremme selvforståelse, udvikle mestringsstrategier, lette følelsesmæssig heling, opbygge resiliens, forbedre relationer og give praktiske værktøjer til daglig brug. Skeptikere bør overveje den omfattende forskning og mange personlige vidnesbyrd, der understøtter terapiens effektivitet som en vigtig del af mental sundhedspleje. 

Kilder: WHO og APA

mental sundhed psykolog terapi trivsel WHO

Psykolog praksis Mentalt Overskud

Adresse: Lyngby Hovedgade 98, 2800 Kongens Lyngby

Tlf. 60 10 00 80

Mail: kontakt@mentaltoverskud.dk