Psykologbehandling af lavt selvværd

Viden om selvværd og guide til at forbedre det

Har du lavt selvværd? Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid? Få svar på det meste her på siden om selvværd, og få inspiration til selvhjælp. Hos Mentalt Overskud har vi en række psykologer med hver sit speciale, som står klar til at hjælpe med terapi mpålrettet at styrke selvværdet. 

infantile autisme psykolog udredning psykoedukation terapi

Hvordan får man bedre selvværd?

At øge dit selvværd handler om at arbejde med dig selv på et dybt niveau og genopbygge dit indre fundament. Det kræver tid, tålmodighed og engagement, men belønningen er en følelse af indre styrke og selvsikkerhed. 

En af de første skridt mod at forbedre selvværdet er at identificere og udfordre negative tanker og overbevisninger om dig selv. Måske har du længe haft en indre stemme, der fortæller dig, at du ikke er god nok eller ikke fortjener succes. Vores psykologer kan hjælpe dig med at vende disse negative tanker til positive og konstruktive tanker. Gennem terapeutiske samtaler og teknikker lærer du at erstatte selvbebrejdelse med selvaccept og selvkærlighed. 

Hvordan kan psykologhjælp styrke selvværdet?

Hos Mentalt Overskud tilbyder vi skræddersyet terapi og støtte til dem, der kæmper med lavt selvværd. Vores erfarne psykologer bruger en række terapeutiske metoder, der hjælper med at udforske og forstå de underliggende årsager til lavt selvværd. Gennem terapien kan vi hjælpe dig med at genopbygge dit selvværd og opnå en følelse af indre styrke.

Betydningen af lavt selvværd

Dit selvværd spiller en afgørende rolle for din trivsel. Når du har et godt selvværd, oplever du større tilfredshed med dig selv og livet generelt. Du har lettere ved at håndtere udfordringer og modgang, da du tror på dine evner og styrker.

På den anden side kan et lavt selvværd føre til negative følelser som angst, depression og manglende motivation. Du kan føle dig fanget i negative tankemønstre og tvivle på dine egne evner. Det er her vores psykologer hos Mentalt Overskud kan hjælpe dig. Vores psykologer arbejder med dig for at forstå årsagerne til dit lave selvværd og hjælper dig med at opbygge en positiv og sund selvopfattelse.

Kontakt os for en 10 min. gratis og uforpligtende telefonsamtale, som gøre dig mere afklaret. 

Tal om selvværd

Hver 5. dansker har lavt selvværd og en følelse af ikke at slå til

56% af os føler os kun gode nok, når vi har succes i alle livets forhold

33% af unge er bange for at skuffe deres forældre ved ikke at have succes nok

Op til 66% af unge kan på sociale medier føle, at deres venner og veninder har et bedre liv end dem 

Kilde: Psykiatrifonden

Få et bedre selvværd og tro mere på dig selv

At have et sundt selvbillede handler om at se dig selv i et positivt lys og anerkende dine egne værdier og styrker. Det handler ikke om at være perfekt, men om at have realistiske forventninger til dig selv og acceptere, at du er et unikt individ med dine egne kvaliteter.

Mange mennesker som har lavt selvværd er bevidste om det, men ved ikke hvordan de forbedrer det. Det er muligt at øge sit selvværd, og med støtte fra en psykolog, som kan guide dig omkring hvor du skal sætte ind, og kan give dig konkrete strategier, vil du gradvist få bedre selvværd. Du kan booke en psykologsamtale her på siden, eller skrive en mail til os. 

Typiske tegn på lavt selvværd

Her kan du se de typiske tegn på lavt selvværd

  • Du kritiserer og dømmer dig selv negativt ofte
  • Du nedgør dig selv – også for sjov
  • Fokus på dine fejl og mangler, og for lidt fokus på dine styrker
  • Tanker om at andre er bedre end dig
  • Tendens til at bebrejde dig selv
  • Svært ved at tage imod ros og komplimenter
  • Tendens til at undgå udfordringer af frygt for at fejle
  • Sensitiv overfor kritik eller manglende accept fra andre
  • Følelse af tristhed, depression, angst, skam, vrede eller værdiløshed
  • Svært ved at sætte grænser for andre
  • Tendens til at overkompensere eller please andre, for at få accept
  • Ensomhed og frygt for at blive afvist af andre, fordi du ikke føler dig god nok

Hvad er dit mål for 2025?

Skal det være i år, at du investerer i din mentale sundhed? Når du alligevel sidder med din kalender 2025 giver det god mening, at få taget hul på noget du måske længe har udskudt: din egen trivsel. Book tid lige her hos en af vores erfarne psykologer og start din personlige rejse i dag.

stresshåndtering arbejdsrelateret stress samtale erhvervspsykolog

Hvad er selvværd?

Selvværd handler om grundlæggende tro på at du er værd at elske og har værdi.

Vi kommer alle til at kritisere os selv engang imellem, men kommer du ofte til at kritisere eller dømme dig selv negativt, kan det være tegn på lavt selvværd. 

For at kunne udvikle et sundt selvværd, skal vi som mennesker føle og opleve, at vi er elsket og accepteret som vi er.

Skal du øge dit selvværd, skal du arbejde for at anerkende, acceptere og elske dig selv som du er. En vigtig del er desuden at kunne give sig selv medfølelse.

Test dit selvværd gratis online

Tag dit selvværd gratis her på siden

  • få svar på om du har tegn på lavt selvværd
  • svar på 10 spørgsmål
  • 2 minutter
  • svar med det samme
Udtalelse fra tidligere klient

"Jeg havde lavt selvværd hele mit liv, men har styrket min selvværd i terapien, og kan nu ærligt sige, at jeg accepterer og elsker mig selv, som jeg er."
kommunal sagsbehandler psykolog
Sofie

Hvordan udvikles selvværd?

Selvværd grundlægges starten af livet, men kan ændres hele livet. Af størst betydning for udviklingen af et sundt selvværd er forholdet til forældre og andre personer i de tidlige barndomsår. For at kunne udvikle et godt selvværd, kræver det at vi som børn oplever, at vi accepteres og elskes betingelsesløst af vores forældre.

Børn med sundt selvværd har en oplevelse af, at deres forældre er kærlige og elsker dem, uanset om de er glade eller vrede. Kærligheden er ikke betinget af fx at barnet opfører sig pænt og ikke larmer.

Det er også muligt at få støtte til at udvikle en robusthed omkring sit selvværd, hvis man har kærlige bedsteforældre, eller møder nogle gode, opbakkende voksne i daginstitutioner, skole, SFO mv.

Hvorfor opstår lavt selvværd?

Lavt selvværd kan stamme fra negative oplevelser i barndommen. Mobning i skolen, omsorgssvigt, fysisk eller psykisk vold fra forældre kan lede til at en person har negative grundholdninger til sig selv. Har du tidligt i livet følt dig utilstrækkelig og ikke god nok, kan du have svært ved at sortere kritiske udsagn fra, som andre kommer med – også selvom de er forkerte. Du kan føle, at det “går ind” hos dig og opfattes som sandhed.

Har du lavt selvværd, kan du have tanker såsom:

  • Jeg er ikke god nok
  • Jeg er ikke klog nok
  • Jeg kan ikke klare noget selv
  • Ingen elsker mig

Især unge kan føle at deres værd er bundet op på hvordan de ser ud i forhold til andre fx på sociale medier.

Stressende livsbegivenheder, at leve i et hjem med mange konflikter og alvorlig sygdom kan give lavt selvværd.

Hvad er er forskellen mellem selvtillid og selvværd?

At have god selvtillid er noget andet end at have stærkt selvværd. Selvtillid handler om en persons kompetencer på et givent område i deres liv. En person kan have selvtillid omkring sine egenskaber på dette område, men have lavt selvværd.

Selvtillid er mere en ydre kvalitet knyttet til dine kompetencer

Selvværd er mere en indre kvalitet knyttet til hvad du tænker og føler om dig selv og dit værd. 

ensomhed psykolog behandling terapi sygesikring danmark

God selvtillid og dårligt selvværd

Du kan godt have selvtillid og lavt selvværd, selvom det kan virke forvirrende. Det er en ret almindelig kombination, da et lavt selvværd kan få personer til at dygtiggøre sig og arbejde hårdt på at bevise deres værd. Det kan være en negativ spiral, hvor man hele tiden skal lede efter ekstern validering, for at føle sig god nok.

Gode kompetencer vs. værd at elske

At blive mere selvsikker på et område, fører ikke nødvendigvis til mere selvværd – sommetider tværtimod. Arbejder du hårdt på studiet eller jobbet, så du slider dig selv op og bliver stresset, er det muligt, at du forbedrer dine kompetencer, men det sker på bekostning af dig selv og dit fysiske og mentale sundhed. Du får ikke sat grænser for dig selv, ergo siger du inddirekte til dig selv: “du er ikke noget værd, medmindre du har succes og toppræsterer”. Der er intet i vejen med at være ambitiøs eller arbejde for at nå et mål, men det må ikke ske på bekostning af dig som person, dine behov som menneske – mad, søvn, pauser, kontakt til andre osv.

Mange mennesker tænker, at det er lettere at blive dygtige til fx deres job, så de får ros og anerkendelse. Det føles rart, og kan give en midlertidig fornemmelse af at være god nok. Desværre er denne følelse ofte hurtigt ovre, og et nyt fix skal jagtes, et nyt mål skal nås. Et umætteligt behov for at præstere kan være drevet af et lavt selvværd – sådan er virkeligheden ikke. Du er god nok som du er, bare fordi du eksisterer. Det er vi alle. 

Læs mere:

Psykologens guide til bedre selvværd

Perfektionisme