Digital detox: Find vejen til mere mentalt overskud

I en verden fyldt med konstante notifikationer, opdateringer, likes og shares kan det virke overvældende at finde tid til at trække vejret og genforbinde med sig selv. En digital detox er blevet mere nødvendigt end nogensinde før, ikke kun for vores mentale helbred, men også for at genopdage glæden ved simplicitet og nærvær. Har du brug for psykolog behandling til at droppe vanen, er du velkommen hos os. 

Guide: Sådan lykkes du med en digital detox

  1. Sæt klare mål: Bestem dig for, hvad du vil opnå med din detox. Vil du skære ned på skærmtiden generelt eller måske fjerne en bestemt app fra dit liv?
  2. Planlæg din tid: Uden digitale distraktioner, hvad vil du så bruge tiden på? Det kan være fysiske aktiviteter, læsning, madlavning eller noget kreativt.
  3. Meddelelse: Fortæl folk om din digital detox, så de ved, hvorfor du ikke svarer med det samme. Dette kan også give dem ideen til at prøve en detox selv.
  4. Fjern fristelser: Log af sociale medier, slet apps eller endda læg din telefon i en anden del af huset.
  5. Genopdag gamle hobbyer: Uden den konstante tilstedeværelse af digitale apparater, kan du finde tilbage til gamle passioner eller måske opdage nye.
  6. Evaluer og juster: Efter din detox, reflekter over, hvad du har opnået, og hvad du gerne vil ændre for fremtiden.
 
Bestil tid hos en erfaren psykolog, hvis du ønsker kvalificeret, professionel rådgivning og guidning i processen. 

Skærmen giver dopamin og den er svær at kvitte...

Vi ved at man kan blive afhængig af gaming og vi kan også blive afhængige af APP’s som giver os et godt grin, smil på læben eller lyst til at dele med en ven. Men hvorfor er det så svært at droppe vanen? De fleste APP’s er designet til at få os til at blive inde på dem. Deres algoritmer analyserer i et væk og viser os de fotos, videoer, reels, memes tiktoks, som øger sandsynligheden mest muligt for at vi bliver hængende i APP’en. De små klip viser ting som din hjerne godt kan lide. Små mentale godbidder om du vil. Din hjerne elsker det, og vil gerne blive ved med at kigge. Men pludselig er der gået flere timer, og du rammes af dårlig samvittighed over hvor meget tid der er gået med ingenting. Det kan være bagsiden af medaljen.

ØVELSE: Prøv at kigge på din skærmtid på din tlf. – hvor mange timer om dagen er du på den, og hvad bruger du den til? Kunne du have lært dig selv kinesisk i 2023, hvis du havde øvet dig i stedet for at glo på instagram? Muligvis… Forskning viser, at hvis du bruger bare 10 min. hver dag på at øve dig på en bestemt færdighed, vil du i løbet af 1 år være bedre til denne færdighed end de fleste andre mennesker! Et godt argument for at droppe vanen. Det behøver ikke være ekstremt med forbud, men måske kan vores lille guide inspirere dig til at blive mere effektiv med din tid, og detoxe dig selv digitalt, hvis du føler et behov for dette.

Hvordan behandler man skærmafhængighed?

Vi ved at psykoterapi kan anvendes til at behandle afhængigheder. Ved at opnå viden om hvad der sker i krop og sind, giver kroppens signaler bedre mening, og det bliver lettere at finde ud af hvorfor du flygter ind i skærmen i stedet for at være i livet.

Behandling af lidelsen indebærer øvelser i terapien som kan afprøves mellem sessionerne. Terapien tilrettelægges hos os på en måde, der vil føles tilpas udfordrende, men stadig tryg, så det ikke bliver for meget. Psykologen giver mentale strategier og redskaber til at håndtere hverdagen på nye måder.

Tag en online test her - se om du er afhængig af din skærm

Hvorfor er digital detox en god idé?

Din telefon bimler, dit smartwatch vibrerer, din computer pinger – denne konstante strøm af information kan føre til mental træthed. Forskning har vist, at for meget skærmtid kan øge stressniveauet, forringe søvnkvaliteten og nedsætte vores evne til at fokusere. Det er her, en digital detox kommer ind i billedet. At tage et skridt tilbage fra de digitale apparater giver os mulighed for at:

1. Genoprette mental balance

Uden konstante afbrydelser kan vores hjerne få den nødvendige hvile og genoprette sin kapacitet til dyb tænkning.

2. Forbedre søvnkvalitet

Skærmens blå lys kan forstyrre vores døgnrytme. Ved at begrænse skærmtid kan vi forbedre vores søvn.

3. Styrke relationer

Når skærmene er væk, bliver nærværet stærkere. Dette giver mulighed for dybere forbindelser med dem omkring os.

Kan jeg gøre noget selv?

Hvad kan du selv gøre for at stoppe trangen til at doom scrolle og blive mindre afhængig af at tjekke min telefon hele tiden?

Tal med en psykolog: Hvis du kæmper med at sætte grænserne selv, kan det være nyttigt at tale med en psykolog. En psykolog kan hjælpe dig med at forstå hvad dit store skærmforbrug handler om og udvikle mestringsstrategier.

Det er vigtigt at bemærke, at det let kan tage overhånd med skærmforbrug, og at det er vigtigt at søge hjælp hos en læge eller en psykolog, hvis du oplever symptomer på tristhed, manglende energi og interesse, søvnproblemer, du er ked af det og har tendens til at isolere dig fra andre mennesker. Det kan være du har en depression eller anden behandlingskrævende tilstand, og i stedet for at konfrontere problemet, er du måske kommet til at undgå det lidt ved at glo ind i din mobil i alt for mange timer om dagen. Der findes en række effektive behandlinger for skærmafhængighed, såsom kognitiv adfærds terapi (CBT) eller metakognitiv terapi

Det mentale overskud som belønning ved digital detox

Når du først har gennemført din digitale detox, vil du sandsynligvis opleve en fornyet følelse af klarhed og ro. Det er ikke kun en pause fra skærmene, men en mulighed for at nulstille din hjerne, finde tilbage til dine rødder og genopdage, hvad der virkelig betyder noget i dit liv.

Med det øgede mentale overskud kan du:

  1. Træffe bedre beslutninger: Uden den konstante strøm af information kan du tænke mere klart og træffe mere velovervejede beslutninger.
  2. Være mere produktiv: Uden distraktioner kan du koncentrere dig bedre og få mere gjort i løbet af dagen.
  3. Nyde nuet: Uden at være bundet til din telefon kan du virkelig leve i øjeblikket, nyde naturen, samtaler og simple glæder.

Konklusion:

At foretage en digital detox er ikke blot en trend; det er en nødvendighed i den moderne verden. Det giver os mulighed for at bremse op, genopdage vores passioner og virkelig forbinde med verden omkring os. Og i denne proces vil du finde, at du ikke kun får dit mentale overskud tilbage, men også et mere berigende liv udenfor skærmen.