Hvad er terapi?

Terapi er en række samtaler mellem dig og en psykolog. Det kan være et par samtaler til flere år. Frekvens og varighed af forløbet er individuelt. I dialogen med psykologen aftales hvad der er behov for – terapi skal hjælpe, og ændre den måde du har det på. Det kan ske efter 3 samtaler, men det kan også tage nogle år. Det er op til dig hvor meget, og hvor længe du vil arbejde med dig selv.

Har du det psykisk dårligt fx på grund af nervøsitet, tristhed, stress eller har været ude for noget belastende i dit liv såsom svigt, sygdom, skilsmisse, kan du få brug for professionel hjælp i form af terapi. Der kan være mange årsager til at opsøge en psykolog. Du behøver ikke have det fulde overblik selv inden du tager kontakt til en psykolog.

Hvad kan jeg tale med en psykolog om?

Du kan tale med en psykolog om de ting, der er svære i dit liv. Det kan være problemer indenfor familieliv, parforhold, forældre, søskende, børn, opdragelse, almen trivsel, humør, søvn, job, karriere, venskaber mv. Inden opstart i terapi er det normalt at være spændt og endda nervøs, fordi du skal tale med en fremmed om dine problemer. Det er vi psykologer helt vant til, og vi ved folk føler si lettede, når først der er taget lidt hul på tingene. Fordi vi har mange års erfaring indenfor menneskelig adfærd og psyke, kan det du siger nok ikke overraske os. Vi har hørt det meste, så uanset hvor bekymret eller pinligt du kan føle det er, er vi helt nede på jorden og kender de fleste problemstillinger godt.

Det er ikke sikkert vi er specialiserede indenfor visse områder du måtte bringe op, men det skal vi nok tale med dig om, og hjælpe dig med at overveje, om du evt. skal finde hjælp et andet sted omkring netop det tema.

Nogen går til psykolog i årevis, mens andre nøjes med 1-2 samtaler. Vi anbefaler at du i forbindelse med eller efter den første samtale vurderer om du vil starte i et samtaleforløb. I starten er det bedst at mødes lidt hyppigere, indtil vi har lært hinanden at kende. Det kan være en gang om ugen eller hver 14. dag for eksempel.

Hvad kan vores psykologer hjælpe med?

Kort efter du er startet i et samtaleforløb, vil du ofte en lettelse over, at nu er du i gang med at hjælpe dig selv, give dig selv noget omsorg, prioritere at få dit eget mentale overskud igen. Afhængig af dine udfordringer, kan det tage kortere eller længere tid at komme ovenpå igen. Det er vores erfaring, at hvis du henvender dig med almenpsykologiske udfordringer som stress, angst, let depression eller lign., vil du allerede indenfor kort tid mærke, at dine symptomer mindskes. Måske begynder du at sove lidt bedre, græde mindre, blive mere udadvendt osv. Processen går ofte hurtigere end hvis du selv skulle cope med din situation.

mental sundhed råd hjælp behandling terapi psykolog
cft terapi psykolog angst stress depression følelser

Har jeg brug for terapi?

Hvorfor er jeg ked af det hele tiden?
Hvorfor er jeg så ulykkelig?
Hvorfor er jeg ked af det når jeg er alene?
Hvorfor er jeg blevet følelseskold?
Hvorfor er jeg træt af livet?

Hvis du ikke er den bedste udgave af dig selv, og mangler mentalt overskud, behøver du ikke tøve med at henvende dig til en psykolog. En psykolog tager ansvaret for, at vi finder ud af det sammen – både hvad årsagerne til din mistrivsel er, men også hvordan du får det godt igen. Desuden kan den indsigt og de strategier du opnår viden omkring hos psykologen være med til at forebygge tilbagefald og mistrivsel i fremtiden.

Hvad kan jeg få ud af terapi?

Du får et fortroligt rum, hvor alle tanker, følelser og reaktionsmønstre kan få plads. Du oplever en person lytter til dig, sætter sig ind i din situation, prøver at forstå de udfordringer du har og er der for dig, uanset hvordan du har det, når du sidder i samtalen.

Terapi er et samarbejde

Vi er dine personlige guides, men du er ekspert i dit eget liv

Når vores klienter igen og igen siger, at de slet ikke havde tænkt på tingene på den måde, eller de ikke vidste de havde det sådan, eller de finder nye veje ud af deres mistrivsel, er de meget taknemmelige. Vi fortæller dem altid det samme: det var dig selv, der gjorde det, du fandt selv frem til det.

Bedre mental sundhed

På en måde kan man sige at mennesker har et landkort over deres psyke og liv. De er faret vild, og vi psykologer hjælper dem med at komme på sporet igen og sikkert hjem. Vi psykologer kan ikke se det landkort, og det kan klienterne måske heller ikke i begyndelsen. I løbet af samtaleforløbet bliver det mere og mere tydeligt for klienterne, hvordan de kommer hen til de godt steder der giver mentalt overskud, og hvilke steder som skader og ender i blindgyder. Vi får en fælles forståelse af de mønstre og forkerte veje du måske bliver ved med at havne i, og på den måde bliver det muligt at lave det om, og finde de helt rigtige ruter for dig i dit liv.

 

Læs om terapi til børn og unge.

Behandling af psykiske problemer.