psykolog PTSD

Tics

Hvad er tics?

Tics er kendetegnet ved at være en række symptomer – bevægelser eller lyde, som en person laver ufrivilligt. Personen har ikke kontrol over sin adfærd, og det kan være meget svært at indgå i sociale fællesskaber for en person med tics. Tics forekommer pludseligt, og kan være både smertefuldt mentalt og fysisk at leve med.

Hos en psykolog kan du få redskaber og viden om tics, og hjælp til at håndtere situationen, så du kan forbedre din livskvalitet.

Kontakt os for en gratis, uforpligtende 10 min. telefonsamtale om situationen, og hør om terapi er noget for dig.

Fakta om tics

Motoriske tics

Der findes to typer af motoriske tics: simple og komplekse. Motoriske tics henviser til de ukontrollerbare fysiek bevægelser en persone med tics kan have. Simple motoriske tics kan ligne almindelige bevægelser såsom ryk med en skulder, kast med hovedet eller øjenbevægelser. Komplekse motoriske tics kan være mere udtalte og “større” som fx løb, fagter med armene eller spytten.

tics

Verbale tics

Der findes to typer verbale eller vokale tics. Simple vokale tics kan være at rømme sig meget, pifte, fløjte eller skrig. Komplekse vokale tics kan være ord eller sætninger, som ytres en eller gentagne gange. Ofte er de generende fordi de kan være provokerende eller imitere hvad andre siger.

Prætic fornemmelse

Prætic fornemmelse henviser til den kropslige følelse en person med tics mærker lige inden et tic. Det kan være et følelse af spændig eller pres et sted i kroppen, og forsvinder lige efter et tic er udtrykt.

 

Kilde: Sundhed.dk og Lægehåndbogen

Anbefaling - dokumentar om Lewis Capaldi "How Im feeling now"

På Netflix kan du se en dokumentar om sangeren Lewis Capaldi, som får diagnosen tourette. I dokumentaren kan du se hvordan hans tics kommer til udtryk, og høre om hvordan han oplever de, og håndterer dem. Se her: Netflix

Hvorfor får jeg tics?

Mange børn får på et tidspunkt i løbet af deres opvækst vokale og eller motoriske tics. De fleste vokser fra deres tics i løbet af ungdomsårene, og mellem 80-90% har ikke længere tics, når de er fyldt 18 år.

Tics har en biologisk baggrund, og kan påvises ved at scanne hjernen. Vi ved i dag, at tics skyldes en ubalance i hjernen. Dog kan tics forværres, hvis man føler sig presset eller stresset.

Der kan være flere faktorer der spiller ind, når en person har tics. Det kan være arvelighed, fødselskomplikationer.

Tics ses ofte i sammenhæng med Tourette eller andre neurologiske lidelser. Ved Tourette har man en kombination af motoriske og vokale tics. Vi ved at der også kan være det man kalder “co-morbiditet” i forhold til ADHD, ADD, OCD mv., som betyder at vi ofte ser disse udfordringer sammen med tics og Tourette.

Kilde: Netdoktor.dk

Kan man komme af med tics?

Tics har forskellig varighed, intensitet og udtryk. Oplever du at de tics du har forstyrrer eller generer dig i forhold til din livsudfoldelse, eller er du pårørende til en person med tics, som du er bekymret for, vil vi opfordre dig til at søge hjælp. 

Er dine tics meget generende for dig, kan du udvikle angst, stress eller depression som følge af at leve med tics. Derfor er det vigtigt at undersøge om der kan være noget at gøre for at behandle tilstanden.

psykolog

Fakta om tics

25-50% af personer med kroniske tics har også OCD

50-90% af personer med tics har samtidig ADHD

9-11% af personer med autisme eller gennemgribende udviklingsforstyrrelse har samtidig tics

Behandling af tics

Vi ved at psykoedukation – det vil sige at modtage viden om tilstanden kan være med til at bedre situationen. Det kan være en stor lettelse at forstå hvad der foregår og hvordan det kan håndteres. At få information om hvordan omgivelser eller pårørende skal håndtere situationerne på bedst mulige måde, kan give ro på hverdagen. Det vil være individuelt hvad der virker, så derfor anbefales det, at der laves et skræddersyet forløb med fokus på individets liv og oplevelse samt type af tics.

Hos en psykolog kan du også lære at blokere tics, og håndtere tics på nye måder. En effektiv måde at arbejde med tics på i terapien er at få kortlagt underliggende årsager til at tics’ene opstår, få viden om tics generelt, få talt om hvad der gør dem værre – og ikke mindst hvad der hjælper. Selvom du ikke har svarene på disse spørgsmål, kan en udeforstående, professionel psykolog hjælpe med at gennemskue mulige mønstre eller triggers, og se tingene på nye måder. Kognitiv adfærdsterapi, meditation og andre øvelser kan have en tydelig effekt. Kontakt os for at høre om mulighederne.

Hvorfor skal du vælge en psykolog hos os?

Psykolog pshykolog

I tvivl om du har brug for psykologhjælp? Få 10 min. gratis, afklarende samtale omfor at afdække dit behov for psykologhjælp og lægge en plan.

Psykologerne tilpasser terapien til dig. – Vi har ikke en “one size fits all”. Forskning viser, at det er relationen mellem dig og din psykolog, der har størst betydning for om terapien har effekt.

Vi hjælper dig med at finde den rette psykolog, som passer til de udfordringer du har. Terapoí skal tilpasses dig, for at have størst effekt.

God kemi med din psykolog er central. Derfor kan du skifte psykolog hos os, så du kan føle dig tryg og taler med en psykolog, som du har tilllid til.

psykolog