Psykolog guide til bedre selvværd

Mange faktorer kan spille ind, når du skal arbejde på at øge og styrke dit selvværd: 

  • Vi ved at psykoterapi kan styrke selvværdet ved at øge indsigten i tanker, følelser og handlemønstre, som du kan ændre ved at lære nye strategier
  • Sætte sunde grænser for dig selv både i forhold til dig selv og andre mennesker
  • Øv dig i at lytte til din krops og psykes behov og signaler – og følg dem
  • Prioritere dine behov, overhold de aftaler du laver med dig selv
  • Øv dig i at give dig selv medfølelse og fokusér på mere egenomsorg
  • Fake it till you make it – øv dig i selvværdsopbyggende aktiviteter – du finder en masse online
  • Overvej om du tager for meget hensyn til andre på bekostning af dig selv, og beslut dig for noget andet
add udredning

Øvelse til bedre selvværd

Tænk på en person, som du mener har sundt selvværd, og stil dig selv disse spørgsmål:

  • Hvordan behandler vedkommende sig selv?
  • Hvad tænker vedkommende?
  • Hvad gør den person for sig selv?
  • Prøv at behandle dig selv på samme måde som personen med et stærkt selvværd
  • Hvad ville du ønske du kunne tænke om dig selv?
  • Hvordan ville du gerne behandle dig selv?
  • Hvad tror du personer med højt selvværd tænker, føler og opfører sig?
  • Du må gerne blive inspireret, eller finde din helt egen vej ved at prøve dig frem

Beslut dig for at blive til en person med bedre selvværd, og se hvad der sker

Accept eller handling – du kan enten vælge at arbejde på at acceptere eller ændre på de ting ved dit liv, som generer dig. Det kommer du længere med end at slå dig selv i hovedet og være din egen værste dommer

ensomhed psykolog behandling terapi sygesikring danmark

En psykolog kan hjælpe dig med at undersøge de bagvedliggende årsager til du har lavt selvværd, så du får en bedre forståelse af dig selv. Herfra kan I sammen arbejde med gradvist at øge selvværdet i et tilpasset individuelt psykoterapeutisk forløb. Du kan booke tid online her på siden eller ringe til os. 

Hvordan virker selvværds terapi?

Terapi hos en psykolog kan hjælpe med give strategier og redskaber til at ændre den måde du tænker, føler og behandler dig selv på. Især er det vigtigt at skabe balance i dagen, og lære sine behov og grænser at kende, for ikke at føle sig overbelastet og stresset.

Mange har igennem hele livet følt sig i tvivl om deres eget værd, og kan mærke det præger dem i negativ retning. Dårligt selvværd kan tære på livskvaliteten og stå i vejen for at leve det liv, som du dybest set ønsker, men ikke føler du kan leve eller fortjener. Terapi kan hjælpe dig med at optræne nye færdigheder og mestringsstrategier til at tage flere chancer, og ændre dine gamle destruktive tanke- og handlemønstre. Du skal være sammen med dig selv resten af dit liv – det er helt sikkert – og muligvis også det bedre argument for at investere i forholdet til dig selv. En psykolog med specialiseret viden om menneskelig psyke og adfærd kan støtte dig med at få et bedre forhold til dig selv, som også har positiv effekt på relationer til andre. 

Hvordan føles lavt selvværd?

Har du lavt selvværd vil dine tanker og følelser omkring dig selv være farvet i negativ retning. Du vil være mere optaget af at tænke på dine fejl og mangler, end at fejre dine styrker. Du kan føle dig helt slået ud af (selv konstruktiv) kritik eller feedback, fordi det kan trigge din grundlæggende utilstrækkelighedsfølelse endnu mere. Dit humør, tanker og følelser påvirker hinanden meget, så hvis du hele tiden tænker på dine fejl, vil du blive ked af det, og i dårligt humør.

angst behandling uden ventetid psykolog

Konsekvenser af lavt selvværd

Personer med lavt selvværd er i øget risiko for at udvikle tegn på angst, depression og stress. Hvis vi er usikre på om vi er gode nok, vil vi ofte også føle os usikre på andre, og om de vil os. Det kan både resultere i ensomhed, fordi vi går med vores tanker og følelser alene, men det kan også gøre, at vi mistolker andre. Hvis din veninde glemmer at ringe til dig, kan du måske føle, at det er fordi hun ikke synes, at du er god nok. Dårligt selvværd kan gøre os mere ensomme og have betydning for vores sociale færdigheder og tilknytning til andre mennesker.

Hvor mange har lavt selvværd?

At føle sig usikker på sig selv er en naturlig del af det at være barn og ung. Desværre ser vi en faldende trivsel blandt både børn og unge i dag. Psykiatrifonden har lavet en spørgeundersøgelse blandt unge, som viser nogle meget nedslående tendenser blandt unge i alderen 16-24 år:

  • 56% føler sig kun gode nok, hvis de har succes på næsten alle livets områder
  • 41% svarede ja til at topkarakterer på uddannelsen var en forudsætning for at de fik et godt liv
  • 71% mener at de kan blive præcis det, de vil, så længe de tager sig sammen
  • 66% føler at deres venner og veninder har et bedre liv end dem selv, når de kigger på de sociale medier
  • 44% bekymrer sig om deres udseende er godt nok
  • 31% deler sjældent eller aldrig deres nederlag og sorger med en eller begge forældre
  • Læs hele undersøgelsen her

Lavt selvværd hos børn og unge

Mange unge går alene med tanker om at føle sig forkerte, ikke gode nok, eller at de ikke passer ind. De følger med på sociale medier, og sammenligner sig med andre. Det kan skabe perfektionistiske tendenser og mindreværd. Det er et kæmpe stort pres de unge står i med et alt for stort fokus på ydre faktorer som karakterer, udseende og uddannelse. Det er i den grad bekymrende, at undersøgelsen viser, at de unge føler sig alene med livets udfordringer, og at mange ikke rækker ud efter hjælp hos forældre, venner eller bruger fællesskabet. Er du bekymret for den måde dit barn taler til og om sig selv, er det vigtigt som forælder at skride til handling. En psykolog kan støtte en ung til positiv selvudvikling, inden det dårlige selvværd bliver en fast del af sindet. Kontakt os i dag for en uforpligtende snak om dit barn og behovet for terapi.