Psykologens bedste råd til et bedre selvværd

Viden om lavt selvværd og hvad du kan gøre ved det

Mange mennesker kæmper med selvværdet i dag. Med sociale medier kommer vi til at sammenligne os med andre, og det kan flytte fokus væk fra de indre kvaliteter og vigtige ting i livet. Med terapi kan selvværdet styrkes, og det er muligt at opnå en grundlæggende tro på, at du er noget værd, og du fortjener opmærksomhed og kærlighed både fra dig dig selv og dine omgivelser. Hos Mentalt Overskud har vi psykologer med ekspertviden om hvordan du kan få bedre selvværd, og slippe mindreværdsfølelsen. Du kan booke tid online her på siden eller kontakte os for en dialog om bedste valg af psykolog til dig. 

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Her på siden kan du læse om betydningen af både selvværd og selvtillid, deres indbyrdes forhold, og hvordan du kan arbejde målrettet med at forbedre disse aspekter af dit liv ved at tysse på din indre kritiker og målrettet arbejde med at øge dit selvværd.

Få bedre selvværd ved at gå i terapi

Hos Mentalt Overskud tilbyder vi skræddersyet terapi og støtte til dem, der ønsker at styrke selvværdet. Vores erfarne psykologer bruger en række terapeutiske metoder, der hjælper med at udforske og forstå de underliggende årsager til lavt selvværd. Gennem terapien kan vi hjælpe dig med at genopbygge dit selvværd og opnå en følelse af indre styrke.

Tjek dit selvværd med vores online test

  • Få svar på om du har tegn på lavt selvværd
  • Svar på 10 spørgsmål
  • Testen tager 2 minutter
  • Svar med det samme

Hvad er forskellen mellem selvværd og selvtillid?

Selvværd er troen på at du er god nok som du er og værd at elske

Selvværd handler om, hvordan du grundlæggende ser dig selv, og hvordan du vurderer dit eget værd som menneske. Personer med lavt selvværd kan opleve, at de ikke har ret til lige så meget som andre, og kan være en stor undskyldning for sig selv. De kan have svært ved at sætte grænser, og kommer til at overtilpasse sig i forhold til andre og desværre også på bekostning af sig selv. Forskning viser, at det er centralt at betone vigtigheden af selvkærlighed og accept af egen værdi, men det kan være lettere sagt end gjort, for hvis du ikke synes du er noget værd, hvordan kan du så lave de antagelser om? Det vil du få nogle bud på her på siden.

Selvtillid er troen på egne evner

Selvtillid handler om troen på egne evner og kompetencer. Selvtillid er din tro på, at du kan udføre bestemte handlinger succesfuldt. Du kan sagtens have lavt selvværd og stor selvtillid. Det handler mere om at du har tillid til dine evner end at du føler dig værd at elske, hvilket selvværd henviser til. Selvtillid handler om at kunne præstere. 

Få en 10 min. uforpligtende gratis samtale med en autoriseret psykolog ved at kontakte Mentalt Overskud telefonisk. Vi kan hjælpe dig med at afklare om du har behov for terapi, og om terapi vil være det rette for dig.

Strategier til få bedre selvværd

Tal positivt til dig selv og om dig selv

Begynder du at tale positivt til dig selv og bakke dig selv op vil du gradvist øge dit selvværd. Det kan lyde fjollet, men du kan faktisk “snyde din hjerne” eller “fake it till you make it” indtil din hjerne kommer til at tænke mere positivt om dig. Bekræft dig selv i at du er god nok, og bær over med dig selv i stedet for at slå dig selv i hovedet. 

Sæt realistiske mål for dig selv

Hvis du ikke har klare forventninger til dig selv, og de er realistiske i forhold til at opnå, er der risiko for at din indre kritiker stikker sit grimme ansigt frem og siger nedsættende ting til dig. Hvornår er det godt nok? Hvornår er jeg god nok? Du er altid god nok, og for at opleve, at du gør det godt nok, skal dine mål være rimelige og til at klare. 

Overvind dine udfordringer

Når du siger nedsættende ting til dig selv, skal du prøve at konfrontere din egen negative selvopfattelse. Se om du kan tilbyde andre mere opbakkende ord til dig selv, så du kan udfordre og ændre negative tankemønstre.

Sæt realistiske mål for dig selv

Du fortjener taletid og hensyn og kærlighed – det gør vi alle. Det kan være ødelæggende at omgive sig med personer, som giver indtryk af, at deres behov, meninger og tid er mere vigtige end dine. På den måde kan du inddirekte komme til at nedbryde dit selvværd, hvis du er sammen med personer, som ikke værdsætter dig. Du skal selv sætte dine standarder og styrke troen på dig selv.

Lær af dine fejl

Se fejl som læringsmuligheder, ikke som nederlag. Vi begår alle fejl – også selvom du måske oplever dine fejl som større end andres eller at du “dummer dig mere end andre”, så er det sandsynligvis ikke rigtigt. Du ser ikke alle andres fejl, som du ser dine. Og iøvrigt er andre oftest mere optagede af deres egne fejl end dine. Det er okay at blive ærgelig over en fejl, men prøv at øv dig på at være konstruktiv og tal med dig selv om hvad du kunne have gjort anderledes, og hvad du evt. vil gøre for at håndtere din fejl. Det er konstruktiv kritik og helt ok. Hvis du skælder ud på dig selv, bliver det nedbrydende. 

Få hjælp til selvværdet og få mere overskud

Skal det være i år, at du investerer i din mentale sundhed? Når du alligevel sidder med din kalender 2024 giver det god mening, at få taget hul på noget du måske længe har udskudt: din egen trivsel. Book tid lige her hos en af vores erfarne psykologer og start din personlige rejse i dag.

Gode refleksioner over selvværd

Selvværd er en afgørende faktor for vores mentale trivsel og følelse af egen værdi. Hvis du ønsker at få en bedre forståelse af dit eget selvværd, kan prøve at reflektere over følgende spørgsmål: 

  • Jeg tror på mine egne evner
  • Jeg accepterer og elsker mig selv, som jeg er
  • Jeg føler mig værdifuld og betydningsfuld
  • Jeg er i stand til at håndtere udfordringer og modgang
  • Jeg sætter sunde grænser og respekterer mine egne behov
  • Jeg er i stand til at sige “nej” uden at føle skyld
  • Jeg har en generelt positiv opfattelse af mig selv
  • Jeg har tillid til mine beslutninger og valg
  • Jeg føler mig tryg i sociale situationer og har gode relationer med andre
  • Jeg kan anerkende mine egne styrker og succeser

Tal om selvværd

Hver 5. dansker har lavt selvværd og en følelse af ikke at slå til

56% af os føler os kun gode nok, når vi har succes i alle livets forhold

33% af unge er bange for at skuffe deres forældre ved ikke at have succes nok

Op til 66% af unge kan på sociale medier føle, at deres venner og veninder har et bedre liv end dem 

Kilde: Psykiatrifonden

Ekspertviden om selvværd

Selvværd er en væsentlig del af vores mentale og emotionelle velbefindende. Irene Oestrich, en fremtrædende dansk psykolog, understreger betydningen af et stærkt selvværd for en sund psyke. Hendes arbejde tilbyder værdifuld indsigt i, hvordan man kan opbygge og vedligeholde et positivt selvbillede. I denne sammenhæng vil vi udforske nøgleelementer i Oestrichs tilgang til selvværd,

Hvad er selvværd?

Selvværd refererer til den værdi, vi tillægger os selv, vores evner og vores ret til lykke og respekt. Et højt selvværd er fundamentalt for mental sundhed og livskvalitet.

Psykolog Irene Oestrich om selvværd

Psykolog Irene Oestrich ser selvværd som en indre følelse af værd, der påvirker, hvordan vi interagerer med verden. Hun påpeger vigtigheden af:

Selvaccept: At anerkende og acceptere både dine styrker og svagheder.

Indre dialog: At udvikle en støttende og opmuntrende indre stemme.

Realistiske mål: At sætte opnåelige mål for sig selv.

Arbejdet med at øge sit selvværd kan være en stor opgave at stå med alene. Det kan føles som et nederlag, hvis du ikke kan få øje på de gode fremskridt, og her kan en psykolog være en god guide til at sikre du er på ret kurs. Terapi kan være en støtte og give dig de redskaber du har brug for i processen.

5 strategier til bedre selvværd

1. Lær at værdsætte dig selv 

Praktiser selvomsorg og tillad dig selv at føle dig værdsat og elsket.

2. Tal positivt til dig selv

Erstat selvkritik med positiv affirmation og anerkendelse af dine succeser og styrker.

3. Sæt realistiske mål

Opstil mål, der er udfordrende, men opnåelige, for at opbygge tillid til dine egne evner.

4. Søg støtte i andre

Omring dig med støttende venner og familie, der anerkender og opmuntrer dig.

5. Praktisér selvrefleksion

Brug tid på at reflektere over dine tanker og følelser, og arbejd bevidst på at forbedre din selvopfattelse.

Vigtigheden af et godt selvværd

Et sundt selvværd er essentielt for at navigere i livets udfordringer med tillid og mod. Det påvirker vores relationer, arbejde og generelle velbefindende. Ved at følge Oestrichs råd kan vi arbejde mod et stærkere selvværd og en mere tilfredsstillende tilværelse.

Irene Oestrichs bidrag til forståelsen og udviklingen af selvværd giver os en dybdegående vejledning i, hvordan vi kan forbedre vores selvværd. Ved at implementere hendes strategier kan vi opnå et mere positivt selvbillede og en større indre styrke. Husk, at rejsen mod et stærkere selvværd er en kontinuerlig proces, der kræver tålmodighed, vedholdenhed og selvomsorg. 

Psykologerne hos Mentalt Overskud kan hjælpe dit med en skræddersyet plan for at styrke dit selvværd. Du vil både lære om årsagerne til lavt selvværd og ændre dit selvværd gradvist i løbet af terapiforløbet. Bestil tid her:

Få et personligt tilpasset terapiforløb hos os

Psykologerne hos os har hver sin metode, tilgang, erfaring og personlighed. Det er helt bevidst, fordi vi ikke tror på “one-size-fits-all” løsninger. Vi hjælper gerne med personligt match med den psykolog, som passer specifik til dine udfordringer og ønsker til forløbet. Kontakt os for en uforpligtende dialog om mulighederne.