Særligt sensitiv​

Kan du identificere dig med begrebet særligt sensitiv?

Selvom det ikke er en diagnose i  nogen af vores diagnosesystemer, så kan det alligevel være du oplever, at du nemt bliver overstimuleret, har svært ved at sortere i sanseindtryk, nemt kan føle dig udmattet og overvældet. Bruger du meget energi på at ressourceberegne hvad du kan tåle, og hvor meget du kan klare, samt hvad omgivelserne forventer af dig? Det er hårdt. Vores psykologer vil gerne hjælpe dig med en forståelse af hvorfor det er sådan for dig, og tale med dig om hvordan du kan navigere i dit liv, på en måde hvor der kommer balance. Du lærer at sætte grænser, hvor det er nødvendigt, at balancere mellem kravene der stilles til dig og samtidig sørge for tid til restitution.

Vi har et roligt lokale i vores praksis, og du er mere end velkommen til at besøge os, for at se om terapisamtaler hos en psykolog er vejen frem for dig. 

Hvad vil det sige at være særlig sensitiv?

Særlig følsomhed er et personlighedstræk, der karakteriseres ved en øget sanselighed og oplevelse af verden. Særligt sensitive mennesker er ofte mere følsomme over for sanseindtryk, såsom lys, lyd, lugt, smag og berøring. De er også mere følsomme over for følelser, såsom deres egne og andres.

Særlig følsomhed er ikke en sygdom eller en lidelse. Det er blot en anden måde at opleve verden på. Særligt sensitive mennesker kan have mange styrker, såsom:

De er ofte meget kreative og empatiske.

De er gode til at se detaljer og nuancer.

De er ofte meget loyale og omsorgsfulde.

Særligt sensitive mennesker kan dog også have nogle udfordringer, såsom:

  • De kan være mere modtagelige for stress og angst.
  • De kan have svært ved at håndtere store mængder stimuli.
  • De kan være mere følsomme over for kritik og negativitet.

Hvilke symptomer har særligt sensitive?

Her er nogle af de mest almindelige symptomer på særlig følsomhed:

  • Er mere følsomme over for sanseindtryk, såsom lys, lyd, lugt, smag og berøring.
  • Er mere følsomme over for følelser, såsom deres egne og andres.
  • Er mere følsomme over for stress og angst.
  • Har svært ved at håndtere store mængder stimuli.
  • Er mere følsomme over for kritik og negativitet.
  • Er mere kreative og innovative.
  • Er mere observerende og detaljeorienterede.
  • Er mere loyale og omsorgsfulde.

Hvordan bliver man særligt sensitiv?

Der er ikke én forklaring på, hvorfor nogle mennesker er særligt sensitive. Det kan skyldes en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer.

Er særligt sensitiv en diagnose?

Nej, ikke ifølge sundhedsvæsenets diagnosesystem. Det er ikke en anerkendt diagnose, som man kan blive udredt for, eller få en pille imod. Hos vores psykologer tager vi alles udfordringer og oplevelser alvorligt, og vi mener der altid vil være gode grunde til, at du har det, som du har det. Vi tilbyder skræddersyet terapeutisk behandling med fokus på at forstå dine behov og oplevelser, forbedre dit fokus på at klare tilværelsen samtidig med du passer på dig selv.

stresshåndtering arbejdsrelateret stress samtale erhvervspsykolog

Er man født med det?

Det er sandsynligt, at særlig følsomhed er et medfødt personlighedstræk. Der er dog også en vis indflydelse fra miljøet, f.eks. opvæksten og de oplevelser, man har haft i livet.

Her er nogle gode råd til dig, der er særligt sensitiv:

Lær at håndtere stress og angst.

Lær at sætte grænser for dig selv og andre.

Lær at sige nej.

Lær at slappe af og komme ned i gear.

Lær at lytte til din krop og dine behov.

Lær at værdsætte dine styrker og kvaliteter.

Lær at finde støtte og forståelse hos andre.

Er der sammenhæng med autisme eller andre diagnoser?

Der er ikke noget entydigt svar på dette spørgsmål. Der er dog nogle lighedspunkter mellem særlig følsomhed og autisme, f.eks. en øget sanselighed og oplevelse af verden. Der er dog også nogle vigtige forskelle, f.eks. at særligt sensitive mennesker ikke har de samme sociale og kommunikative vanskeligheder som mennesker med autisme.

Hvis du tror, at du kan være særligt sensitiv, er det vigtigt at tale med din læge eller en psykolog. De kan hjælpe dig med at få en diagnose og få den hjælp, du har brug for. Os hos Mentalt Overskud tager dig hurtigt ind og i gennem de første samtaler. Klik på knappen nedenfor for at kontakte os.