Hvad er terapi?

I dag er det heldigvis blevet en helt naturlig ting at gå til psykolog. Det er ikke længere tabu at gå i terapi blandt danskere i dag. Vi er blevet bedre til at se det som er styrke, at vælge at få hjælp hos en psykolog, og det anses for at være en moden og fornuftig beslutning. Terapi er ikke længere noget, vi ser som forbeholdt for personer med alvorlige psykiske problemer, eller diagnoser.

Psykologbehandling har dokumenteret effekt, og det har de fleste danskere læst sig til, og de opsøger os med forskelligartede udfordringer i forbindelse med alt fra arbejdsrelateret stress, problemer i familien, eller for at få mere selvindsigt til at kunne ændre destruktive mønstre de kender godt, men har svært ved selv at lave om på.

Her på siden kan du læse mere om hvordan terapi hos en professionel psykolog kan være det første skridt til at opnå et mere afbalanceret liv. Hos Mentalt Overskud kan du finde psykologer med hver sit speciale, så du får den rette hjælp.

Hvad går terapi ud på?

Terapi er en række samtaler mellem dig og en psykolog. Det kan være et par samtaler til flere år. Frekvens og varighed af forløbet er individuelt. I dialogen med psykologen aftales hvad der er behov for – terapi skal hjælpe, og ændre den måde du har det på. Det kan ske efter 3 samtaler, men det kan også tage nogle år. Det er op til dig hvor meget, og hvor længe du vil arbejde med dig selv.

Har du det psykisk dårligt fx på grund af nervøsitet, tristhed, stress eller har været ude for noget belastende i dit liv såsom svigt, sygdom, skilsmisse, kan du få brug for professionel hjælp i form af terapi. Der kan være mange årsager til at opsøge en psykolog. Du behøver ikke have det fulde overblik selv inden du tager kontakt til en psykolog.

Hvad kan jeg tale med en psykolog om?

Du kan tale med en psykolog om de ting, der er svære i dit liv. Det kan være problemer indenfor familieliv, parforhold, forældre, søskende, børn, opdragelse, almen trivsel, humør, søvn, job, karriere, venskaber mv. Inden opstart i terapi er det normalt at være spændt og endda nervøs, fordi du skal tale med en fremmed om dine problemer. Det er vi psykologer helt vant til, og vi ved folk føler si lettede, når først der er taget lidt hul på tingene. Fordi vi har mange års erfaring indenfor menneskelig adfærd og psyke, kan det du siger nok ikke overraske os. Vi har hørt det meste, så uanset hvor bekymret eller pinligt du kan føle det er, er vi helt nede på jorden og kender de fleste problemstillinger godt.

Nogen går til psykolog i årevis, mens andre nøjes med 1-2 samtaler. Vi anbefaler at du i forbindelse med eller efter den første samtale vurderer om du vil starte i et samtaleforløb. I starten er det bedst at mødes lidt hyppigere, indtil vi har lært hinanden at kende. Det kan være en gang om ugen eller hver 14. dag for eksempel.

Hvad kan vores psykologer hjælpe med?

Kort efter du er startet i et samtaleforløb, vil du ofte en lettelse over, at nu er du i gang med at hjælpe dig selv, give dig selv noget omsorg, prioritere at få dit eget mentale overskud igen. Afhængig af dine udfordringer, kan det tage kortere eller længere tid at komme ovenpå igen. Det er vores erfaring, at hvis du henvender dig med almenpsykologiske udfordringer som stress, angst, let depression eller lign., vil du allerede indenfor kort tid mærke, at dine symptomer mindskes. Måske begynder du at sove lidt bedre, græde mindre, blive mere udadvendt osv. Processen går ofte hurtigere end hvis du selv skulle cope med din situation.

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Forstå behovet for terapi

Livet kan være udfordrende og føre til følelser af overvældelse, angst eller depression. At erkende behovet for professionel støtte er et vigtigt skridt. Terapi giver et trygt rum, hvor du kan udforske dine følelser, forstå deres baggrund og udvikle mestringsstrategier. Det handler ikke kun om at løse problemer, men også om personlig udvikling og selvindsigt.

Typer af terapi i København

Mentalt Overskud psykologpraksis ligger lidt udenfor København. Vi tilbyder en bred vifte af terapeutiske tjenester, der er skræddersyet til individuelle behov.

Individuel terapi: En-til-en-samtaler fokuseret på personlige problemer som angst, depression, stress og selvværd. Disse sessioner giver et fortroligt miljø til at arbejde med dine udfordringer og finde løsninger 

Familieterapi: Behandler familiære relationer og kommunikationsproblemer. Det er nyttigt for familier, der oplever konflikter eller ønsker at forbedre deres indbyrdes forhold 

Gruppeterapi: Består af sessioner med personer, der har lignende udfordringer, og giver en følelse af fællesskab og støtte. Det er effektivt for f.eks. afhængighed, sorg eller social angst 

Parterapi: Hjælper par med at håndtere forholdsproblemer, forbedre kommunikationen og styrke deres relation 

Terapi til børn og unge: Tilpasset yngre individer med problemer som adfærdsproblemer, akademisk stress eller følelsesmæssige vanskeligheder 

Gratis rådgivende samtale

Ring eller skriv en mail til os, hvis du ønsker hjælp til at vælge den bedste psykolog til dig, eller få svar på spørgsmål om terapi eller udredning hos os.

Psykologsekretær gratis rådgivning om psykologhjælp

Tal med vores søde psykologsekretær

Specialiserede terapeutiske metoder

Terapeuter hos Mentalt Overskud er alle universitetsuddannede psykologer og anvender forskellige metoder for at imødekomme specifikke behov:

Kognitiv Adfærdsterapi (KAT): Fokuserer på at identificere og ændre negative tankemønstre og adfærd. Effektiv mod angst, depression og fobier 

Psykodynamisk terapi: Udforsker underbevidste motiver og tidlige oplevelser for at forstå nuværende adfærd 

Narrativ Systemisk terapi: Hjælper med at adskille individet fra problemet ved at omforme personlige fortællinger og styrke relationelle forståelser 

ISTDP (Intensiv Dynamisk Korttidsterapi): En fokuseret metode, der hurtigt hjælper med at bearbejde underliggende følelsesmæssige konflikter for at reducere angst og psykologiske symptomer

ACT (Acceptance and Commitment Therapy): En metode, der hjælper med at acceptere svære følelser og fokusere på værdibaserede handlinger for at skabe et meningsfuldt liv.

CFT (Compassion Focused Therapy): En terapi, der arbejder med at udvikle selv-medfølelse for at reducere skam og selvkritik, ofte ved at forstå hjernens følelsesmæssige reguleringssystemer 

Metakognitiv terapi: Fokuserer på at ændre uhensigtsmæssige tankemønstre ved at reducere overtænkning og bekymringer, fremfor at ændre indholdet af tankerne 

Sådan vælger du den rette terapeut

Valget af terapeut kan have stor indflydelse på din terapierfaring. Her er nogle faktorer at overveje:

Kvalifikationer og erfaring: Sørg for, at terapeuten har erfaring med det emne du søger hjælp til.

Terapeutisk metode: Nogle mennesker foretrækker en bestemt type terapi, så det er vigtigt at forstå terapeutens tilgang.

Personlig kemi: Det er afgørende at føle sig tryg og forstået af din terapeut for at fremme en åben og ærlig dialog. Hos os tilbyder vi skift af psykolog, hvis kemien alligevel ikke passer. 

Sådan får du adgang til terapi i København

Der er mange muligheder for at få adgang til terapi i København: 

Privat praksis: Mange autoriserede terapeuter driver private klinikker med forskellige ydelser indenfor terapi. Få tid hos en af vores psykologer allerede denne uge, vi har mange psykologer og derfor ofte kort eller ingen ventetid. 

Via egen læge og det offentlige sundhedssystem: Egen læge kan rådgive omkring muligheder for at få en henvisning til terapi. Det skal være hos en psykolog med henvisning, og der er en del måneders ventetid. Her for man typisk et lille tilskud til behandlingen. Vi har ikke ydernummer hos os, og du kan ikke bruge en henvisning, men tilgengæld kan du få en hurtig tid. 

Online terapi: Virtuelle sessioner giver fleksibilitet og tilgængelighed, især for dem med en travl hverdag, bor i udlandet eller har fysiske eller psykiske handicaps. Vi anvender en krypteret, GDPR godkendt APP for fuld fortrolighed. 

FAQ ofte stillede spørgsmål

Hvad koster en terapisession i København?

Prisen for en session varierer, men ligger typisk mellem 1.200 og 1.400 DKK, afhængigt af terapeutens kvalifikationer og terapiformen.

Dækker den danske sygesikring terapi?

Noget terapi er dækket, hvis du er medlem af Sygeforsikring Danmark eller har en sundhedsforsikring. Tjek med din sundhedsforsikring for at få præcise detaljer. 

Hvor lang tid varer en typisk terapisession?

En standard session varer normalt mellem 50 og 60 minutter, afhængigt af terapeuten og terapiformen.

Tilbydes terapi på andre sprog end dansk?

Ja, mange terapeuter i København tilbyder terapi på engelsk og andre sprog. Vi tilbyder terapi på russisk og persisk. Det er bedst at spørge direkte for at sikre, at sproget passer dig.

Er online terapi lige så effektiv som fysiske sessioner?

Forskning viser, at online terapi kan være lige så effektiv som fysiske møder, især ved angst og depression. Effekten afhænger dog af præferencer og problemets art.