4.0

psykolog five star trustpilot 5

Går du rundt med en indre stemme, der hele tiden kritiserer dig?

De fleste af os oplever det i varierende grad. Men det kan være du er en af dem, der oplever det så ofte, at det gør det svært at koncentrere sig om noget som helst. Derudover kan mange selvkritiske tanker påvirke humøret i løbet af en dag, hvilket også gør det svært at finde lysten til at gøre de ting, der er meningsfulde for dig – de ting, som netop ville kunne løfte dit humør igen.

”Hvorfor er jeg ikke god nok? Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen? Hvorfor er jeg så umulig hele tiden? Hvorfor er det her så svært for mig, men så let for alle andre?”

Første skridt til at få gjort noget ved sine selvkritiske tanker, er at identificere dem, når de kommer. Det kan også være en god ide, at skrive dem ned – I hvert fald i starten, når du øver dig på at identificere dem. Tit fylder de mindre og virker mindre faretruende, når der er sat ord på dem.

Øv dig i at tage afstand til tankerne

I takt med at du bliver bedre til at identificere dine tanker, vil du opleve at det også blive lettere at adskille dig selv, den du er, fra det tankerne siger om dig. Det at have en selvkritisk tanke, betyder ikke at der er en større chance for, at det tanken siger, er rigtigt. Det betyder blot at du er en person, der har for vane at være selvkritisk. Og det er en vane du kan ændre, ligesom alle andre vaner.

Læg mærke til hvad du er opmærksom på

Hvad sker der, hvis du sidder og ikke laver noget, fordi du er lammet af selvkritiske tanker, og telefonen så ringer? Du holder op med at være lammet, tager telefonen og taler med vedkommende. Der sker det at noget andet end de selvkritiske tanker tog opmærksomheden. Det skift i opmærksomheden er noget du kan lære selv at styre. Prøv at læg mærke til hvad det er der tager opmærksomheden, når du er i dårligt humør. Hvis det er de selvkritiske tanker, så prøv blidt at vende opmærksomheden hen på noget andet.

 Opsøg psykolog, hvis det bliver for meget

Hvis du kan mærke at det her er noget der holder dig tilbage fra at leve livet, som du gerne vil leve det, eller hvis det er nået et punkt, hvor det ikke er til at holde ud, så har du brug for at kontakte en psykolog. Rigtig mange oplever at terapi kan være enormt gavnligt, når man har mange selvkritiske tanker. Hos Mentalt Overskud ser vi rigtig tit mennesker, der har mange selvkritiske tanker, og det er noget vi har stor erfaring med at behandle.