Artikel skrevet til Virum-Sorgenfri avisen, 1. maj 2019 (7. nummer – 2. årgang, side 12)

Hvorfor bliver jeg angst?

Det er et spørgsmål jeg ofte hører, når jeg har personer i terapi. Det første jeg som regel fortæller dem er, at angst er en naturlig reaktion på en oplevet fare. Angsten sikrer, at vi reagerer hurtigt og instinktivt og fx forsvarer os i kamp eller flygter, når vi føler os truede. Kroppen skelner ikke mellem reel fare – fx hvis et farligt dyr angriber os – og det man betegner som ”oplevet” fare som fx et angstanfald, der føles som om det kommer ud af den blå luft.

Det der som regel sker er, at personer med angst reagerer på begivenheder eller i situation, som ikke almindeligvis udløser angst. Det vil sige at den naturlige angstreaktion er ude af proportion med den reelle fare.

Ofte har angst både et kropsligt og psykisk udtryk. De kropslige symptomer kan være fx hjertebanken, sveden, trykken for brystet, rysten og søvnproblemer. De psykiske symptomer kan have et forskelligt udtryk og intensitet. Det kan være bekymring, uro, tankemylder eller pludselige panikanfald. Mennesker med angst-tilstande kan ofte godt rationelt forstå, at deres frygt er overdrevet, men alligevel være ude af stand til at bekæmpe den.

Flere større nordiske undersøgelser viser, at mellem 12-20% af befolkningen i løbet af et år har en angst-tilstand

(Sundhedsstyrelsen, 2007)

Terapi – hvordan foregår det?

Du kan få det bedre. Der er nogle ting du selv kan gøre, og hvis det føles uoverskueligt, kan terapi hjælpe. I terapien vil jeg lytte til din situation, og sammen med dig forsøge at få overblik hvad din angst skyldes, og hvordan du igen får kontrollen tilbage. I den proces er det relevant at kigge på nedenstående illustration. Den viser hvorfor angst kan være svær at komme ud af, fordi den bliver selvforstærkende og overtager kontrollen.

Angstens onde cirkel

 

Hvad kan hjælpe på angst?
  • Træn dig selv i at trække vejret roligt og sørg for at få luft helt ned i maven
  • Forestil dig et rødt og hvidt ”STOP” skilt, og prøv at visualisér det foran dig selv, når du kan mærke angsten kommer. Du kan også visualisere noget dejligt som en strand og solskin
  • Prøv at fokusere på den situation du er i nu og her. Kig dig omkring, stop op og se på dine omgivelser. Mind dig selv om at situationen ikke er farlig
  • Tal med andre om angsten – det kan være en ven, familie eller en psykolog
  • Spis sundt og varieret og undgå for meget koffein, alkohol og sukker, da det kan trigge angst
  • Dyrk motion 30 min. hver dag. Det reducerer stresshormonerne i hjernen og din krop udskiller lykkehormoner – motion er den bedste kur mod angst og depression!
  • Pas på dig selv. Giv dig selv pauser i løbet af en dag.
  • Få tilstrækkeligt med søvn
  • Undgå at isolere dig. Prøv at distrahere dig med aktiviteter og socialt samvær

Søg professionel hjælp fx i form af psykologsamtaler.