Psykolog lyngby

Gaming afhængighed

Er jeg afhængig af gaming?

Definition af gaming afhængighed ifølge WHO

 • Gaming et mønster af gaming adfærd kaldet “digital-gaming” eller “video-gaming”. Kendetegnet ved:
 1. Nedsat kontrol over gaming adfærd (fx starttidspunkt, frekvens, intensitet, varighed, slukketid og kontekst)
 2. Nedprioritering af gaming frem for andre aktiviteter
 3. Gaming prioriteres over andre interesser og daglige aktiviteter
 • Der bruges mere og mere tid på gaming, trods negative konsekvenser (fx familie konflikter grundet gaming eller negativ indvirkning på skole eller sundhed)
 • For at få diagnosen gamingafhængighed, skal adfærden have stor negativ indvirkning på privatlivet, socialt, familielivet uddannelsesmæssig eller jobmæssig kontekst i mere end 12 måneder

(Kilde: WHO ICD-11)

Symptomer på gaming afhængighed

Herunder er nogle tegn du skal være opmærksom på, når du skal afgøre om der er behov for at ændre vaner, eller om du kunne få brug for hjælp til at balance gamingforbrug i dit liv.

Vi kan hjælpe dig med at vurdere sværhedsgraden af gaming afhængighed samt give dig brugbare redskaber og strategier til at ændre vanerne.

Psykisk afhængighed

 1. Dine tanker og opmærksomhed er rettet mod gaming
 2. Du vil bruge mere og mere tid og flere kræfter på at game
 3. Du kan få en “craving”, så du decideret trænger til at game

Fysiske og adfærdsmæssige tegn på gaming afhængighed

 1. koncentrationsbesvær
 2. Humørsvingninger fx vredesudbrud
 3. Søvnforstyrrelser
 4. Tab af interesse for familie og venner
 5. Nedsat egenomsorg
 6. Forsømmelse af daglige pligter
 7. Fravær fra job eller skole

Årsager til gaming afhængighed

Der kan være mange grunde til, at gaming er kommet til at fylde for meget i livet. Gaming kan være en flugt fra et presset eller stresset liv med uopnåelige krav. Gaming afhængighed kan komme snigende fordi du simpelthen vænner dig til at bruge mere og mere tid på det. Computerspil, sociale APP’s mv. er designet til at fastholde din opmærksomhed, og blive ved med at spille. Spil er udviklet til at belønne, være spændende, aktivere positive følelser uden den store indsats fra dig – du sætter dig ned, tænder og så er du underholdt. Din hjerne modtager belønning i form af hormoner som udskilles, når du fx vinder i et spil eller har det sjovt med vennerne. Det “fix” kan du blive afhængig af og mangle, hvis du ikke får det.

Vi ved at terapi hjælper og du kan få det bedre hurtigere, hvis du får professionel hjælp hos en psykolog, som du har en god relation til. Vi specialiserer os i at behandling af gaming afhængighed, og du kan få en hurtig tid.

selvværd sociale medier

Typer af gaming afhængighed

I den nye udgave af vores diagnosesystem (ICD-11) skelnes mellem 3 typer gaming afhængighed:

 1. Gaming afhængighed – primært online (gaming adfærd der udføres over internettet eller andre lignende elektroniske netværk – online)
 2. Gaming afhængighed – primært offline
 3. Gaming afhængighed – uspecificeret

Gaming er bare min hobby

Kender du den indre dialog:

“Du bruger for meget tid foran computeren!”

“Jeg har et stresset liv, og vil have lov til at koble af med gaming”

“Gaming er min hobby, og en sjov måde at være sammen med vennerne”

“Har jeg brug for hjælp med mit computerforbrug?”

Det er ofte sådan med afhængighed eller misbrug, at vi gerne vil overbevise os selv om, at det ikke er et problem. Vi kan godt styre det. Vi har kontrol over det, og vi kan stoppe når som helst. Hvis du har brug for at overbevise dig selv og dine nærmeste om, at du ikke har et problem, så kan du overveje at vende situationen med en psykolog. Det er uforpligtende at få en samtale om livet og de overvejelser du har, og mange mennesker er glade for den neutralitet en udeforstående har.

Du er velkommen til at kontakte os i dag for at vende din situation med en psykolog på tlf. 60100080. Vi har også onlinesamtaler, hvis det føles mere trygt.

Online terapi

Relaterede emner