Stjæler de digitale medier nærværet?

Spørgsmålet om hvor meget tid der skal bruges på digitale medier fylder hos forældre til børn og især unge. Mediekulturen i familier sviger enormt. Nogle familier har bandlyst brugen af medier og ejer ikke tv eller Ipads. Andre har en fri tilgang, hvor alle må bruge digitale medier, når de har lyst. Der er ikke én opskrift, så det er svært for mange at navigere i.

 

Ideer til at håndtere brugen af elektroniske medier

  1. Vær opmærksom på dit eget forbrug af elektroniske medier og dermed dit nærvær og ansvar
  2. Find på sjove aktiviteter om samvær i stedet for at forbyde brugen af digitale medier
  3. Lav fællesskabsaktiviteter, hvor hele familien kan bruge de digitale medier, så I er sammen om det. Fx et spil som kan spilles af flere eller se nogle videoklip sammen

Man skal turde tage konflikten om brug af digitale medier med sit barn også de unge. Vær ikke bange for at kræve der skal slukkes, og forklar samtidig at du synes det er vigtigt, at I bruger noget tid sammen. Det er vigtigt at I er sammen som familie, og du vil gerne høre lidt mere om hvordan det går med fx venner, skole, fritidsaktiviteter. Hold ud og acceptér at den unge kan reagere med negative følelser. Den unge skal nok komme til dig, hvis du giver plads og rum – tilbyd samvær og vent tålmodigt.