Facts og viden om depression

Her kan du læse en masse om depression og hos Mentalt Overskud kan du få terapi der omhandler håndtering af depression symptomer og vores erfarne psykologer tilbyder udredning for depression og andre tilstande. Du kan booke en tid til opstart af samtaleterapi eller kontakte psykologerne, hvis du har spørgsmål. 

AuDHD autisme ADHD ADD diagnose

Tips til forebyggelse af depression

Vi ved at der er noget du kan gøre for at forebygge depression, men det mest optimale er, at du får din egen skræddersyede plan hos en psykolog. Det kan være en svær kamp at kæmpe, hvis depressionen allerede har lidt fat i dig, at gøre alt muligt selv. Her er dog nogle råd til forebyggelse af depression:

  • Tilbring tid i naturen – vi ved at natur har en beroligende effekt på vores nervesystem
  • Undgå stress – sig fra, bed om hjælp, skru ned for ambitionerne
  • Dyrk motion – 2 gange 20 min. pr uge eller mere kan reducere stresshormoner i kroppen, og udløse lykkehormoner
  • Fortæl andre hvordan du har det – du skal åbne dig op og fortælle andre hvordan du har det
  • Søg hjælp tidligt – selvom du er i tvivl om du har behov, så hellere en gang for meget end en gang for lidt. Det kan have stor betydning i forhold til hvor hurtigt du kan få det fint igen

Få håbet og glæden tilbage

Depressionsterapi er en afgørende ressource for dem, der ønsker at finde håb og helbredelse gennem effektive metoder. Uanset om du vælger kognitiv adfærdsterapi, mindfulness-baseret terapi eller psykodynamisk terapi, er det vigtigt at huske, at du ikke er alene i din kamp mod depression.

Hos Mentalt Overskud er vi dedikerede til at støtte dig på din rejse mod mental sundhed og trivsel. Vi tilbyder ikke kun information og ressourcer om depression terapi, men også professionel hjælp fra erfarne psykologer. Uanset hvor mørkt det kan synes lige nu, er der altid håb om en bedre fremtid.

Tag det første skridt mod helbredelse i dag ved at kontakte os. Vi er her for at hjælpe dig med at genoprette dit mentale overskud og finde glæden i liv.

mental sundhed psykolog terapi trivsel WHO

Hvordan behandles depression?

Der er flere måde at behandle depression på. Forskning viser, at terapi har dokumenteret effekt på depression. Søger du hjælp hos en psykolog, kan det være første skridt i den rigtige retning til at få det bedre. Undgå de lange ventetider hos psykologer, og kontakt os i dag, og få tid til en samtale indenfor kort tid – ofte samme uge.

psykolog ADHD-test

Årsager til depression?

Der kan være mange årsager til depression, og du vil i samtaler med en psykolog få en forståelse for hvorfor du har fået en depression. Vi ved at de faktorer, der kan spille ind, når man er deprimeret kan være:

  • Biologiske faktorer – arvelighed, og hjernens kemi
  • Hormoner – kan have en betydning for depression
  • Stress og overbelastning – kan resultere i depression
  • Psykiatrisk diagnose – autisme, ADHD, personlighedsforstyrrelse, skizofreni er et udpluk af de psykiatriske diagnoser, hvor depression samtidig kan forekomme

Hvordan virker terapi på depression?

Depression kan være en stor belastning, især hvis du føler, at du er alene i det. At få terapi kan være et stort skridt frem mod at få det bedre – og kan hjælpe dig med at finde værktøjer til at tackle svære tanker og følelser.

Online terapi har vist sig at hjælpe med symptomlindring, og det gør det muligt at få professionel psykologisk støtte fra din egen stue.

Sammen med en professionel terapeut kan du udforske og arbejde med dine tanker og følelser for at forbedre din mentale helbred. Det gør det muligt for dig at føle dig støttet og hørt, da du navigerer livsudfordringer uden at gå på kompromis med dit privatliv. Så hvis du leder efter hjælp til at tackle depression, skal du overveje at booke en session med en af vores kvalificerede terapeuter.

Vi er der for dig, så du ikke behøver at føle dig alene

Få psykologhjælp mod depression

Det kan være svært at vurdere om man har brug for psykologhjælp, og mange får overtalt sig selv om og om igen om at “det hele nok skal gå væk af sig selv”. Det er forståeligt at depressive symptomer er noget man har lyst til at ignorere, og håbe det går over snart. Desværre kan denne strategi have modsat effekt. De dårlige tanker og tristheden vil fylde mere, hvis du prøver at ignorere den. Der er en årsag til at du føler som du gør, og det skal tages alvorligt.

Depression kan være forklædt som vrede

En ting er sikkert – dine omgivelser kan mærke, at noget ikke er som det plejer. Mange mennesker med depression prøver at skjule hvordan de har det, men det lykkes sjældent særligt godt. Du kan være i en situation, hvor dine ressourcer slipper op, og du kommer til at skuffe andres forventninger, hvis du er nød til at sige fra – endda til vigtige ting. Dine nærmeste kan mærke der er noget galt, men de kan komme til at misforstå situationen, hvis de ikke kender til dybereliggende årsag til at du skuffer dem. Det kan føre til endnu flere selvbebrejdelser og skyldfølelse, og isolere dig endnu mere fra venner og familie. Det kan også være du får kortere og kortere lunte, råber eller får temperamentsudbrud, så dine pårørende bliver forskrækkede eller vrede på dig. Det er en af de mest smertelige ting ved depression, at det kan vise sig i form af vrede. Og når du faktisk har allermest brug for omsorg og støtte, trækker folk sig fra dig, eller du trækker dig fra dem, for at passe på dem. Det kræver ofte professionel hjælp at få det bedre, og kan du ikke tage skridtet for dig selv, kan det være motivation i sig selv at gøre det for din familie.

Få redskaber og strategier til at håndtere depression

Psykoterapi kan hjælpe med give strategier og redskaber til at håndtere depressionssymptomerne. Især er det vigtigt at skabe balance i dagen, og lære sine behov og grænser at kende, for ikke at føle sig overbelastet og stresset.

Det kan være en stor lettelse, at kunne tale frit om sine vanskeligheder hos en psykolog med viden om psykiske forstyrrelser. I terapien kan vi tage hul på tanker og følelser, temaer og bekymringer, så du ikke skal gå med det alene. Mange kan få en følelse af at de er “svage” eller bare skal tage sig sammen. Sådan er det ikke. Det er modigt at bede om hjælp, for det indebærer, at du ser problemerne i øjnene og tager ansvar for dit mentale helbred.

Terapien vil fokusere på hvorfor du har fået en depression, udløsende og/eller vedligeholdende faktorer, som har betydning for at du har fået depressionssymptomer. Der vil også bliver sat fokus på, hvordan du kommer ud af din depression med brugbare strategier, som passer til dit niveau, så det bliver overkommeligt, selv hvis du ikke har ret meget overskud.

Depression hos børn og unge

De mest hyppige tegn og symptomer på depression blandt børn og unge er de samme som hos voksne, men der kan være nogle forskelle.

  • Hos yngre børn kan symptomer på depression vise sig ved at barnet virker trist, mere irritabelt, klæbende, har ondt allevegne, nægter at gå i skole, eller at barnet taber sig i vægt.
  • Hos teenagere kan symptomer vise sig som tristhed, kort lunte, den unge kan virke meget negativ eller føle sig værdiløs. Der kan også være følelser af vrede, at føle sig misforstået og være meget sensitiv. Den unge kan begynde at drikke eller ryge hash, for at dulme de svære tanker og følelser. Der kan være en adfærd med at spise eller sove for meget. Den unge kan miste interessen for sociale aktiviteter, fritidsaktiviteter, skole og have tendens til at isolere sig selv. Sommetider kan den unge også være selvskadende.
Vi har psykologer med speciale i depression hos børn og unge, kontakt os for en dialog om hvad dit barn kunne have brug for.

Øget risiko for depression

Depression forekommer oftest i 20’erne og 30’erne, men kan komme nårsomhelst i livet. Flere kvinder diagnosticeres med, men det kan skyldes, at flere kvinder søger hjælp end mænd.

Vi har identificeret faktorer, som øger risikoen for at få en depression. De inkluderer:

  • Langvarig stress kan udløse depression
  • Traumatiske begivenheder, omsorgssvigt, psykisk/fysisk vold
  • Misbrug af alkohol og stoffer
  • Alvorlig sygdom som kræft, hjertelidelse, kroniske smerter
  • Særlige personlighedstræk såsom lavt selvværd, at være afhængig af andre, selvkritisk eller pessimistisk

Er du bekymret for dit eget eller en andens liv?

Så skal du ikke tvivle, men handle. Er det akut, skal du ringe 112 og beskrive situationen til den fagperson, som du kommer i kontakt med. Er du i tvivl om hvordan du hjælper dig selv eller en af dine nærmeste med depression bedst, kan du ringe til Livslinien på tlf. 70 201 201 – læs mere på Livsliniens hjemmeside.

Hvis du er et barn eller en ung, som er bekymret for en ven eller veninde, der har det svært, skal du sige det til en voksen, som du har tillid til. Det kan være en forælder, lærer, familiemedlem. Selvom du har lovet vedkommende ikke at sige noget videre, skal du i dette tilfælde gøre det alligevel. Hvis du siger det til en voksen, er der bedre chancer for din ven/veninde får hjælp, og du skal ikke bære det ansvar alene.